Dolgo okrevanje in zdravljenje ter vračanje med najboljše kolesarje je Milan Vader sklenil z zmago na zadnji dirki svetovne serije v sezoni 2023. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad
Dolgo okrevanje in zdravljenje ter vračanje med najboljše kolesarje je Milan Vader sklenil z zmago na zadnji dirki svetovne serije v sezoni 2023. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad

Dvojno zmagoslavje za nizozemsko ekipo, ki se zmagovito poslavlja od imena Jumbo Visma. Nizozemec Olav Kooij je dobil še drugo etapo na Dirki po Guanšiju, kjer je za las ugnal ponedeljkovega zmagovalca Kolumbijca Sebastiana Molana (UAE Emirates).

S taktičnim trikom zasedbe Ineos Grenadiers v sprinterskem zaključku je Ethan Hayter s tretjim mestom v 6. etapi prišel do odbitka, kar je mladega Britanca povzdignilo na skupno tretje mesto.

Nepričakovani uspeh kariere za Vaderja

Skupno zmago je po zaslugi etapnega podviga v nedeljo osvojil Milan Vader (Jumbo Visma), ki je zadržal šest sekund prednosti pred Francozom Remyjem Rochasom (Cofidis), medtem ko je Hayter z zmagovalnega odra izrinil rojaka Hugha Carthyja (EF EasyPost).

Milan Vader je na jugu Kitajske, v obmejni avtonomni regiji ob Vietnamu, dosegel svoji prvi dve zmagi profesionalne kariere v cestnem kolesarstvu. Zdaj 27-letni Nizozemec je bil sicer dolgo gorski kolesar, tudi deseti na zadnjem olimpijskem krogu v Tokiu. Ob selitvi na cesto je bil predviden za gorskega pomočnika, ko je na lanski Dirki po Baskiji doživel hudo nesrečo, po kateri je bil dolgo v komi in je bil zaradi številnih težkih poškodb že pravi podvig normalna hoja, kaj šele vrnitev v šport.

Sorodna novica Jumbo Visma v prihodnji sezoni z imenom Visma Lease a bike

Pogačar in emirati prvi, Slovenija tretja

Zdaj bo Mednarodna kolesarska zveza potegnila črto pod cestno sezono in objavila končno lestvico za sezono 2023, kjer pa so bile ključne stvari že odločene. Tadej Pogačar tretjič zapored zaključuje sezono kot prvi kolesar sveta, njegova ekipa UAE Emirates je prvič postala najboljša ekipa svetovne serije, medtem ko je reprezentanca Slovenije tretja, s čimer bo v Parizu na olimpijski cestni dirki (4. avgusta 2024) dirkala s štirimi kolesarji.

Zdaj sledi zimski premor, ki bo dolg točno tri mesece, saj se nova sezona svetovne serije začenja 16. januarja z uvodno etapo Dirke tam spodaj oz. Po Avstraliji.

Predstavitev trase Toura 2024 na TV SLO 2

V sredo, 25. oktobra, bo ob 11.25 na TV SLO 2/MMC prenos predstavitve trase 111. Dirke po Franciji.

Od Firenc do Nice
Tour de France 2024 se bo prvič začel v Italiji, natančneje v Firencah 29. junija. Prav tako bo poseben zaključek: prvič ne bo cilj v Parizu, temveč se bo velika pentlja sklenila v Nici 21. julija. Znane so trase kar petih etap, o verjetni trasi na podlagi govoric pa smo že pisali TU.


4. DIRKA PO GUANŠIJU

6. etapa, Guilin–Guilin, 168,3 km

Skupni vrstni red