Igralci Olimpije so se po veličastni zmagi vrnili na led. Navijači so ostali v dvorani in jim zaželeli srečo v nedeljo. Takih prizorov v Tivoliju ni bilo že sedem let. Foto: www.alesfevzer.com
Igralci Olimpije so se po veličastni zmagi vrnili na led. Navijači so ostali v dvorani in jim zaželeli srečo v nedeljo. Takih prizorov v Tivoliju ni bilo že sedem let. Foto: www.alesfevzer.com

Tako sijajnega vzdušja na Celovški 25 ni bilo že sedem let. 1. marca 2012 je Aleš Mušič odločil četrtfinalno serijo Lige Ebel proti madžarski Albi, na šesti tekmi je bil kapetan junak v razprodani dvorani (4:3).

Kratka pot od tišine do evforije
Tudi tokrat je 36-letni Mušič blestel v Tivoliju. Z dvema zadetkoma in podajo je bil vodja samozavestne čete, ki je v štirih dneh obrnila finalno serijo. V ponedeljek zvečer je bila v garderobi popolna tišina. Ko smo v petek okoli 21.30 prišli po hodniku, se je garderoba tresla. Igralci so vriskali od veselja. Dve veliki zmagi sta dali zmajem krila in v nedeljo se obeta napeta odločilna tekma za naslov prvaka v Alpski ligi.

Rienzstadion bo v nedeljo pretesen za vse navijače
Italijanski novinarji, ki so seveda obiskali šesto tekmo v Ljubljani, so nam priznali, da so že imeli napisan članek o naslovu Pustertala v sredo zvečer. Na telefonu so nam kazali naslove člankov ... Kristjan Čepon pa je imel drugačne načrte. Zdaj je največja težava, ker Rienzstadion sprejme le 2.070 gledalcev. Vstopnica za sedmo tekmo stane 20 evrov, pošlo pa bi jih vsaj 6.000, če bi kapaciteta to omogočala.

Šov hokejistov Olimpije in izenačenje finalne serije

Vnuk: Za take tekme živimo
Jure Vnuk je po dveh grenkih porazih premešal napade. Stavil je tudi na četrti napad, ki se je zelo izkazal. Anej Kujavec je tudi dosegel zadetek. Zmaji tokrat niso popuščali v zadnji tretjini.

"Res smo si zaslužili prvo zmago na domačem ledu. Nismo bili mirni pred zadnjo tretjino. Zavedali smo se, da bo treba igrati 60 minut na visoki ravni ali pa še kakšno minuto več. Tokrat nismo popuščali. Za take tekme živimo. To je bila tista prava tekma v izjemnem vzdušju," je bil navdušen Vnuk.

Bodo imeli Italijani težke noge in tresoče roke?
Strateg Ljubljančanov računa, da se bo zalet zdaj prenesel tudi na odločilno tekmo: "Igralci Pustertala so že skoraj slavili naslov. Zdaj imajo težke noge, v glavah se plete marsikaj. Imajo zelo izkušeno ekipo, zato ni še nič odločeno. Po takih porazih se jim lahko tudi zatresejo roke."

Na pot v nedeljo po kosilu
"Že celotno končnico igramo na visoki ravni. Mislim, da smo tudi v tem finalu boljša ekipa, in seveda gremo v nedeljo v Brunico po naslov. Ekipa je zelo samozavestna. Več kot pol leta se že trudimo v Alpski ligi, zdaj pa bo ena tekma odločila o prvaku," je razmišljal Vnuk, ki ne bo prav ničesar spreminjal v primerjavi s srednim gostovanjem.

Olimpija bo odšla na pot z avtobusom v nedeljo po kosilu. Pred tekmo na Rienzstadionu se bodo hokejisti še sprehodili. Vse je načrtovano natanko po srednem scenariju, ki se je na Južnem Tirolskem izšel odlično.

V Tivoliju je bilo 3.500 gledalcev. Več kot 200 jih je prišlo tudi iz Južne Tirolske. Foto: www.alesfevzer.com
V Tivoliju je bilo 3.500 gledalcev. Več kot 200 jih je prišlo tudi iz Južne Tirolske. Foto: www.alesfevzer.com

Mušič: Najbolj smo nevarni, ko nimamo več česa izgubiti
"Zelo pomembno je bilo, da smo si pred zadnjo tretjino rekli, da je izid 0:0, in ne 5:2. Začeli smo tekmo na novo in nismo ponavljali napak s prejšnjih dveh domačih tekem. To je bil pravilen recept. V nedeljo moramo igrati svojo igro, ne smemo se ozirati nanje. Ponoviti je treba predstavo s šeste tekme. Energije imamo še ogromno, vsi verjamemo v uspeh," je poudaril Mušič, ki tudi v finalu igra izvrstno.

