Olivier Roy je v finalni seriji prejel le dva gola. V četrtek zvečer je zaklenil vrata v Podmežakli. To mu je uspelo tudi v finalu pokala 1. decembra, ko je Olimpija zmagala s 4:0. Foto: www.alesfevzer.com
Olivier Roy je v finalni seriji prejel le dva gola. V četrtek zvečer je zaklenil vrata v Podmežakli. To mu je uspelo tudi v finalu pokala 1. decembra, ko je Olimpija zmagala s 4:0. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pešut
Žiga Pešut je deset sekund pred koncem pobegnil v protinapad, zadetka v prazno mrežo ni dosegel, a so sodniki zaradi prekrška priznali tehnični gol. Ravnali so po pravilih, vseeno pa so s tribun na led prileteli številni predmeti. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Rajsar in Maks Selan
Jeseničani so lani na četrti tekmi finala v Podmežakli osvojili naslov, tokrat pa so bili precej oddaljeni od ponovitve velikega podviga. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija izsilila odločilno tekmo v Tivoliju
O prvaku bo odločila peta tekma

Sijajni vratar Žan Us je klonil po 158 minutah, na drugi strani pa Olivier Roy ni prejel zadetka že 142 minut. Jeseničani so v finalu v 245 minutah igre zadeli le dvakrat, a so vseeno še vedno v igri za naslov. Odločilna tekma bo v ponedeljek ob 19.15 v Tivoliju.
Ljubljančani jezni na sodnika Bajta
Prav posebna zgodba finala je tudi delegiranje sodnikov. Prejšnji četrtek v Podmežakli je vodja moštva Olimpije Jože Kovač v telefonskem pogovoru že zahteval zamenjavo glavnega delivca pravice za tretjo tekmo v Ljubljani. Hitro je predvidel, da so na obzorju težave. Miha Bajt je sodil tretjo in na veliko presenečenje zeleno-belih tudi četrto srečanje. V zadnji tretjini četrte tekme je naredil nekaj napak, ki so popolnoma iztirile celotno ljubljansko klop.
Kovač odstopil z mesta vodje reprezentance
Po zmagi Olimpije s 3:0 je pred ljubljansko garderobo počilo med sicer vedno mirnim Kovačem in generalnim sekretarjem hokejske zveze Dejanom Kontrecem. "Tako pomembne tekme bi morali soditi sodniki iz Lige Ebel. V letošnjem finalu sodniki niso na ravni igre. Žezlo ima v roki Hokejska zveza Slovenije, saj je sodniška organizacija del HZS-ja. Agresija se iz tekme v tekmo stopnjuje. Pravi sodnik zna to presekati," je bil jezen Kovač, ki je igral na olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984, naloge vodje ekipe je pa opravljal tudi v slovenski reprezentanci.
Kovač je ponoči napisal tudi odstopno pismo in ni več vodja izbrane vrste. Z risi ni potoval v Zagreb.
HZS bi moral za finalne tekme delegirati tuje sodnike. Na drugi tekmi je sodil Shane Warshaw, vsi drugi sodniki v finalu pa so bili iz Slovenije.
Zajc ima grenke spomine na zadnjo odločilno tekmo
"Na tretji tekmi je manjkal le gol, igra je bila prava. Tokrat smo ga hitro dosegli. Zelo dobro nam je stekla igra z igralcem več, a nimamo veliko priložnosti v tej seriji. Precej večkrat se moramo braniti z igralcem manj. Dobro smo igrali v srednji tretjini, imeli smo hitre akcije, skušali smo čim prej priti v napadalno tretjino," je pojasnil Bojan Zajc.
"Domača dvorana nič ne pomeni, saj smo v ponedeljek izgubili v Tivoliju. Odločile bodo malenkosti in verjamem v našo zmago. Nismo več v ritmu iz Lige Ebel, kar se zelo pozna. Naša postava ni enaka tisti z začetka sezone. Čaka nas velik boj, to bo tekma na nož. Spomnim se zadnje odločilne tekme med Olimpijo in Jesenicami, saj sem jo igral. Takrat so vsi govorili, da smo se zmenili, saj je bila vsako leto na sporedu sedma tekma," je o seriji izpred 22 let spregovoril Zajc. Takrat je Olimpija vodila že s 3:1 v zmagah, nato pa so Jeseničani dobili sedmo tekmo z izjemnim zadetkom Ildarja Rahmatulina v Tivoliju.
Ropret: Psihološka prednost na naši strani
Anže Ropret je v 33. minuti z natančnim strelom pod prečko ukanil vratarja Usa. "Navajeni smo na pritisk. Prepričani smo bili, da bomo zadeli, če bomo ponovili igro iz tretje tekme. Ko je padel prvi gol, je bilo vse lažje. Zasluženo smo zmagali. Sedem tretjin nismo dosegli gola, kar se res redko zgodi. Spraševali smo se, kaj je narobe. V finalni seriji imamo malokrat igralca več. Zdaj je psihološka prednost na naši strani. Preveč se nas predstavlja kot profesionalce, Jeseničane pa kot amatersko ekipo. Oni imajo starejšo ekipo, veliko igralcev je nastopalo v Ligi Ebel," je razlagal napadalec zeleno-belih.
