Geraintu Thomasu je medalja na kronometru ušla za sedem sekund. Foto: Reuters
Geraintu Thomasu je medalja na kronometru ušla za sedem sekund. Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu je prvak v kronometru postal Filippo Ganna, ki je napovedal, da bo prihodnjo soboto v Palermu glavni kandidat, da po uvodni vožnji na čas na Dirki po Italiji obleče rožnato majico. Med osmoljenci sta bila Jan Tratnik, ki se mu je na polovici preizkušnje zlomil nastavek za komolec na krmilu, in Geraint Thomas, ki je 31,7 kilometra dolg kronometer odpeljal brez merilne naprave oziroma računalnika.

Sorodna novica Ganna Italiji prinesel prvi naslov v vožnji na čas, agonija Jana Tratnika

"Bilo je mučno"
"Nekdo je močno zamočil. Po ogrevanju sem svoje kolo dobil šele tri minute pred štartom. Spraševal sem se, kje je Garmin, dali so mi rezervnega, ki pa je bil prevelik in ga nisem mogel namestiti. Škoda, dirkal sem na slepo, brez podatkov o času, prevoženi razdalji, moči ... Bilo je mučno. Mislim, da sem vseeno ubral dober ritem, je pa res neprijetno, ko si tako blizu medalji," je povedal Thomas, ki je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo in je kazalo, da bo njegov čas dovolj za medaljo. Toda Ganna, van Aert in Küng (bron mu je speljal za sedem sekund) so bili hitrejši.

Spomnimo: Pogačar je prejšnjo soboto, predzadnji dan Dirke po Franciji, na odločilnem kronometru ciljni vzpon (na običajnem kolesu) odpeljal brez vseh merilnih naprav, je pa te imel prej na kronometrskem kolesu. S predstavo, ki je osupnila svet, je postal zmagovalec Toura.

34-letni Geraint Thomas, zmagovalec Dirke po Franciji leta 2018, je kljub temu dobil potrditev, da je dobro pripravljen na Dirko po Italiji, na kateri bo kapetan, potem ko ni bil del Ineosove postave za Tour. Mimogrede, na letošnjem rožnatem krogu kolesarje čakajo trije kronometri.

Ganna v Imoli še hitrejši od izjemnega van Aerta

Danes ženska cestna dirka
Svetovno prvenstvo v Imoli se danes nadaljuje z žensko cestno dirko (štart ob 12.35). Slovenski selektor Gorazd Penko je v ekipo uvrstil Eugenijo Bujak, Uršo Pintar, Urško Žigart, Urško Bravec in Špelo Kern. "Cilj je vedno preseči svojo najboljšo uvrstitev. Mislim, da mi je uspelo narediti nekaj dobrih treningov," je povedala Pintarjeva.

V nedeljo se bodo za mavrično majico na cestni dirki borili še moški. Slovenci (dirkali bodo z osmimi kolesarji, v ekipi sta tudi Pogačar in Roglič) so si včeraj ogledali traso, ki je zelo zahtevna. Krožna dirka je dolga 258 km in ima 5000 višinskih metrov. Prenos bo po 14. uri na TV SLO 2.