30-letni Richie Porte je dosegel enega izmed največjih uspehov v karieri. Foto: EPA
30-letni Richie Porte je dosegel enega izmed največjih uspehov v karieri. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador je v soboto padel tri kilometre pred ciljem etape. Foto: EPA
Luca Paolini
Luca Paolini je presenetil favorite s samostojnim pobegom. Foto: EPA

seštevku pred zmagovalcem zadnje etape Alejandrom Valverdejem.

Španec je dobil zadnjo etapo po sprintu večje skupine. Šlo je za 126,6 km dolgo krožno preizkušnjo po Barceloni, kolesarji pa so se osemkrat povzpeli na Montjuic. Valverde je pred nedeljsko etapo zaostajal 16 sekund za Portom, na koncu pa so mu za skupno zmago zmanjkale štiri sekunde. To je bila njegova tretja etapna zmaga na katalonski dirki. Tretje mesto je zasedel Italijan Domenico Pozzovivo, ki je zaostal pet sekund. Njegov zaostanek je bil isti pred sedmo etapo. Enako velja za četrtega Alberta Contadorja, ki je zaostal sedem sekund. Sloviti španski kolesar je v soboto padel, v cilj pa prikolesaril kljub bolečinam v levi rami in levem kolenu.

"Pričakoval sem težko etapo. Kar nekaj kolesarjev je bilo blizu, zato smo imeli zahtevno nalogo. A jo je ekipa dobro opravila, tako da se je vse srečno končalo. Moja zmaga je dokaz odlične forme in napoved, da se bom tudi na največjih dirkah boril za zmago," je bil po zmagi zadovoljen Porte.

Mezgec 107., Polanc dirke ni dokončal
"Sebi in ekipi nimam česa očitati. Želeli smo skupno zmago, ves dan garali za to, a se ni posrečilo. Sem se pa prebil na drugo mesto, kar ni slab rezultat. In če temu dodam odlične etapne dosežke, lahko dirko ocenim kot odlično. Moji rezultati so dober obet za nadaljevanje sezone,"
je dejal Valverde, ki je poleg etape dobil vmesni cilj, si s tem priboril 12 bonifikacijskih sekund, kar pa mu ni zadostovalo. Drugo mesto je na zadnji etapi zasedel Francoz Bryan Couqard, tretje pa Rus Sergej Černecki, ki je slavil na šesti etapi.

Luka Mezgec in Jan Polanc sta bila žrtvi visokega ritma in številnih napadov, med katerimi je bil na koncu še najbolj obetajoč poskus Irca Daniela Martina. Oba sta izgubila stik z najboljšimi, Mezgec, ki je v skupnem seštevku zasedel 107. mesto, je sicer pripeljal do cilja, a z zaostankom več kot šest minut, medtem ko je Polanc odstopil.
Veteranu Paoliniju klasika Gent - Wevelgem
Italijanski kolesar Luca Paolini, moštveni kolega Simona Špilaka pri ekipi Katjuše, je zmagovalec kolesarske klasike Gent - Wevelgem. 38-letni veteran je do zmage prišel s samostojnim pobegom v zadnjih kilometrih, s tem pa je v deževnem in vetrovnem vremenu presenetil strokovnjake, ki so tudi za letos napovedovali, da bo zmagovalca odločil šprint. Paolini je postal prvi Italijan, ki je dobil to dirko po letu 2002, ko se je zmage veselil sloviti Mario Cipollini. Drugo mesto je zasedel Nizozemec Niki Terpstra, ki je zaostal 11 sekund, tretje pa Britanec Geraint Thomas.

Na Korziki se Brajkovič ni izkazal
Kolesarska dirka za mednarodni kriterij na Korziki se Janiju Brajkoviču ni posrečila. Čeprav jo je označil kot pomembno, se ni posebej izkazal ne v kronometru ne v zaključni gorski etapi z vzponom na Col de l'Ospedale, v kateri je z zaostankom treh minut in 19 sekund zasedel 31. mesto. V skupnem seštevku je bil na koncu 28., njegov zaostanek je znašal tri minute in 55 sekund. Drugi slovenski predstavnik Matej Mohorič je že v prvi etapi zaostal več kot sedem minut, tako da v nadaljevanju ni mogel računati na vrhunsko uvrstitev.

V zadnji etapi so kraljevali francoski specialisti za vzpone. Dobil jo je Jean-Christophe Peraud, 15 sekund za njim je zaostal Pierrick Fedrigo, še sekundo več pa je znašal zaostanek tretjeuvrščenega Thibauta Pinota.. Peraud je tudi skupni zmagovalec dirke, deset sekund za njim je zaostal Pinot.

7. etapa, Barcelona - Barcelona, 126 km
  1. A. VALVERDE      ŠPA      2:47:33 
  2. B. COQUARD       FRA          vsi 
  3. S. ČERNECKI      RUS              
  4. J. PANTANO       KOL         isti 
  5. R. HARDY         FRA              
  6. J. ROJAS         ŠPA          čas 
 91. L. MEZGEC        SLO        +6:10 
Jan Polanc je odstopil.                

Končni vrstni red:                     
  1. R. PORTE         AVS     30:30:30 
  2. A. VALVERDE      ŠPA        +0:04 
  3. D. POZZOVIVO     ITA         0:05 
  4. A. CONTADOR      ŠPA         0:07 
  5. R. URAN          KOL         0:18 
  6. F. ARU           ITA         0:27 
107. L. MEZGEC        SLO      1:12:38 

 
Gent-Wevelgem, 239 km:                 
  1. L. PAOLINI       ITA      6:20:55 
  2. N. TERPSTRA      NIZ        +0:11 
  3. G. THOMAS        VB      isti čas 
  4. S. VANDENBERGH   BEL         0:18 
  5. J. DEBUSSCHERE   BEL         0:26 
  6. S. VANMARCKE     BEL         0:40 
  7. J. ROELANDTS     BEL         1:52 
  8. D. OSS           ITA         4:15 
  9. A. KRISTOFF      NIZ         5:12 
 10. P. SAGAN         SLK     isti čas 
                                       
Borut Božič, Luka Pibernik in Kristijan
Koren so odstopili.