Fotografija s treninga v Wollongongu: bi lahko Tadej Pogačar računal tudi na ekipno pomoč UAE Emiratesa oziroma Portugalske, kjer vozijo kar trije
Fotografija s treninga v Wollongongu: bi lahko Tadej Pogačar računal tudi na ekipno pomoč UAE Emiratesa oziroma Portugalske, kjer vozijo kar trije "emirati" – Ivo in Rui Oliveira ter Joao Almeida? Foto: Reuters/BelgaImages

A na startni listi je ogromno kolesarjev, ki jim je 266,9 km dolga proga po Novem Južnem Walesu s 3945 višinskimi metri pisana na kožo. Na cestnih dirkah SP-jev ne zmagujejo vedno favoriti, zagotovo pa najmočnejši kolesarji, ki jim ustrezajo maratonske razdalje in ostro dirkanje v nevsakdanjih okoliščinah: v reprezentančnih ekipah in brez radijskih povezav.

Nedeljsko cestno dirko elite ob 2.15 v Helensburghu bo začelo 169 kolesarjev iz 50 držav, med njimi bo s prav zadnjo številko 169 sicer rojeni Nizozemec Rien Schuurhuis zastopal Vatikan, ki bo debitiral med športno smetano v olimpijskem športu.

Velika neznanka – branilec naslova

Številko ena nosi dvakratni zaporedni svetovni prvak Julian Alaphilippe, ki pa je po nizu padcev, poškodb in odsotnosti zmag velika neznanka. Ob zadnjem padcu na Dirki po Španiji si je Loulou izpahnil ramo in je zanj uspeh že, da bo na startu. V normalnih okoliščinah bi bil eksplozivni Francoz vroč kandidat, da izenači rekordni niz treh zaporednih zmag Petra Sagana na SP-jih.

Podkast SOS odmev 088: SP 2022 v Wollongongu oziroma "Kaj pripravlja Rob McKenna? Ali prihaja zima?"

Francozi v napad, da se otresejo prvih treh favoritov

V prvi vrsti favoritov je veliki trojec: Wout van Aert, Tadej Pogačar in Mathieu van der Poel. Vsi trije so favorizirani tudi na stavnicah, ki za zmago katerega koli od trojice ponujajo od štiri- do petkratni vložek. Sledi drugi Belgijec Remco Evenepoel (11), nato pa si mesto resnega kandidata za slavje delijo veliki afriški up iz Eritreje Biniam Girmay, prvi domači adut Avstralcev Michael Matthews in branilec naslova Alaphilippe (vsi s kvoto 15).

Favorizirani Belgijci, ki znova lovijo mavrično majico z dvojcem Wout-Remco, in Nizozemci, kjer je vse podrejeno MvdP-ju, ves čas opozarjajo na moč Francije, kjer zaradi Alaphilippovih težav lahko varovanci Thomasa Voecklerja dirkajo še bolj divje in napadalno, saj imajo za vsak scenarij na voljo kakšnega kolesarja, izpostavljena sta zlasti zmagovalec Quebeca Benoit Cosnefroy, za primer sprinta pa Christophe Laporte, predvsem pa imajo kot edini na voljo devet kolesarjev.

Pred letom dni sta Wout van Aert in Tadej Pogačar sprintala za olimpijsko odličje, za nekaj centimetrov pa je bil boljši Belgijec, a takrat je bila nagrada
Pred letom dni sta Wout van Aert in Tadej Pogačar sprintala za olimpijsko odličje, za nekaj centimetrov pa je bil boljši Belgijec, a takrat je bila nagrada "le" srebrna medalja. Foto: www.alesfevzer.com

Kopica drugih adutov za sprint manjše skupine

Na reprezentančnih dirkah se nikoli ne sme pozabiti na Italijo, pri čemer imajo dve orožji: Andreo Bagiolija in Alberta Bettiola. Od tradicionalnih velesil je na papirju daleč najšibkejša Španija. Zato se veliko več pričakuje od dveh novodobnih sil: Velike Britanije in Danske.

Britanci stavijo na mladce, pri čemer sta sokapetana Fred Wright in osmoljenec nedeljskega kronometra Ethan Hayter. Sicer tudi Danska nima tako močne ekipe, kot bi jo lahko imela, a mešanica mladih in prekaljenih mož lahko dobro podpre Magnusa Corta.

Domača avstralska javnost pričakuje uspešen zaključek kolesarskega praznika ob južnem Pacifiku. Izbor ekipe in odsotnost Caleba Ewana sta še povečala pritisk na kapetana, od katerega se pričakuje, da bi lahko slavil v sprintu razredčene skupine. A Michael "Bling" Matthews je letos izgubljal sprinte proti Pogačarju, van Aertu, van der Poelu, slavil pa je po pobegu na gorski etapi Dirke po Franciji.

Tratnik in Novak bosta glavna pomočnika Pogačarja

Slovenci z načrtom A in načrtom B

"Trasa je dovolj zahtevna, da lahko pride do selekcije med sprinterji, a ko je govor o van Aertu in van der Poelu, je jasno, da se takih kolesarjev na taki progi ne da znebiti. Lahko sicer poskusiš, s tem pa jih lahko vsaj utrudiš. A po tako dolgi trasi se s tem utrudiš tudi sam. To ne bo sproščujoča vožnja, to bo naporen dan," je na novinarski konferenci v sredo dejal Pogačar.

