Nogometaši Fluminenseja se veselijo uvrstitve v finale. Foto: EPA
Nogometaši Fluminenseja se veselijo uvrstitve v finale. Foto: EPA

Južnoameriški prvak Fluminense je v prvem polfinalu proti afriškemu prvaku v prvem polčasu dvakrat zadel vratnico. V 9. in 24. minuti je bil zelo blizu Jhon Arias. Al Ahly je imel žogo manj v posesti, a je več streljal.

Jhon Arias je bil zanesljiv z bele točke. Foto: EPA
Jhon Arias je bil zanesljiv z bele točke. Foto: EPA

V 68. minuti izkušeni Marcelo Fluminenseju priigral enajstmetrovko, ki jo je zatem v 71. minuti unovčil Arias.

John Kennedy je v 90. minuti z natančnim strelom s 15 metrov z levo nogo potrdil zmago Brazilcev. Tudi afriški predstavniki so imeli nekatere zelo lepe, priložnosti, a so bili neučinkoviti.

Gladka zmaga Manchester Cityja
Manchester City je na drugi polfinalni tekmi v Džedi pred 62.345 gledalci premagal japonsko Urawo Red Diamond s 3:0.

Izbranci Pepa Guardiole so povedli v izdihljajih prvega polčasa po avtogolu Norvežana Mariusa Hoibraatna. Zmago angleških prvakov, ki niso mogli računati na poškodovanega norveškega golgeterja Erlinga Haalanda, sta med 52. in 59. minuto potrdila Hrvat Mateo Kovačić in Portugalec Bernardo Silva.

Mateo Kovačić je dosegel drugi zadetek za evropske prvake. Foto: EPA
Mateo Kovačić je dosegel drugi zadetek za evropske prvake. Foto: EPA

V četrtfinalu so nogometaši Urawe Red Diamonds premagali mehiški Leon z 1:0, Al Ahly pa je ugnal domači Al-Ittihad s 3:1.

V petek bosta tekmi za tretje mesto in finale. Zmagovalec bo dobil 4,6 milijona evrov, finalist 3,7 milijona, tretjeuvrščeni 2,3 milijona, četrtouvrščeni pa 1,85 milijona.

To bo zadnji turnir s sedmimi ekipami, leta 2025 bodo začeli razširjeno obliko tekmovanja z 32 ekipami. Nato bodo turnirje izvajali na štiri leta, vsakoletno pa bodo izvedli tako imenovani medcelinski pokal, v katerem se bo evropski klubski prvak meril z izzivalcem, najboljšim iz preostalih konfederacij.


Džeda, polfinale:
FLUMINENSE – Al Ahly 2:0 (0:0)
34.986; Arias 71./11-m, Kennedy 90.

Fluminense: Fabio, Samuel Xavier (83./Guga), Nino, Felipe Melo (76./Marlon), Marcelo (80./Diogo Barbosa), Andre, Martinelli, Arias, Ganso (80./Lima), Keno (79./Kennedy), Cano.

Al-Ahly: El-Shenawy, Hany, Yasser Ibrahim, Abdelmonem, Maaloul, Tau (75./Fouad), Tawfik (75./Mohamed Afsha), Ateya (91./Al Sulaya), Ashour (91./Ramy Rabia), El-Shahat, Kahraba (74./Mohamed).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Urawa Red Diamonds - MANCHESTER CITY 0:3 (0:1)
Hoibraaten 45./ag, Kovačić 52., Bernardo Silva 59.

Urawa: Nišikava, Sekine, Scholz, Höibraaten, Akimoto, A. Ito (57./Ogivara), Ivao (78./Šibato), Okubo (57./Schalk), Jasui, Koizumi (64./Nakadžima), J. Kante (64./Linssen).

Man. City: Ederson, Walker, Stones (77./Sergio Gomez), Akanji (65./Gvardiol), Ake, Rodri (77./Phillips), Kovačić, Foden (65./Alvarez), Matheus Nunes, Grealish, Bernardo Silva (64./Bobb).

Sodnik: Mohammed Al Hoish (Savdska Arabija)

Finale bo v petek ob 19.00.

Manchester City v finalu s Fluminensejem