"Najbolj smo nevarni, ko nimamo več česa izgubiti. Tako smo odšli na peto tekmo. Izgubljali smo z 0:2, oni so že pripravljali slavje, pa smo izenačili 24 sekund pred koncem. Zdaj je izid 3:3 in to je dokaz, da smo prava ekipa," je dodal kapetan, ki je doživel vse vzpone in padce kluba v zadnjih 15 letih.

Zajc še nikoli ni igral pred tako glasnimi navijači
Najlepši zadetek finalne serije je dosegel Miha Zajc po pol ure igre. Izpred svojega gola je krenil v protinapad, preigral izkušenega Armina Helferja in mojstrsko poslal plošček med nogama Colina Furlonga v mrežo za 3:1. Italijani se niso več pobrali, Anej Kujavec je 13 sekund zatem povišal na 4:1.

Oče Bojan je ponosno spremljal tekmo na tribuni. Tudi precej zgovornejši je od Mihe, ki seveda tako pomembne tekme še ni igral: "To je bila res izjemna tekma. Še nikoli nisem igral pred tako glasnimi navijači v Tivoliju, ponesli so nas po ledu. Ko je Pustertal izgubil peto tekmo, ko je imel pokal že skoraj v rokah, je to seveda pustilo posledice. Mi smo se dvignili. Igramo trše v obrambi, pristop je agresivnejši."

Juretu Vnuku je uspelo dvigniti moštvo, ki je bilo že v popolnoma izgubljenem položaju v tej finalni seriji. Foto: www.alesfevzer.com
Juretu Vnuku je uspelo dvigniti moštvo, ki je bilo že v popolnoma izgubljenem položaju v tej finalni seriji. Foto: www.alesfevzer.com

Čepon: Zmaga v sredo nam je dala krila
Kristjan Čepon je v sredo rešil Olimpijo, ko je bilo že vse skoraj izgubljeno. Njegov zadetek iz bližine 24 sekund pred koncem je sploh omogočil izjemen petkov večer v Tivoliju. "V Brunicu je vedno polna dvorana. Tam je odlično vzdušje, to so prav posebne tekme. Vedno je lepo igrati pred polnimi tribunami, v rednem delu je bilo nekaj popolnoma drugega. V tej seriji je bila ključna zadnja tretjina pete tekme v Brunicu, kjer smo res stopili skupaj. Rešili smo se v podaljšek, zmagali in znižali na 2:3 v zmagah. To nam je res dalo krila, zdaj letimo po ledu," je razlagal branilec.

"Mislim, da smo bili na vseh treh domačih tekmah boljši. Tretjo in četrto tekmo smo jim poklonili, naredili smo res preveč napak. Na začetku finalne serije nismo bili dovolj zbrani, zdaj je koncentracija zares prisotna. Ko gre po načrtih, nisi utrujen. Ujeli smo zmagoviti ritem. Pred polno dvorano smo polni adrenalina in nihče ni utrujen," je še dodal Čepon.

Nemogoče je igrati dve finalni seriji v nekaj dneh – to je absurd
Vse misli Ljubljančanov so seveda usmerjene v nedeljo. V torek ob 19.00 jih v Podmežakli čaka prva tekma finala državnega prvenstva, povratna bo v četrtek ob 20.00 v Tivoliju.

"Vse misli imamo usmerjene v sedmo tekmo. Raje ne komentiram državnega prvenstva. Vsak, ki je igral resen hokej, dobro ve, da je nemogoče igrati dve finalni seriji v nekaj dneh. To je absurdno. Igrali bomo po nogometnem sistemu, prvak bo boljši v skupnem izidu, kar je za hokej res nenavadno. Seveda se bomo potrudili in upam, da bomo tudi osvojili kakšen pokal v prihodnjih dneh," je še dodal Vnuk.

Nihče v garderobi ne govori o državnem prvenstvu
Tudi kapetan Mušič seveda še ne razmišlja o obeh tekmah z Jeseničani: "Nihče v garderobi na govori o državnem prvenstvu. To me sploh ne zanima! Vso sezono igramo v Alpski ligi in želimo ta pokal. Pričakujem, da bodo navijači prišli na sedmo tekmo. V tisti njihovi "piksni" bodo verjetno viseli s strehe, na koncu pa bomo skupaj proslavili zmago."