Srečko Katanec je razočaran zapustil igrišče. Foto: Reuters
Srečko Katanec je razočaran zapustil igrišče. Foto: Reuters

Branilci naslova so bili sicer izraziti favoriti, a tega niso pokazali na igrišču. Razmerje v strelih je bilo namreč 13:7 v korist Uzbekistana (v strelih v okvir vrat 7:2). Katar je povedel v 27. minuti, ko so do strela prišli skoraj iz mrtvega kota, vratar Utkir Jusupov je posredoval nepretno in si zabil avtogol. Na začetku drugega polčasa je nato izenačil Odiljon Kamrobekov.

V podaljšku ni bilo golov, pri streljanju 11-metrovk je bolje kazalo Uzbekistanu, ki je po treh serijah že vodil s 3:2, nato pa ni več dosegel zadetka. Odločilni gol je v petih seriji dosegel Abdel Aziz Hatem.

Iran slavil po preobratu

Iranci so obkrožili in prekrili svojega kapetana Alirezo Džahanbakša, ki je izkoristil 11-m v sodnikovem dodatku za napredovanje v polfinale. Foto: Reuters
Iranci so obkrožili in prekrili svojega kapetana Alirezo Džahanbakša, ki je izkoristil 11-m v sodnikovem dodatku za napredovanje v polfinale. Foto: Reuters

Prva sobotna izločilna tekma je postregla z dramatičnim preobratom in slovesom favoritov. Japonska je dobila prvi polčas z golom Hidemasa Morite po samostojnem prodoru napadalnega vezista v 28. minuti. Iran je izenačil v 55. minuti z izjemnim golom Mohamada Mohebija, ki je s peto prevaral japonskega vratarja.

Ko je vse dišalo po podaljšku, je ob prodoru osrednjega branilca Hoseina Kananija prekršek za najstrožjo kazen storil Ko Itakura. Odgovornost je prevzel kdo drug kot kapetan Irancev Alireza Džahanbakš, ki je z 11-m silovito udaril pod prečko. Neizmerno veselje Irana, ki je končno na kakšni odločilni tekmi ugnal Japonsko, zgodovinsko s štirimi naslovi najuspešnejšo reprezentanco Azije. Iranci so se sicer uvrstili že v deseti polfinale azijskih prvenstev.

Prvi polfinale: Jordanija – Južna Koreja

V petek sta se uvrstitve v polfinale 18. azijskega prvenstva veselili Jordanija in Južna Koreja. Jordanci so z avtogolom Hanonova kronali premoč proti Tadžikistanu in so se prvič prebili med štiri najboljše reprezentance v Aziji.

Tovrstnih uvrstitev so vajeni Južni Korejci, ki so po podaljšku izločili Avstralce in se že enajstič prebili v polfinale azijskega prvenstva.

Po vodilnem avstralskem golu Goodwina so Korejci šele globoko v sodnikovem dodatku izenačili z najstrožje kazni in izsilili podaljšek. V 104. minuti je udaril prvi zvezdnik Son Heung-min in odločil četrtfinalni obračun dveh favoritov za končno slavje.

Katar in Iran v polfinalu azijskega prvenstva

18. AZIJSKO PRVENSTVO

ČETRTFINALE, Katar

Tadžikistan – JORDANIJA 0:1 (0:0)
Hanonov 66./ag

Avstralija – JUŽNA KOREJA
* 1:2 (1:1, 1:0) - po podaljšku
Goodwin 42.; Hwang 96./11-m, Son 104.
RK: O'Neill 109./Avstralija

Son v 104. minuti popeljal Južno Korejo v polfinale

IRAN – Japonska 2:1 (0:1)
Mohebi 55., Džahanbakš 96./11-m; Morita 28.

KATAR – Uzbekistan 4:3 (1:1, 1:0) - po 11-metrovkah
Yusupov 27./ag; Khamrobekov 59.
Selektor Uzbekistana je Srečko Katanec.

POLFINALE

Torek ob 16.00:
JORDANIJA – JUŽNA KOREJA

Sreda ob 16.00:
IRAN – KATAR


Lookman znova veliki junak Nigerije

Na afriškem pokalu narodov v Slonokoščeni obali so se v petek veselili v Nigeriji in DR Kongu. Nigerijci so z 1:0 ugnali Angolo, pri čemer je vnovič na turnirju vlogo junaka superorlov odigral Ademola Lookman, ki je v 41. minuti izkoristil nesebično podajo Mosessa Simona. To je bil gol za 16. polfinale Nigerije.

Suvereno so se v polfinale uvrstili nogometaši iz DR Konga, ki so na uvodno najstrožjo kazen in zaostanek proti Gvineji odgovorili z izjemno predstavo in se s 3:1 prebili v sedmi polfinale v svoji reprezentančni zgodovini.

34. AFRIŠKI POKAL NARODOV, Slonokoščena obala

ČETRTFINALE

NIGERIJA – Angola 1:0 (1:0)
Lookman 41.

DR KONGO – Gvineja 3:1 (1:1)
Mbemba 27., Wissa 65./11-m, Masuaku 82.; Bayo 20./11-m

SLONOKOŠČENA OBALA - Mali * 2:1 (1:1, 0:0)
Adingra 90., Diakite 122.; Dorgeles 71.
RK: Kossounou 43., Diakite 123.; H. Traore 125.
A. Traore (Mali) je v 16. minuti zapravil 11-m.
* - po podaljšku

Zelenortski Otoki - JUŽNA AFRIKA ** 1:2 (0:0)
** - po streljanju 11-m


POLFINALE

Sreda ob 18.00:
NIGERIJA – JUŽNA AFRIKA

Ob 21.00:
SLONOKOŠČENA OBALA – DR KONGO