Tamaro Zidanšek v ponedeljek čaka rekordna uvrstitev na lestvici WTA. Foto: EPA
Tamaro Zidanšek v ponedeljek čaka rekordna uvrstitev na lestvici WTA. Foto: EPA

Francozinja je uvodni niz dobila s 6:4, v drugem pa je bila Slovenka boljša po podaljšani igri s 7:6 (5), a nato je bilo odpora Clare Burel konec in v tretjem nizu se je Tamara Zidanšek s 6:1 sprehodila do prve turnirske zmage pod okriljem WTA-ja.

Pred tem je 23-letna Konjičanka izgubila oba prejšnja finala. Prvega maja 2019 v Nürnbergu proti Kazahstanki Juliji Putincevi, drugega pa aprila letos v Bogoti, ko je bila od 23-letne Konjičanke boljša domačinka Maria Camila Osorio Serrano. Na novi WTA-lestvici bo 23-letna Konjičanka prvič napredovala med najboljših 40 tenisačic sveta.

Tamari Zidanšek je uspelo izredno formo potrditi tudi s prvim turnirskim naslovom, pri čemer je bila v Lozani navsezadnje tudi 1. nosilka turnirja. Foto: AP
Tamari Zidanšek je uspelo izredno formo potrditi tudi s prvim turnirskim naslovom, pri čemer je bila v Lozani navsezadnje tudi 1. nosilka turnirja. Foto: AP

Po polfinalu Pariza zdaj še prvi turnir
"Vesela sem, da mi je uspelo zmagati. Zdaj sem prišla še do tega mejnika. Zelo sem vesela, da mi je uspelo zmagati. To je zdaj za mano,"
je za WTA povedala Zidanškova, ki je v tem tednu igrala trikrat tri nize. "Polfinale Rolanda Garrosa mi je pokazal, da je moja igra dovolj dobra, da se lahko merim z najboljšimi."

"Razmere za igro so bile kar zahtevne. Začela nisem dobro, toda po zaostanku z 1:5 sem dobila tri zaporedne igre in se začela počutiti bolje. Govorila sem si, naj se borim še naprej, za vsako točko. V tenisu je tako, da se vse lahko kar naenkrat spremeni, zato sem vesela, da mi je uspelo ostati v igri," je še povedala Konjičanka.

Začelo se je enostransko
Tamara Zidanšek je zelo slabo začela finale, saj je takoj izgubila obe začetni igri in se hipoma znašla v zaostanku 0:4. Tudi tretji svoj servis je začela medlo, saj je zaostala 15:40. Nato se je le zbrala, saj je pod streho pospravila prvo igro, nato tekmeci vzela en servis, a niza vendarle ni mogla rešiti (6:4).

Premierna zmaga Tamare Zidanšek na WTA-turnirjih

Tamara zbrana v podaljšani igri
Drugi niz se je začel podobno, najboljša Slovenka je takoj izgubila svoj servis, a se hitro pobrala, uspel ji je ribrejk, po še enem odvzemu servisa v šesti igri pa je povedla s 4:2. A v naslednji igri ji tega ni uspelo nadgraditi, tako se je Francozinja vrnila, odločitev pa je padla v podaljšani igri. To je bolje začela mlajša finalistka, ki je povedla s 4:2, a Zidanškova je do konca izgubila le še točko in odločitev o zmagovalki prenesla v tretji niz.

V tretjem nizu je Burelova sicer še dobila uvodno igro, a nato se je 125. igralki sveta vse sesulo, nasprotno pa je Slovenka začela mleti. Tamara Zidanšek je za prvo lovoriko za konec nanizala kar šest iger, trikrat je odvzela servis tekmici, tudi za dokončanje maratonskega finala, ki je trajal kar dve uri in sedem minut.

Sorodna novica Zidanšek bo v finalu igrala za prvi naslov na najvišji ravni in preboj med 40