Ognjen Backović. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ognjen Backović. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Pred dvema letoma je Slovenija na evropskem prvenstvu doživela polom. Izpadla je že po treh tekmah in le nekaj dni zatem se je moral s selektorskega mesta posloviti Ljubomir Vranješ. Zamenjal ga je nekdanji kapetan slovenske reprezentance Zorman.

V središču: EP v rokometu Nemčija 2024

Slovenija je dobila vabilo za svetovno prvenstvo, ki ga je dobro unovčila. Zormanovi varovanci so prikazali spodbudno igro in si praktično zagotovili kvalifikacije za olimpijske igre. Dobre predstave so dvignile apetite za nadaljnje akcije slovenske reprezentance.

Prva je januarsko evropsko prvenstvo v Nemčiji, ki pa se ga bo Slovenija udeležila precej zdesetkana. Zaradi poškodb so doma ostali Blaž Janc, Domen Makuc, Rok Ovniček, Stefan Žabić in Nik Henigman, ki bi bili zagotovo na seznamu selektorja.

Prav skrajšana rotacija v napornem turnirskem sistemu najbolj skrbi tudi Ognjena Backovića, standardnega strokovnega komentatorja na TV Slovenija.

Slovenija se bo v prvem delu pomerila s Ferskimi otoki, Poljsko in Norveško. Naprej vodita prvi dve mesti. Tam se bo skupina križala s Švedsko, Dansko in Portugalsko. V polfinale se uvrstita prvi dve ekipi. Pred polfinalom bodo tako najboljše ekipe odigrale sedem tekem v 12 dneh.

Sorodna novica Nemčija nadigrala Švico, Francija boljša od Severne Makedonije

Slovenski rokometaši so na lanskem svetovnem prvenstvu naredili precejšen korak naprej. Kam realno sodijo na prihajajočem evropskem prvenstvu?
Zelo dobro vprašanje, na katerega bomo odgovor dobili šele na prvenstvu samem. Glede na to, kaj se dogaja – v mislih imam predvsem poškodbe igralcev, ki so pomembni členi za to reprezentanco – bo za vodstvo izziv, kako krmariti, da nosilci igre ne bodo preutrujeni in da bo zadosti ljudi v rotaciji. V turnirskem sistemu tekmovanja je treba zdržati dovolj dolgo.

Zorman je ob zboru, ko še ni bilo jasno, da je toliko poškodb, povedal, da je trenutni domet te reprezentance nekje med petim in desetim mestom.
S tem se strinjam. Mislim, da je to realno. Če pogledamo najmočnejše reprezentance, ki so recimo lani na svetovnem osvojile medalje – Danska, Španija, Francija, mislim, da so vse reprezentance močnejše od nas. Lahko jih premagamo v eni tekmi, če se nam poklopi dober dan, ampak gledano realno moč, so to reprezentance, ki so preprosto močnejše od Slovenije. To pač ni nobena sramota. Potem sta tu Švedska in Norveška, ki imata izjemno močni ekipi. Na tem prvenstvu se bo zelo dobro videlo, ali se lahko in v kakšni meri z njimi kosamo. Sam mislim, da se lahko, se nam more pa kar nekaj stvari poklopiti. To sta reprezentanci, ki igrata v izredno visokem ritmu. Ta skandinavski tip rokometa nam tradicionalno ne sede najbolj oziroma se lažje kosamo s kakšnimi drugimi šolami ali reprezentancami, ki so nekoliko počasnejše.

Sorodna novica Zorman objavil seznam, doma bo ostal Nik Henigman

Zdi se, da so oči bolj kot na evropsko prvenstvo v Nemčiji uprte na marčevske kvalifikacije za olimpijske igre. Tam Slovence čaka skupina s Švedsko in Egiptom ali skupina z Nemčijo in Norveško.
Da, res vse kaže na ta pogled. Če bi lahko zbiral, bi tudi sam izbral olimpijske igre. Evropsko prvenstvo je seveda pomembno, ampak evropska in svetovna prvenstva si sledijo na vsaki dve leti, kar pomeni praktično, da imaš vsako leto eno prvenstvo. Olimpijske igre pa so le olimpijske igre. Priložnost zanje imaš vsaka štiri leta. Uvrstitev v Pariz bi imela zelo veliko težo za slovenski rokomet. V tem trenutku teh dveh stvari ne bi mešal. Pred nami je evropsko prvenstvo in je kot tako najpomembnejše. Z olimpijskimi kvalifikacijami se bomo ukvarjali po tem, ko se nanje dokončno uvrstimo. Ne vem, zakaj Slovenci v Nemčiji ne bi presenetili. Glede na vse poškodbe pa bo to veliki izziv tako za fante kot za vodstvo.

