Primoža Rogliča je v Kisovcu in Zagorju ob Savi pozdravila večtisočglava množica. Foto: BoBo
Primoža Rogliča je v Kisovcu in Zagorju ob Savi pozdravila večtisočglava množica. Foto: BoBo

Roglič je danes zapeljal v Kisovec, kjer so ga najprej ob vodnem špalirju pozdravili tamkajšnji gasilci, nato še sokrajani in ožji krog družine ter prijatelji. Sledil je premik v Zagorje ob Savi, kjer je najboljšega slovenskega kolesarja pred Weinbergerjevo hišo na mestni ploščadi pričakala večtisočglava množica.

V Sredo: Po Giru in o Rogliču

"V posebno čast mi je priti v domači kraj. Ko ti sokrajani priredijo tak sprejem, je nekaj najlepšega, kar se ti lahko kot športniku zgodi," je na sprejemu povedal 29-letni Zasavec. "Če ne bi bil naprej skakalec, ne bi potem postal kolesar," je še povedal in dodal, da je bil presenečen, koliko slovenskih zastav je videl na dirki.

Po Giru še na Tour?
Medtem je glavni trener Jumba-Visme Merijn Zeeman za vodilni nizozemski časopis Het Nieuwsblad poudaril, da ima edino nizozemsko moštvo World Toura še dovolj časa, da dokončno zaokroži in določi osmerico za prihajajočo 106. Dirko po Franciji (prenosi na TV SLO 2/MMC-ju).

"Po Kriteriju Dauphine (9.–16. junija) bomo s hribolazci raziskali nekatere gorske etape Toura. Do takrat bo Giro že pozabljen. Pustil mu bom prosto, da razišče," je napovedal Zeeman, da bo šel Roglič s predvidenim moštvom na ogled v Francijo, nato se bodo pri Jumbu-Vismi odločili.

Glavni pomočnik in drugi adut?
"Primož ima dobro prvo polovico sezone, a
nima ga velikega smisla vzeti, če ne bo v vrhunski formi. Vendar imamo še nekaj časa, da se odločimo," je poudaril trener. Pojasnil je, da gre zasavski orel na Tour de France samo, če bo popolnoma okreval po naporih 102. Dirke po Italiji, ki jo je kot prvi Slovenec sklenil na zmagovalnem odru na skupno tretjem mestu.

Jumbo-Visma gre s predvidenim kapetanom na Touru Stevenom Kruijswijkom na Dauphine kot generalno vajo. V začetku sezone je bilo predvideno, da bo Roglič znova pomočnik Nizozemcu na francoski pentlji, ki sta jo lani končala na 4. in 5. mestu, pri čemer je Slovenec prehitel uradnega kapetana ekipe.

Po zadnjem prostem dnevu na Giru so na Nizozemskem pisali, da pripravlja Jumbo-Visma novo izboljšano pogodbo za Rogliča, ki bi veljala do leta 2023. Bo ostal zvest Nizozemcem, ki so dali priložnost nekdanjemu smučarskemu skakalcu, ali bo skušal izkoristiti vrtiljak prestopov kolesarjev, ki dirkajo za stopničke Grand Tourov? Foto: EPA
Po zadnjem prostem dnevu na Giru so na Nizozemskem pisali, da pripravlja Jumbo-Visma novo izboljšano pogodbo za Rogliča, ki bi veljala do leta 2023. Bo ostal zvest Nizozemcem, ki so dali priložnost nekdanjemu smučarskemu skakalcu, ali bo skušal izkoristiti vrtiljak prestopov kolesarjev, ki dirkajo za stopničke Grand Tourov? Foto: EPA

Preveč ciljev: šprinti Groenewegna, ekipni kronometer
A Nizozemci bodo imeli na Touru tudi vročega šprinterskega aduta Dylana Groenewegna, ki je v zadnjih dveh letih že dobil tri etape na najprestižnejši kolesarski dirki. Zato morajo pri Jumbu-Vismi dobro razdeliti vloge in moči tako za šprinterski vlak kot za gore, hkrati pa ne skrivajo velike želje, da se čim bolje odrežejo tudi na prestižnem ekipnem kronometru, ki bo na Touru že v 2. etapi v Bruslju.

Ali se je česa nalezel od De Plusa?
Po komediji zmešnjav na 14. etapi proti Comu je postal Jumbo-Visma tarča posmeha v kolesarski karavani in kolesarsko obarvanih medijih. Ob tem se je počasi tudi razkrilo, da je bilo Rogličevih zdravstvenih težav več, kot jih je priznaval športni direktor Jumba na Giru Addy Engels. Sam Roglič je razkril, da je imel težave z želodcem že na 13. etapi, nato je izgubil tek, med omenjeno nedeljsko etapo je ob padcu dobil hujši udarec in imel vse do konca bolečine v pljučih.

V karavani so člani nevpletenih moštev namigovali, ali se ni Roglič česa nalezel od sostanovalca in predvidenega prvega pomočnika za gore Laurensa De Plusa, ki je odstopil zaradi bolezni. Uradno zaradi bolečin v grlu in vročine. Sam trener Zeeman je za Het Nieuwsblad omenil Primoževe težave z dihali, pri čemer ni jasno, ali zaradi udarca ob trku s cestno ograjo ali mogoče celo bolezni.

Osebni dejavnik – očetovstvo
Ob vsej kadrovsko-zdravstveni kombinatoriki je tukaj še pomemben osebni dejavnik – v prihodnjem tednu ali dveh bo namreč Primož Roglič prvič postal oče. Sam Roglič je na ponedeljkovem sprejemu v Ljubljani dejal, da bo njegova (ne)udeležba znana že v dobrem tednu, kar se nekako ujema z zaključkom osemdnevne dirke Dauphine.

Nibali, Landa že potrdila Tour
Dirkanje na najbolj sloviti in s tem najpomembnejši večetapni dirki na svetu so že potrdili nekateri kapetani, ki so blesteli na preteklem Giru. V Francijo gre tako tudi drugi Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), ki je sicer dejal, da bržkone ne bo dirkal na skupno razvrstitev, o čemer pa številni dvomijo, a hkrati je bila že potrjena javna skrivnost, da bo drugo leto vozil za Trek-Segafredo.

Sprejem za Rogliča v domačem Kisovcu

Pri zalivski ekipi z močnim slovenskim priokusom je v osmerico za Tour uvrščen Matej Mohorič, ki bo v času Dirke po Sloveniji (19.–23. junij, prenosi prav tako na TV SLO 2/MMC-ju) v Švici. Zanimivo, da ima stran Pro Cycling Stats Mohoriča navedenega celo na prvem mestu pred Nibalijem, ki sicer pripada kapetanom moštvom.

Četrtouvrščeni iz Verone Mikel Landa gre na TdF uradno kot pomočnik Nairu Quintane pri Movistarju. Veliki osmoljenec Gira Tom Dumoulin (Sunweb) pa sporoča, da okrevanje ne gre čisto po načrtu in da še ni potrdil nastopa na generalki na Dauphineju.