Janja Garnbret je bila znova razred zase. Foto: PZS
Janja Garnbret je bila znova razred zase. Foto: PZS

22-letna slovenska šampionka je osvojila 27. zmago v svetovnem pokalu, 12. v balvanskem plezanju. To je 11. zaporedna zmaga v balvanskem plezanju za Garnbretovo, upoštevajoč svetovni pokal in svetovni prvenstvi.

Zmagala je z najbolj prepričljivo predstavo, kot edina je osvojila vseh 13 vrhov balvanov, kot najboljša v vsakem od krogov v kvalifikacijah, polfinalu in finalu. Drugo in tretje mesto sta osvojili še najstnici, 19-letna Američanka Natalia Grossman in 16-letna Francozinja Oriane Bertone.

Po 22 mesecih premora od zadnje balvanske tekme je biti nazaj v tekmovalnem duhu več kot odlično. Na tekmi sem uživala. Dober občutek sem imela že od začetka tekmovanja.

Janji Garnbret kar 238 dni dolg premor mednarodnih tekmovanj ni škodil, potem ko so v letu 2020 izpeljali le eno tekmo svetovnega pokala avgusta v Brianconu.

Garnbretova je predstavo, ki jo je prikazala v petkovih kvalifikacijah s petimi osvojenimi vrhovi, ponovila v polfinalu, ko je preplezala vse štiri balvane. Le za rešitev plezalne uganke tretjega balvana je potrebovala dva poskusa, prvega, drugega in četrtega pa je premagala že v prvem poskusu, brez dodatnega.

Tudi Lukanova in Debevčeva sta peto in šesto mesto zasedali že po polfinalu, v katerem sta se izkazali z dvema vrhovoma in polovico preplezane ene smeri za osvojeno cono.

Uživala v tekmi
"Po 22 mesecih premora od zadnje balvanske tekme je biti nazaj v tekmovalnem duhu več kot odlično. Na tekmi sem uživala. Dober občutek sem imela že od samega začetka tekmovanja. Ves čas tekmovalnega premora sem močno trenirala, a ker nisem imela primerjave s tekmicami, nisem vedela, kako dobro sem pripravljena. Zaupati sem morala lastni in trenerjevi presoji. Pred tekmo sem imela malce dvomov. A po uspešnem nastopu v kvalifikacijah, so se dvomi razblinili in lahko sem uživala v nadaljnjem tekmovanju," je bila navdušena najboljša slovenska športna plezalka.

Lučka Rakovec (en vrh in ena cona) je zasedla 10. mesto, Lucija Tarkuš (en vrh) in Mia Krampl (tri cone, brez vrha) pa sta končali na 14. in 15. mestu med dvajsetimi polfinalistkami.

Sorodna novica Janja Garnbret že v kvalifikacijah z odliko

Krudru in Vezoniku malo zmanjkalo za finale
Pri moških je evropsko čast ubranil Čeh Adam Ondra, ki je bil v Meiringenu tako kot Garnbretova najboljši že pred dvema letoma. Ondra se je uvrstil pred japonsko trojico Jošijuki Ogata, Tomoaki Takata in Kokoro Fujii.

Slovenca Jernej Kruder in Gregor Vezonik sta bila osmoljenca dneva, saj sta v polfinalu z dvema vrhovoma smeri ostala tik pod mejo finala na sedmem oziroma devetem mestu.

Domen Škofic, ki je bil s tretjim mestom najboljši Slovenec v kvalifikacijah, je tekmovanje končal na desetem mestu, en vrh v prvem poskusu in osvojena cona v še enem balvanu sta bila premalo za finalni boj za stopničke. Zan Lovenjak Sudar je z enim osvojenim vrhom osvojil 15. mesto.

Če bodo razmere s pandemijo dopuščale, bo naslednja postaja svetovnega pokala Salt Lake City v ZDA z dvema balvanskima tekmama 22. in 30. maja.