Koblar še vedno čuti bolečine v gležnju
"V Ljubljani smo na tretji tekmi dobro igrali, a nikakor nismo znali zadeti. Tokrat smo dosegli tri gole. Skušali smo več streljati, zakrivali smo pogled vratarju Usu. Ko je prejel prvi gol, ni imel več toliko samozavesti. Tekma je šla naprej po naših načrtih. V tej finalni seriji smo zaspali v zadnji tretjini prve tekme. Na drugi tekmi nam ni šlo, na tretji smo imeli številne strele, a nismo zadeli. Ne smemo se izgovarjati na sodnike, čeprav je bil kriterij res čuden. Še vedno čutim bolečine v gležnju po naletu od zadaj na tretji tekmi, pa ni bilo niti dveh minut kazni. Odločitev bo padla v ponedeljek, ko moramo čim hitreje premagati Usa. Vsekakor sem optimist pred odločilno tekmo," je povedal Koblar.
Andrej Tavželj je dopolnil: "Vseskozi smo se pogovarjali, da bo treba plošček nekako potisniti v mrežo, kar nam na prejšnjih dveh tekmah ni uspelo. Ko se je končno zgodilo, smo začeli verjeti. V vseh elementih smo nadzorovali tekmo. Disciplina v igri je bila prava. Dva gola smo dosegli ob prednosti igralca več. Končno nam je stekel "power play". Na odločilni tekmi bodo Jeseničani zelo motivirani, mi moramo na domačem ledu prikazati pravo igro. Zdaj ni čas za evforijo, treba je ohladiti glave."
Holst in Peintner opazovala talente
Srečanje si je ogledala tudi celotna trenerska ekipa Beljaka. Pogovarjali smo se s trenerjem Gregom Holstom in njegovim pomočnikom Markusom Peintnerjem, ki je imel vse zapisano. Navdušen je bil nad obema vratarjema, zanimale pa so ga tudi informacije o Luki Kalanu in Shanu Heffernanu.
"Končno smo zadeli. Na zadnjih dveh tekmah nam ni uspelo. Res nam je odleglo, vsi smo čakali na ta trenutek. V obrambi smo tudi odigrali zelo dobro. Če bomo v ponedeljek ponovili tako igro, bomo osvojili naslov prvaka," je dejal Kalan, ki ima pogodbo do konca te sezone.
Varl: Bonus smo izkoristili že na tretji tekmi
"Ko pridejo priložnosti, ko pride "power play", je treba zadeti. Sploh zdaj, ko vidimo, kako tesna je finalna serija. Olimpija se je zaprla in čakala na protinapade. Skušali smo dobiti plošček nazaj, malo preveč smo se zapletali s podajami. Na teh tekmah je treba biti potrpežljiv. Olimpija je povedla, kar je v tej seriji velika prednost," je poudaril trener železarjev Dejan Varl.
Na Jesenicah se je zbralo kar 4000 gledalcev. Vse je bilo pripravljeno za veliko zabavo ob novi zvezdici, vendar je bil vse skupaj račun brez krčmarja.
"Najtežje je, če veš, da imaš vodstvo in lahko z zmago osvojiš naslov. Kličejo te prijatelji in sprašujejo, kam se bo šlo zvečer po zmagi. Vedeli smo, da bo težka tekma, ker Olimpija ni imela več česa izgubiti. Vsako stvar si je treba zaslužiti, tokrat si zmage nismo. Mi smo ves bonus izkoristili že na tretji tekmi v Ljubljani. Čaka nas odlična peta tekma v Ljubljani. Na takih tekmah odločajo disciplina, volja, srce, želja ... Odločilne tekme res že dolgo ni bilo. Imel sem občutek, da bo to dolga serija, ekipi sta res izenačeni," je še dodal Varl.
Brus: V tej seriji odloča prvi gol
Miha Brus je odločil tretjo tekmo v Tivoliju v osmi seriji kazenskih strelov. "Na vseh tekmah težko dosegamo zadetke, tudi tokrat je spet odločal prvi gol. Potem je Olimpija na koncu zaprla igro in se zadovoljila z 2:0, tako da je bilo še težje prihajati do priložnosti. Vsekakor bi morali zadeti, in to lahko tudi na naslednji tekmi odloči," je razmišljal kapetan branilcev naslova.
Pogačar: Izpolnili smo vse pogoje
V četrtek je v Salzburgu potekal sestanek vseh predsednikov klubov iz Lige Ebel. Pogovarjali so se o tekmovalnem formatu v prihodnji sezoni in o možnostih za razširitev lige na 14 ekip. Odločitev še ni padla.
"Izpolnili smo vse pogoje, ki jih je Liga Ebel zahtevala. Kandidata sta samo še MAC iz Budimpešte in mi. Vodstvo lige se še ni odločilo, kakšen bo format v naslednji sezoni. Najprej je treba rešiti odprta vprašanja z obstoječimi klubi, potem pa sledi glasovanje klubov, če nas bodo sprejeli," je pojasnil predsednik Jeseničanov Anže Pogačar.

Olimpija izsilila odločilno tekmo v Tivoliju
O prvaku bo odločila peta tekma