Matjaž Smodiš je optimistično začel novo sezono, potem ko je dobršen del prejšnje zaradi poškodbe oz. operacije hrbta presedel na tribuni. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš je optimistično začel novo sezono, potem ko je dobršen del prejšnje zaradi poškodbe oz. operacije hrbta presedel na tribuni. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš in Sergij Liščuk
Smodiš je na dozdajšnjih treh tekmah v Evroligi v nekaj več kot 20 minutah dosegal po sedem točk in dva skoka v povprečju. Foto: EPA
Dušan Vujošević
Dušan Vujošević je sijajni in karizmatični trener, ki pa za zdaj v CSKA-ju preživlja težke trenutke. Najbrž v ruskem velikanu ni vse odvisno le od njegovih besed, kot je bilo v Partizanu. Foto: Reuters
Union Olimpija
Union Olimpija navdušuje slovensko košarkarsko javnost, tudi Smodiša, ki pa opozarja na težke trenutke. Iz izkušenj ve, da bodo slej ko prej prišli. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Sašo Filipovski
Slovenski trener in učenec Zmaga Sagadina Sašo Filipovski v Moskvi opravlja vlogo Vujoševićevega pomočnika. Foto: EPA

Sijajni 30-letni slovenski krilni center je v ruski prestolnici začel že svojo šesto sezono, ki pa je prinesla mnogo sprememb. Glavna je prihod novega trenerskega dvojca Vujošević - Filipovski, na njiju se ekipa še privaja. Trenutno stanje ni blesteče: proti slovenskim podprvakom bo moskovski velikan v 4. krogu (sreda, 18.15) lovil svojo prvo zmago. "Olimpija je trenutno najbolj vroča ekipa v Evropi, koliko je ta ekipa zares močna, pa se bo videlo takrat, ko bodo prišli težki trenutki," še poudarja nekdanji slovenski reprezentančni kapetan.

Kaj se dogaja z vašim klubom? V Valencii ste doživeli že tretji poraz v Evroligi. Vaš trener je kot glavni razlog navedel pomanjkanje profesionalnega odnosa in dobre obrambe. Kakšno je pa vaše mnenje?
Se strinjam. Največji problem je trenutno obramba. Igramo preslabo, da bi "parirali" kateremu koli nasprotniku. Nismo ekipa. Igramo nepovezano, vsak dela, kar se mu zdi, da je prav, in si skuša rešiti svojo kožo. Vidi se velika neuigranost. Težave so veliko večje, kot so se še na začetku kazale. Potrebno bo več časa, da bo vse začelo delovati: težave so s privajanjem na nov sistem, na nove igralce, na jezik ... Ven pa pride "juha", ki trenutno ne kaže prav nič dobrega.

Trener Vujošević vodi treninge le v srbskem jeziku?
Sašo (Filipovski, op. a.) se trudi po najboljših močeh in delno tudi prevaja. To ni glavna težava, je pa ena od dejavnikov.

CSKA s tremi porazi na dnu skupine D, Olimpija s tremi zmagami na vrhu. Če bi sklepali po napovedih pred začetkom sezone, narobe svet. Je takšen tudi vaš pogled?
Da, vendar po prikazanem pa je to realno stanje. Tudi Ljubljana kot mesto si to s to fantastično publiko zasluži. Mi pa smo, glede na prikazano, tudi tam, kjer smo.

Kako komentirate četrtkov spektakel v Stožicah in zmago nad Panathinaikosom, vi ste proti njim izgubili za 14 točk?
Vsem je jasno, da je Olimpija ob tej evforiji v nekem pozitivnem trenutku. Dodatno jih nosi še publika v Stožicah. Ta zgodba se nadaljuje, tudi nam ne bo lahko proti njim doma. Res se bomo morali peklensko potruditi, da pridemo do prve zmage. Sicer pa izjemna igra Olimpije včeraj, kapo dol.

Kaj je po vašem ključno za letošnji preporod U. Olimpije?
S hvalnicami sem previden. Za zdaj so to le prve tri tekme. Bodite skromni in ne razmišljajte o nekem fantastičnem uspehu, ker se stvari lahko hitro obrnejo. Olimpija je trenutno najbolj vroča ekipa v Evropi, koliko je ta ekipa zares močna, pa se bo videlo takrat, ko bodo prišli težki trenutki. Do konca prvega dela je še sedem tekem. So pa na odlični poti. Verjamem, da jim že dve ali morda tri zmage zadostujejo za Top16, kar je fantastičen uspeh glede na katastrofalne napovedi pred sezono.

Kje vi vidite njene šibke točke?
Olimpija je za zdaj za nas predaleč. Pomesti moramo pred svojim pragom, dejstvo je le, da nam jo bo v trenutni situaciji težko premagati.

Kaj pa CSKA? Solidne predstave v pripravljalnem obdobju in tudi domačem tekmovanju, a dozdajšnje tekme v Evroligi kažejo, da krepko zaostajate za nasprotniki?
Ne "klapa". Ni neke povezanosti niti vzdušja. Težko je razložiti, vendar na to vpliva ogromno dejavnikov. Kriv ni noben, krivi smo vsi. Od igralcev do trenerja in do uprave.

Kako se je ekipa ujela z novim trenerskim dvojcem Vujošević-Filipovski? Se je že navadila njunih prijemov?
Takole bom rekel: nov šef, nova miselnost in nov način dela. Nekaj časa je potrebno, da se navadimo in razumemo drug drugega. Težko je razložiti, zakaj nam gre v domači ligi, zakaj pa ne v Evroligi. Če bi vedel, bi to skušal preprečiti.

Kaj pa vi osebno?
Dobro, z moje strani ni nobenih problemov. Vsi smo profesionalci.

Kako ste zadovoljni s trenutno formo? Je dolgotrajna poškodba že pozabljena?
Forma ni najboljša, je pa za zdaj moja zdravstvena situacija taka, da sem sposoben igrati, da se dobro počutim na igrišču in da lahko igram brez bolečin. To je najpomembnejše. Vse ostalo bo že prišlo, seveda pa moramo vsi verjeti.

Del pripravljalne turneje ste odigrali tudi z NBA-ekipami. Kaj vas je najbolj navdušilo?
Ta NBA-turneja je bila kot osebna izkušnja zelo zanimiva, drugače pa je bila to velika napaka. Zaradi naporov in potovanj smo posledice čutili še deset dni in zaradi tega izgubili uvodno domačo tekmo z Milanom. Poleg tega nam težave povzročajo še poškodbe, ko dodajamo nove igralce, pa nato spet koga izgubimo. Sicer pa: LeBron je LeBron, Durant tudi. Gre za superzvezdnike. Že fizično so popolni igralci, neustavljivi, "freak of nature" in jim že po tej plati težko "pariraš", potem pa so še izjemno nadarjeni. Ne veš, s kom in kako bi jih lahko ustavljal. NBA je velik šov, kjer je košarka v ozadju, v ospredju pa posel.