Vegasova junaka prve tekme finala Stanleyjevega pokala: vratar Marc-Andre Fleury in strelec odločilnega zadetka Tomaš Nosek. Foto: Reuters
Vegasova junaka prve tekme finala Stanleyjevega pokala: vratar Marc-Andre Fleury in strelec odločilnega zadetka Tomaš Nosek. Foto: Reuters
Boj T. J. Oshieja in Tomaša Noska. Foto: Reuters
John Carlson je na 3:3 izenačil po krasni podaji T. J. Oshieja. Foto: Reuters

Izjemno napeto in dinamično tekmo je sredi zadnje tretjine odločil češki napadalec Tomaš Nosek, ki je najprej zadel za novo vodstvo svoje ekipe, v zaključku obračuna pa zmago Vegasa potrdil s strelom v prazno mrežo.

Ekipi sta se kar štirikrat izmenjali v vodstvu. Povedli so sicer gostitelji prek Colina Millerja, ki je z desne zadel za 1:0, a je Washington v razmiku 42 sekund izid preobrnil. Najprej je izenačil Brett Connolly, hip za tem se je med strelce vpisal še Nicklas Backström, ki je po podaji izza gola zadel z bekhendom ob bližnji vratnici.

Še pred koncem prve tretjine je izid izenačil William Karlsson, ki se je po odboju od zaščitne ograde za golom odzval najhitreje in plošček bliskovito pospravil v mrežo za 2:2.

Tudi po drugi tretjini sta bili ekipi rezultatsko poravnani. Najprej je za novo vodstvo Vegasa zadel Reilly Smith, ki je izkoristil rahlo zmedo v obrambi nasprotnika in iz bližine premagal vratarja Bradena Holtbyja. Domača minimalna prednost je skopnela v 29. minuti, po prekrasni podaji T. J. Oshieja, ki je iz igre 'vrgla' celotno obrambo Vegasa, je ob drugi vratnici povsem neovirano z bekhendom prazno mrežo zadel John Carlson. 3:3.

Po golu Toma Wilsona v uvodu zadnje tretjine je Washington še zadnjič povedel na tekmi, nato so sledili trije zaporedni zadetki gostiteljev. Ryan Reaves je z diagonalnim strelom pod prečko izenačil na 4:4, odločilni zadetek pa je prispeval Nosek. Shea Theodore je z leve strani poslal natančno podajo pred gol, kjer je ob drugi vratnici suvereno zadel Nosek. Ta je tri sekunde pred koncem obračuna zadel še prazno mrežo.

Stanleyjev pokal, finale
Prva tekma:
VEGAS - WASHINGTON 1:0
6:4 (2:2, 1:1, 3:1)
Miller 8., Karlsson 19., Smith 24., Reaves 43., Nosek 50., 60.; Connolly 15., Backström 16., Carlson 29., Wilson 42.

Obrambe: Fleury 24; Holtby 28.

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.


Druga tekma, četrtek ob 2.00:
VEGAS - WASHINGTON

Tretja tekma, nedelja ob 2.00:
WASHINGTON - VEGAS

Četrta tekma, torek, 5. 6., ob 2.00:
WASHINGTON - VEGAS

Morebitna peta tekma, petek, 8. 6., ob 2.00:
VEGAS - WASHINGTON

Morebitna šesta tekma, pon., 11. 6., ob 2.00:
WASHINGTON - VEGAS

Morebitna sedma tekma, četrtek, 14. 6., ob 2.00:

VEGAS - WASHINGTON