Andrej Stare bo na prizorišče svetovnega prvenstva v hokeju odpotoval konec aprila, tekme na SP-ju bo na TV Slovenija komentiral vse do konca prvenstva. Foto: RTV SLO
Andrej Stare bo na prizorišče svetovnega prvenstva v hokeju odpotoval konec aprila, tekme na SP-ju bo na TV Slovenija komentiral vse do konca prvenstva. Foto: RTV SLO
Ivo Jan
Kakor koli obračamo, bo odsotnost Iva Jana težko nadomestiti. Foto: EPA
David Slivnik
David Slivnik je lani še dobršen del sezone igral za mlado ekipo Beljaka, letos pa je postal nepogrešljivi člen obrambe članskega moštva Beljaka. Foto: Uradna stran Beljaka
Tomaž Vnuk
Andrej Stare: 'Tomaž Vnuk bi reprezentanci še vedno lahko veliko dal.' Foto: MMC RTV SLO
Kari Savolainen
Kari Savolainen je na Andreja Stare pustil zelo dober vtis. Foto: hokej.si
Hokejisti Švice
Hokejisti Švice so že nekajkrat znali presenetiti. Foto: epa

Eden največjih poznavalcev slovenskega hokeja (soavtor knjige o zgodovini slovenskega hokeja) je v pogovoru za MMC pojasnil, da bolj kot Iva Jana, Eda Terglava in Mitjo Šivica pogreša mladega branilca Davida Slivnika in veterana Tomaža Vnuka.

S hokejsko reprezentanco se vsako leto dogaja ista zgodba: številna prerekanja, težave z denarjem in ugibanja, kdo bo igral, na koncu pa se ekipa nekako le zbere. Kako to?
Vse izvira iz odnosa hokejske zveze do njenih reprezentantov. Vsako leto zveza nekaj obljubi, to se povsem ne realizira oziroma se pozabi. Treba je vedeti, da so fantje profesionalci. Igranje za reprezentanco je čast, a po drugi strani je nezadovoljstvo razumljivo, če se zveza ne drži dogovorov. Mislim, da je le dobro, da igralci vedo, za kaj igrajo.

Je igranje za čast potemtakem že dovolj ali je treba obstanek med elito ovrednotiti tudi z evri?
Vsaka številka je relativna. Reprezentance so si med seboj sila različne, stvari so tako neurejene in nepregledne, da je težko primerjati jabolka in hruške. Vem, da naša hokejska zveza nima veliko denarja, da bi igralcem plačevala visoke premije. Nastop v reprezentanci je tudi priložnost za igralce, da se lahko "prodajo", nekateri pa gledajo izključno iz perspektive, da bi kaj zaslužili, kar po moje ni najbolj prav.

Kaj pa igralski kader? V oči bodejo predvsem nekateri igralci, ki manjkajo (Ivo Jan, Edo Terglav, Mitja Šivic …).
Edo Terglav si je v Kanadi ravno kupil stanovanje in z ženo, ki prihaja od tam, pričakujeta drugega otroka. Njegov odnos do reprezentance je bil zadnja let slab. Odnos Iva Jana do reprezentance je bil zadnja leta tudi malo čuden, velikokrat je ga je ob koncu sezone bolel križ. Do igranja v reprezentanci moraš imeti moralno voljo.

Koga pa sami potem najbolj pogrešate?
Žal mi je, ker selektor ni povabil Tomaža Vnuka. Pogrešam tudi branilca Davida Slivnika, ki je v Beljaku odigral odlično sezono. Je eden najboljših naših branilcev vseh časov in je igral v vseh mlajših reprezentancah. Potem imamo še Jana Muršaka, ki v Severni Ameriki igra v končnici Lige OHL in je izjemen igralec in bo po Kopitarju najbrž kmalu postal drugi Slovenec, ki bo zaigral v Ligi NHL. Z njimi ter Janom in Terglavom bi imeli veliko večje možnosti za obstanek. Igralski kader imamo, kakršnega imamo, a nisem najbolj prepričan, da nam bo tokrat uspelo ostati med elito.

Tomaž Vnuk se je od reprezentance že poslovil kar pred nekaj časa ...
To je seveda res. Ampak vsega je kriv prejšnji selektor (Ted Sator, op. a.), ki je Vnuku dejal, da se mora dokazovati od samega začetka in si izboriti nastop v reprezentanci. Takrat se je Vnuku vse zamerilo. Prepričan sem, da Vnuk še vedno sodi med tri najboljše slovenske hokejiste. Če bi se vodstvo današnje reprezentance vsaj malo potrudilo, bi Vnuk lahko branil barve risov.

Ne pričakujete pozitivnega vpliva igranja v Ligi Ebel na reprezentanco?
No, Jeseničani so resda spočiti, Ljubljančani pa so v reprezentanci štirje. Matjaž Kopitar je vpoklical tiste igralce, za katere je bil sam prepričan, da so najprimernejši za to reprezentanco.

Torej menite, da je imel pomočnik selektorja Matjaž Kopitar glavno besedo pri izboru?
Tako je.

Kako bi sami primerjali vse tuje selektorje?
Težko bi jih primerjal, je pa gotovo, da je bilo najboljše razpoloženje pri Fincu Kariju Savolainenu, ki je v reprezentanco prinesel prepotrebni mir.

Kanadčani po dolgem času gostijo SP. So prvi favoriti?
Gostitelji prvenstva so prvi favoriti, saj imajo močno in veliko bazo igralcev. Visoko kotirajo tudi Američani. Pri evropskih reprezentancah je tako, da bo veliko jasno od samih postav, se pravi, od končnice Lige NHL. Od tistih "nižjih" reprezentanc pa se zna zgoditi, da bodo spet dobro nastopili Švicarji.

SP bo v domovini hokeja, kjer pa bo prvenstvo v ozadju, saj bo v ospredju končnica v Ligi NHL.
Žal je tako, da se vodstvoma Lige NHL in mednarodne hokejske zveze ni uspelo dogovoriti, da bi prekinili Ligo NHL podobno kot na olimpijskih igrah. Raven bo seveda nižja, a hokej bo še vedno kakovosten.

Kaj pa igrišča, ki bodo manjša kot v Evropi. Bo to kaj vplivalo na Slovenijo v boju za obstanek?
Igra bo seveda nekoliko drugačna, videlo se bo, kateri igralci so hitri in spretni. Ampak mislim, da to ne bo spremenilo možnosti Slovenije za obstanek med elito. Čeprav sem vedno optimist, pa sem tokrat previdnejši in nisem tako optimističen. Upam, da bo Sloveniji v tretjem poskusu le uspelo premagati Latvijo. Če bomo zadnji v skupini, pa nekoliko dvomim, da nam bo za obstanek uspelo premagati (verjetno) Norveško. Bomo videli ...

Slavko Jerič