Slovenija kot novodobna kolesarska velesila med moškimi je imela možnost, da bi na cestni dirki nastopila z osmimi kolesarji. A poškodbe in odpovedi Mateja Mohoriča, Luke Mezgeca in Primoža Rogliča so selektorja Uroša Murna prisilile, da bo v Wollongongu začel dirko s šestimi kolesarji.

Ob favoriziranem Pogačarju je adut iz rokava Jan Tratnik, ki mu bo prepuščena prosta vloga lovca za pobeg. Preostala četverica je v vlogi klasičnih pomočnikov, ki si bodo delili podporne naloge s ciljem, da vsaj en ostane zraven tudi prek 200. kilometra. Jan Polanc in Domen Novak sta tega vajena iz svetovne serije, SP pa bo preizkus moči za Jaka Primožiča in Davida Pera, ki vozita za celinski ekipi.

Uradni zemljevid in prerez cestne dirke SP-ja 2022: uvodni del ob morju, sledi en krog prek gore Keire in nato kar ducat mestnih krogov po Wollongongu. Foto: Organizator/UCI
Uradni zemljevid in prerez cestne dirke SP-ja 2022: uvodni del ob morju, sledi en krog prek gore Keire in nato kar ducat mestnih krogov po Wollongongu. Foto: Organizator/UCI

Pri mlajših kolesarjih dvakrat slavje pobegle dvojice

Recept za zdaj 24-letnega Pogačarja je znan – utruditi favorite in se izkazati v sprintu manjše skupine. A vprašanje je, ali se bo uresničil scenarij, ki se napoveduje že od razkritja trase, ki ima le en krog na goro Keiro, zato pa kar 12 mestnih krogov s ključnim vzponom na Mount Pleasant (1,1 km s povprečnim naklonom 7,7 odstotka in maksimalno klančino 14 odstotkov).

Po mestnem krogu Wollongonga so prej dirkale mlajše kategorije in kolesarke, razpleti njihovih dirk pa ponujajo realne scenarije. Tako pri mladincih kot mlajših članih je slavil dvojec, ki je pobegnil že kar daleč pred zadnjim prečkanjem (ne)prijetne gore, kot jo je označil po prvem treningu van Aert. Pri mladinkah se je solopobeg končne zmagovalke zgodil že v prvem krogu, pri ženskah pa sta se dve skupinici polovili ravno pred zadnjim kilometrom, nato pa je Annemiek van Vlueten presenetila s skokom pred samim pričakovanim začetkom sprinta.

Kako se bo razpletlo v Wollongongu, si od 6.00 dalje oglejte v neposrednem prenosu na TV SLO 2/MMC-ju, ko se bo v sončnem vremenu okoli 9. ure odločalo o novem svetovnem prvaku, ki bo do 6. avgusta v Glasgowu prihodnje leto lahko ponosno nosil sanjsko mavrično majico.

Odločilni del mestnega kroga v Wollongongu, s katerim bodo kolesarji morali opraviti kar 12-krat. Sestavljeni vzpon prek Ousleyja in Pleasanta in sklepni klanček, a do vrha je nato še 8 km spusta in ravnine do ciljne črte. Foto: Veloviewer.
Odločilni del mestnega kroga v Wollongongu, s katerim bodo kolesarji morali opraviti kar 12-krat. Sestavljeni vzpon prek Ousleyja in Pleasanta in sklepni klanček, a do vrha je nato še 8 km spusta in ravnine do ciljne črte. Foto: Veloviewer.

Napovedi favoritov nekaterih kolesarskih medijev

GCN+/Eurosport

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert, Tadej Pogačar
⭐️⭐️⭐️⭐️ Mathieu van der Poel
⭐️⭐️⭐️ Remco Evenepoel, Michael Matthews, Valentin Madouas
⭐️⭐️ Biniam Girmay, Benoît Cosnefroy, Ethan Hayter, Matteo Trentin, Dylan van Baarle
⭐️ Julian Alaphilippe, Christophe Laporte, Andrea Bagioli, Stefan Küng, Alberto Bettiol, Jasper Stuyven, Fred Wright

Wielerflits

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ /
⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert
⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogačar, Mathieu van der Poel
⭐️⭐️ Remco Evenepoel, Michael Matthews, Biniam Girmay
⭐️ Julian Alaphilippe, Ethan Hayter, Christophe Laporte, Benoît Cosnefroy

CyclingTips

⭐⭐⭐⭐⭐ Van Aert, Pogačar
⭐⭐⭐⭐ Van der Poel, Alaphilippe, Evenepoel
⭐⭐⭐ Matthews, Cosnefroy, Cort, Girmay
⭐⭐ Trentin, Van Baarle
⭐ Sagan, Küng

Ciclismo Internacional

⭐⭐⭐ Van Aert, Matthews
⭐⭐ van der Poel, Pogačar, Hayter, Evenepoel
⭐ Alaphilippe, Girmay, Cosnefroy, Bettiol, Wright, Madouas, Bagioli, Bardet

Pogačar na SP-ju z identičnim kolesom kot na Touru