Izbor šport
V letošnji sezoni se je na obrazu Jerneja Damjana velikokrat upravičeno narisal širok nasmeh. Foto: EPA
Na predstavitvi olimpijske reprezentance sta skakalce predstavljala Tilen Bartol in Jernej Damjan, ki sta izpustila Zakopane. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Damjan tudi na OI s preverjenim receptom – sproščeno in brez obremenjevanja

V Pjongčangu bo ponovil zgodbo iz Sočija
2. februar 2018 ob 12:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skakalci bodo v Pjongčangu eni glavnih slovenskih adutov za vidne uvrstitve, najizkušenejši med njimi, Jernej Damjan, pa se podaja na svoje četrte olimpijske igre.

Z zdaj je najboljša njegova uvrstitev deveto mesto s srednje naprave iz Sočija. Čeprav so olimpijske igre največji športni dogodek in pomenijo vrhunec v skoraj vseh športih, pa jih bo Damjan vseeno skušal vzeti čim bolj sproščeno. Kot to dela vso letošnjo sezono: "Verjamem, da se da tudi tekmo olimpijskih iger vzeti na ta način. Bomo pa videli, če mi bo to uspelo. So največji dogodek, ampak bom rekel, da bolj na ven, na noter pa niti ne toliko. Predvsem tiste prve so nekaj posebnega. Na koncu pa je tako, da kakor koli gledaš, je medalja tista, ki ti dolgoročno da nekaj, vse ostalo pa je nekakšno raziskovanje novih okolic."

Olimpijska kolajna je na neki način pika na i kariere vsakega športnika. To bi veljalo tudi za 34-letnega Ljubljančana, ki pa o tem ne razmišlja, saj si ne želi postavljati kakšnega bremena ali se kakor koli obremenjevati: "Zagotovo bi bila, a ne razmišljam o tem, saj se je brez zveze obremenjevati s tem. Toliko je dejavnikov, ki vplivajo na tekmo in na vsak skok. Vendarle gre za eno oziroma dve tekmi. Če rečeš pred sezono, da bi bil rad enkrat na stopničkah, imaš toliko priložnosti, da se ti bo enkrat izšlo, če veš, kako si pripravljen. Tukaj pa je tako malo priložnosti in nima smisla kalkulirati. Tisti dan moraš imeti srečo, se dobro počutiti in sploh se mora ujeti toliko faktorjev."

Celo sezono jemlje iz tedna v teden
Še pred sezono sploh ni bil del A-ekipe pod taktirko Gorana Janusa, pred zadnjo postajo svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami pa je celo najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku. Tudi v Pjongčangu bo adut za vidno uvrstitev in pomemben člen moštva na ekipni preizkušnji: "Nisem si mislil, da bo tako in nisem računal na to. Verjetno je ravno zaradi tega tako. Lani sem začel na vse gledati drugače in prioritete v življenju postavil na pravo mesto. Včasih so bili predvsem skoki. Če je nekaj previsoko na prioritetnih mestih, po navadi ni dobro, če želiš biti v tem res uspešen, saj prej ali slej začne ostalo tako trpeti, da postaneš nesrečen. Zdaj tako uživam z družino in v vsem, kar počnem, da so mi skoki samo dodaten užitek."

Ob že tako pozitivni naravi letos popolnoma sproščeno sprejema izziv za izzivom, ki ga prinašajo tekme svetovnega pokala. Navdušil je v Ruki, ko se je pridružil eliti in presenetil z drugo zmago v karieri, zatem pa nanizal še nekaj lepih izidov. Tudi zdaj pred Pjongčangom ne razmišlja preveč naprej in se raje osredotoča na naslednjo postajo, saj skakalce pred igrami čaka še Willingen, kjer je Damjan v preteklosti že zelo dobro nastopil. Osemkrat se je v karieri zavihtel na oder za zmagovalce, od tega trikrat na nemški napravi Mühlenkopfschanze, kjer je bil pred dvema letoma tudi del slovenske četverice, ki je dobila ekipno tekmo: "Ne razmišljam predaleč. Letošnjo sezono tako ali tako vozim iz vikenda v vikend, saj gledati preveč naprej po navadi ni dobro. Zdaj imam v glavi Willingen, potem pa bom počasi preklopil na Pjongčang."