Ko sva ravno pri poškodbah. Na položaju organizatorja igre sta ostala le Bombač in Zarabec, na levi Mačkovšek in Vlah. Kje je Slovenija najtanjša?
Po moje ni tolikšna težava položaj kot takšen, ampak je težava rotacija. V turnirskem sistemu, ki je zelo naporen, moraš rotirati več igralcev. To pomeni, da se ne utrujajo toliko in lahko na visoki ravni odigrajo celoten turnir. Na srednjem bosta Bombač in Zarabec nenehno v pogonu, prav tako Vlah in Mačkovšek na levi strani. Če bi bila zraven, denimo Makuc in Ovniček, bi imel Zorman več taktične širine. Lahko bi recimo dal tudi Ovnička na levega zunanjega in spočil Vlaha ali pa morda koga dal tudi na desnega zunanjega in igral s tremi desničarji. Preprosto bi bilo več širine. Fantje bi imeli več minut za počitek, kar bi pomenilo več svežine za drugi del tekmovanja, ko bo to najbolj potrebno.

Kako se bo poznala odsotnost Blaža Janca?
Odsotnost Janca na krilu se ne bo toliko poznala, kot se bo poznala na desnem zunanjem, kjer je zanimiva alternativa za Dolenca in Cehteta. Janc daje neko dodatno dimenzijo nižjega igralca, ki ni toliko nevaren od zunaj, je pa izjemno hiter in izmuzljiv. Tam bi pripomogel tudi v rotaciji, da se Dolenc in Cehte ne obrabljata toliko. Sploh Cehte je izraziti strelec. Imeli bi taktično prednost, da lahko menjaš dva igralca, ki imata popolnoma drugačen način igre in se mora potem tudi nasprotnik prilagajati.

Sorodna novica V Nemčijo brez poškodovanega Ovnička

Greva na hitro čez nasprotnike v prvem delu tekmovanja. Najprej Ferski otoki, nato Poljska in za konec Norveška.
Ferski otoki so z razlogom na evropskem prvenstvu, a smo zagotovo boljša ekipa. Dobro je, da igramo z njimi uvodno tekmo, da fantje začutijo ritem prvenstva, dvorano. Morda se bomo v prvem polčasu še malo lovili, a pričakujem, da bomo v drugem delu stvari postavili na svoje mesto in se ogreli za nadaljevanje prvenstva. Ključna tekma za napredovanje bo s Poljsko. Njihovi igralci igrajo v močnih klubih in zagotovo niso za odpis. Menim, da smo poimensko močnejši, ampak bomo to morali pokazati na igrišču. Hkrati bo to druga tekma in utrujenost še ne bo faktor, saj bodo Ferski otoki dovoljevali rotacije v postavi. Tekma ne bo lahka, ampak mislim, da bi morali Poljake premagati. Potem sledi z Norvežani dvoboj za prvo mesto v skupini. Če hočemo doseči nek vidnejši rezultat, bi jih morali premagati. V nadaljevanju nato sledita še obračuna s Švedsko in Dansko. Veliko pričakujem tudi od Portugalcev. To je reprezentanca, ki sicer nima vidnejših uvrstitev, mislim pa, da dobro delajo z mladimi. Tudi v mlajših kategorijah so dosegali uspehe in v bistvu je vprašanje časa, kdaj bodo začeli mešati "štrene" najboljšim.

Kdo so kandidati za medalje?
Tu ni potrebno, da si strokovnjak. Zame so to "standardni osumljenci". Prvaka bi iskal med Francozi, Danci in Španci. Moramo vedeti, da igra se v Nemčiji in da so Nemci tisti, ki jih bo dvorana ponesla. Na tak način so postali svetovni prvaki leta 2007, čeprav so bile na turnirju močnejše reprezentance. Ne bi me presenetilo, če bi prišli do polfinala. Potem je vse možno. Zraven bi dodal še Švede in Norvežane. Tako bom rekel, zame sta prva favorita Francija in Danska, potem je pa še ta bazen štirih reprezentanc Nemčija, Španija, Švedska in Norveška, ki bodo bržkone obračunale za medalje. Ne vem, kaj naj pričakujem od Hrvatov, ki so po svetovnem prvenstvu zamenjali selektorja in so zame neznanka.

Kaj od tekme proti Ferskim otokom pričakujeta Dean Bombač in Nejc Cehte?
Slovenci pred tekmo proti Ferskim otokom sproščeni z rahlim nestrpnim pričakovanjem