Vlade Divac je priljubljen v skoraj vsaki druščini. Izjema ni niti srbski predsednik Boris Tadić. Foto: EPA
Vlade Divac je priljubljen v skoraj vsaki druščini. Izjema ni niti srbski predsednik Boris Tadić. Foto: EPA
Vlade Divac in Chris Webber
Vlade Divac in Chris Webber sta sestavljala mogočen par pod obročem Sacramenta. Foto: EPA
Zadnji koš Vladeta Divca

"Zahvaljujem se vsem, ki so mi pomagali. Tu sem začel kariero, tu jo končujem in tu bom začel novo," se je na trgu pred ljudsko skupščino, kjer je bilo več 10.000 ljudi, razgovoril 39-letnik.

Praznik zaokrožil s humanitarnim sporočilom
Celodnevno rajanje so zaznamovali velik koncert in več košarkarskih tekem v središču mesta, kjer so denar zbirali v dobrodelne namene. "Danes se začenja najbolj pomembna tekma, ki ima pred seboj največjo zmago. To pa je pomoč ljudem, ki so ostali brez zemlje, hiše in prijateljev," je v čustvenem govoru začetek dobrodelne akcije napovedal eden najbolj prepoznavnih srbskih košarkarjev vseh časov.

Številni zvezdniki v Beogradu
Dogodka so se udeležili številni soigralci iz reprezentance (Aleksandar Djordjević, Predrag Danilović, Zoran Savić, Žarko Paspalj, Dejan Bodiroga ...), igralci iz Lige NBA (Rašo Nesterovič, Chris Webber, Glen Rice ...), trenerji (Duško Ivković, Duško Vujošević, Gregg Popovich ...) ter drugi srbski športni zvezdniki (Siniša Mihajlović, Savo Milošević ...).

"Ne samo, da je odličen košarkar, on ima neverjetno veliko srce. On je najboljši človek, kar sem jih kadar koli spoznal," je z velikimi besedami orjaka opisal Chris Webber, ki je z Divcem skupaj igral v Sacramentu.

Bogata kariera v Srbiji in ZDA
Divac je kariero začel v dresu Prijepolja. V domovini je igral še za Slogo iz Kraljevega, Partizan in Crveno zvezdo, v Ligi NBA pa za LA Lakerse, Charlotte in Sacramento. Z reprezentancami nekdanje Jugoslavije je bil trikrat evropski prvak (1989, 1991, 1995) in dvakrat svetovni (1990, 2002).

S. J.

Zadnji koš Vladeta Divca