V Pjongčangu bo ponovil zgodbo iz Sočija
Damjan je zadnji tekmi svetovnega pokala v Zakopanah izpustil. Kot pravi, je bila to zagotovo pravilna odločitev, če mu je koristila, pa se bo videlo na naslednjih preizkušnjah. Je pa z zanimanjem spremljal nedeljsko posamično tekmo, ko je bil izjemno vesel zmage Anžeta Semeniča in tretjega mesta Petra Prevca, obenem pa tudi malce razočaran zaradi neugodnih pogojev, ko je na primer Kamil Stoch, s katerim sta dobra prijatelja, na domači skakalnici nemočen ostal celo brez finala: "Tekmo sem spremljal z velikim veseljem zaradi naših fantov in z malo žalosti, ker na primer, če govorim za Kamila, da nekoga, ki vodi v svetovnem pokalu in z vsakim skokom skoraj deklasira konkurenco, potem ga pa spustijo v take pogoje, da ne more niti v finale … To se ne bi smelo dogajati. Sem bil kar malce žalosten, a hkrati zelo vesel zaradi naših."

Janus je pred sezono pod cilje zapisal dve medalji. Prva kljukica je bila narejena na svetovnem prvenstvu v poletih, ko so bili Slovenci srebrni na ekipni tekmi: "Vsaka medalja je velika motivacija in potrditev dobrega dela, ampak ne vem, kot pravim, z medaljami je tako, da tisti dan, ko jo daš okoli vratu, je tvoja in uživaš, na naslednji tekmi pa smo znova vsi na ničli. Tako jaz gledam na vse skupaj in se nočem preveč obremenjevati. Bom raje kasneje gledal nazaj." Zdaj je pred skakalci še glavni vrhunec sezone, kjer je slovenski cilj znova medalja. Damjan bo nastopil na četrtih olimpijskih igrah zapored. V Pjongčangu skakalce čakajo nekoliko nenavadne ure, saj bodo tekme zvečer. Preizkušenj pod reflektorji so vajeni, a v Južni Koreji bodo dejansko ure zelo pozne. "Že v Sočiju sem prakticiral tako, da praktično nisem zamenjal časa, ampak sem hodil spat ob treh ponoči, nato pa vstajal ob 11.00 ali 12.00. Mislim, da bom tu to zgodbo ponovil," je sklenil Damjan.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
SLOVENCEL
# 02.02.2018 ob 16:22
Damjan 2., Semenič 5., Prevc 6. Med prvih 17 še Bartol in Zajc.
KEFLAVIK1
# 02.02.2018 ob 17:24
Kriznar mladinska svetovna prvakinja, Klinec druga
Gravesen
# 02.02.2018 ob 12:17
Taprav jajc!
DAbears
# 02.02.2018 ob 12:05
Srecno orli
Upam da prinesete kasno medalijo
Samo sprosceno na tekmo in kar bo pac bo
jakosol
# 02.02.2018 ob 13:11
Damjan ne more nosit zastave, če ima naslednji dan že prvo tekmo.
FallenLeah
# 02.02.2018 ob 16:05
Naši na prvem treningu v Willingenu razturajo!
pr123
# 02.02.2018 ob 15:22
slovannn, imaš popolnoma prav. Ljudem, ki jim je življenjski dosežek odpiranje pločevinke s pivom in pisanje neumnosti po forumu , je lahko pisati o zmagovalni mentaliteti. Če bi v življenju naredili kaj bolj kompleksnega, bi morda dojeli, da kdaj kakšna stvar kljub ogromno vložene energije pač ne uspe.
slovannn
# 02.02.2018 ob 14:24
Dragi moji mladički, ne pozabite, da so to smučarski skoki, kjer moraš poleg moči uporabiti predvsem prefinjen občutek za pravočasni odriv in prefinjen občutek za let. Na silo tu ne gre, zato imajo skakalci taka nihanja. Nekaterim je to težko razumeti, saj se niso sposobni vživeti niti v vlogo parneja, brata, sesre, sodelavca, ...................
vk96
# 02.02.2018 ob 16:15
FallenLeah...kako so odskakali?
schawlly
# 02.02.2018 ob 14:03
" Sproščeno in brez obremenjevanja!" Ne vidim zakaj ne bi bil sproščen in zakaj naj bi se nekaj obremenjeval!
stewie
# 02.02.2018 ob 13:37
Hijena, kakšna pa naj bo mentaliteta pravih športnikov?
V stilu "bolje, da se ne vračam brez medalje, ker me bodo doma kavčarji ob sprejemu živega požrli!"?
Ko bi tako mero strogosti premogel vsaj do sebe...
Hijena
# 02.02.2018 ob 19:36
@ stewie
# 02.02.2018 ob 15:34

