Foto:
Foto:
Edwards s svojima hčerkama
Cheney z ženo pozdravlja nekdanjega ameriškga senatorja Alana Simpsona.

Debata je bila precej vroča in podpredsedniška kandidata sta nadaljevala tam, kjer sta predsednika končala pred slabim tednom.



Cheney bi se še enkrat odločil enako
Cheney je zatrdil, da je vlada v Iraku naredila to, kar je morala, in zagovarjal stališče, da je Irak pomembno bojišče v vojni proti nasilju. Dodal je, da bi tudi zdaj predlagal enak potek dogodkov, ki je pred časom pripeljal do ofenzive koalicijskih sil v Iraku. Edwards pa mu je očital, da ZDA ne posvečajo dovolj pozornosti vedno večjemu neredu v Iraku in da pozornost na Irak preusmerja z drugih mednarodnih kriznih žarišč, kot sta na primer jedrska programa Severne Koreje in Irana.

Tudi o homoseksualcih
Zanimiv je bil del debate, kjer sta se podpredsedniška kandidata dotaknila problematike homoseksualcev. Zanimivo dejstvo pri tem je to, da je hčeka republikanca Cheneyja, Mary, lezbijka. Edwards je to omenil in pohvalil Cheneyja, ki je o tem javno spregovoril in potrdil svojo naklonjenost svoji hčerki. Cheney in Edwards se nista strinjala glede vprašanja ustavnega dopolnila, ki prepoveduje poroke med istospolnimi partnerji. Cheney podpira način urejanja, po katerem bi vsaka zvezna država posebej odločala o istospolnih porokah, Edwards pa je dejal, da je po njegovem mnenju zakon poroka med moškim in žensko. Hkrati je potrdil, da podpira predlog, ki bi geje in lezbijke v dolgotrajnih razmerjih izenačil z heteroseksualnimi pari.

Bush bo imel govor v Pennsylvanii
Podpredsedniška debata je običajno manj pomembna kot glavna, vendar pa je ob zadnjih izidih javnomnenjskih glasovanj, ki so pokazala izenačenost, pridobila na pomenu. Bush bo imel danes govor v zvezni državi Pennsylvanii, kjer mu javnomnenjska glasovanja dajejo prednost pred tekmecem, demokratom Johnom Kerryjem.