a je šla Tina Maze "u izi" na OI?
pa še veliko slovenskih šampionov lahko naštejem? Vsi so imeli ali imajo pred seboj cilj, če ga nimaš, greš na OI brez skrbi in če se bo poklopilo za medaljo se bo, če pa ne, nič hudega, bomo pa "mal se fajn meli"
ajvard
# 02.02.2018 ob 17:34
bron na mali napravi!
raknac navi
# 02.02.2018 ob 16:12
A toti se ne bodo srfanja privoscili pred OI?
cartekmedo
# 02.02.2018 ob 15:50
Želim mu vso srečo. Enako velja za naše preostale orle. Mogoče pa bo.

Ja drugo soboto se pa začne za skakalce ,ob 13: 35- po našem času.
vle
# 02.02.2018 ob 13:21
Upam, da se mu želje uresničijo in de se ne zgodi Obersdorf (po prvi seriji sta bila z Benkovičem oba na mestih za medalje, na koncu je bil Benkovič sv. prvak, Damjan pa brez medalje)
urednik01
# 02.02.2018 ob 12:58
on bi lahko zastavo nosil, a očitno ni prave barve
Fleaa
# 02.02.2018 ob 12:56
Damjan srečno & uživaj....
aja pa ne pozabit fantini na tiste brezplačne kondome, ki jih bodo talal...
enajstica
# 02.02.2018 ob 12:49
Sprosti te lahko le prava ženska... Srečno!!!
big23big
# 04.02.2018 ob 09:48
damjan ni več med štirimi najboljšimi skakalci. semenič in pero sta zanj nedosegljiva. trening na skakalnici naj bo kvalifikacija za preostali dve mesti.
stewie
# 03.02.2018 ob 17:35
Hijena, tvoja trditev ne bo držala povsem - če nimaš ciljev, sploh ne greš na OI. V bistvu se potem z ničemer resno ne ukvarjaš, edino kritiziraš prek spleta ljudi, ki jim je uspelo v življenju priti med najboljše v nečem, za kar je potrebno ogromno treningov in odrekanja.
veza
# 02.02.2018 ob 23:48
Mogoče niste razumeli Damjana, hotel je povedati, da se na tak način sprosti pred tekmovanjem in tekmo samo, pač ne razmišlja o tem, kaj bo, če bo medalja ali če ne bo ali karkoli, kar bi ga obremenjevalo in mu jemalo energijo in mu zviševalo tremo in stopnjevalo živčnost, ki te lahko zakrči v tistem delčku sekunde, ko je treba skočit.
Damoklej
# 02.02.2018 ob 15:59
Kaj dejati o mučarskih skokih. Če razmislim katere države še gojijo strast do skakanja. Pa to so Avstrija, Nemčija Norveška, Poljska, Slovenija, Japoska (edina država ki ni iz Evrope) sicer so še Švicarji pa Rusi z našim trenerjem. Kje pa so Finci pa Švedi pa Američani pa Kanadčani. Pa kdaj je bil svetovni pokal v skakanju nazadnje v Severni Ameriki Zato imajo naši kakšno možnost v ekipni tekmi tudi za medaljo. Žal pa se je treba res vprašat kaj se dogaja s skakanjem.
stewie
# 02.02.2018 ob 15:34
Razumem, Hijena. Športniki morajo biti napeti kot strune, tako boj "u izi" mentaliteto si pa lahko kvečejmu privoščite ti in ostali kavčarji. Tako je naret ta svet.
veza
# 02.02.2018 ob 15:16
Damjan tudi na OI s preverjenim receptom – sproščeno in brez obremenjevanja

pa brez razmišljanja o prodaji bund
alojzr2
# 02.02.2018 ob 13:28
Jajc bo lagano sportski premagal vso Janusovo falango.
Hijena
# 02.02.2018 ob 13:56
@ stewie
# 02.02.2018 ob 13:37

"sproščeno in brez obremenjevanja" oziroma "u izi" pač ni mentaliteta vrhunskih športnikov...to so bolj tisti, ki lahko presenetijo, niso pa sigurni če lahko!
spy rtv slo
# 02.02.2018 ob 13:48
Bravo Damjan pravi kapetan ekipe prav on bi moral nositi zastavo ne pa fak!
Hijena
# 02.02.2018 ob 12:39
S takšno mentaliteto gre na OI večina naših športnikov. Če kaj pade je super, če pa ne, je bil pa vseeno nepozaben dopust...no, surfat bi vseeno še lahko šel!
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo