Ivo Daneu pri težavah Olimpije ne vidi rešitve. Če bi jo imel, bi bilo verjetno drugače. Foto: Osebni arhiv Iva Daneua
Ivo Daneu pri težavah Olimpije ne vidi rešitve. Če bi jo imel, bi bilo verjetno drugače. Foto: Osebni arhiv Iva Daneua

Zdovc ima izredne branilce, Lakoviča, Udriha in Vujačiča, čeprav lahko zadnja dva kombinira tudi na položaju 2. Ogromno bo odvisno od Smodiša, če bo igral tako kot pri CSKA-ju, potem se ni za bati. Drugi bodo to le dopolnjevali.

Ivo Daneu
Takole je Ivo Daneu večkrat stal na stopničkah za zmagovalce. Se bo tja zavihtela tudi naša reprezentanca? Foto: Osebni arhiv Iva Daneua

Nad Olimpijo visi neko prekletstvo. Po mojem mnenju je bil Džikić dober trener, a so bili očitno odnosi znotraj ekipe taki, da je moral oditi. Takrat je bila očitno taka situacija, da nihče ni želel prevzeti Olimpije. Juretu želim vse najboljše, upam, da se bo izvlekel tudi pri Olimpiji, čeprav bo imel pri reprezentanci lažje delo.

Ivo Daneu
Ivo Daneu je za Olimpijo igral tudi kot veteran. Foto: Osebni arhiv Iva Daneua
Matej Avanzo, Dušan Šešok, KZS
Ivo Daneu je zadovoljen, da je na KZS prišel Dušan Šešok, ki je izničil dolgove. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš
Legenda slovenske košarke ogromno stavi na Matjaža Smodiša, ki bi moral prikazati igre iz CSKA-ja, kot kapetan pa bi moral držati skupaj celotno ekipo. Foto: EPA
O zapletu Zdovc - Milič
Je Zdovc dovolj avtoritativen?
O svoji vlogi pri plebiscitu

Najboljši slovenski košarkar vseh časov se je dotaknil razmer pri Unionu Olimpiji, za katero mu je žal, da jo je zapustil Zoran Janković in da vanjo ne vlaga Joc Pečečnik. Kot velik navijač vsega, kar je zeleno-belo, verjame in si želi, da bi slovenska reprezentanca na Poljskem posegla po medalji, za kar bodo potrebne čiste glave in nič zavisti.

V 1. delu intervjuja je Ivo Daneu strnil vtise z evropskih prvenstev, na katerih je igral.


Olimpija je na tekmi proti CSKA-ju novembra 2007 pod strop dvorane Tivoli dvignila dres z vašim imenom, ki pa ga zdaj ni nikjer. Se počutite izigranega?
Ne, to ni moja težava, to so pač takrat hoteli narediti. Olimpija še vedno ni organiziran klub, vse se dela stihijsko. Če bi imeli svojo dvorano, potem bi bilo to v redu, takega dresa namreč ne moreš imeti v hokejski dvorani. Takrat sem prišel v Tivoli, in rekli so, da morajo nekaj narediti, to je bila evforija. A mislim, da so malce nerodni, saj se take stvari ne organizirajo čez noč. Nisem edini, ki si zasluži upokojeni dres, to bi moral imeti še Boris Kristančič, ki je zelo zaslužen za razvoj košarke v Ljubljani, pa še kakšen izmed soigralcev. Uspeha ne moreš doseči sam, zato morda ni bilo prav, da so dali pod strop le moj dres.

Težave pri Olimpiji trajajo že kar nekaj časa. Kje vidite rešitev?
Ne vem. Če bi jo imel, bi jo že izdal. Ne želim kritizirati uprave, a očitno je, da tam nekaj ni v redu. Predsednik mora biti tisti, ki bo v klub prinesel denar, težava pa je v tem, da državna podjetja dajejo, kolikor lahko, zasebniki pa ga dajo raje delničarjem. V večji meri ne moreta pomagati niti država niti mesto. V Ljubljani bo težava tudi pri hokeju in nogometu. Osebno mi je zelo žal, da v košarki ni več Zorana Jankovića, ki je vodil Olimpijo, pa je potem prišlo do spora, sam pa je začel delovati v ženskem rokometu. Če bi on ostal predsednik, bi bila Olimpija še močnejša. Žal pa mi je tudi, da v košarko ne vlaga Joc Pečečnik, kar sem mu že enkrat dejal. Pa se je le nasmehnil.

Košarkarska zveza Slovenije je letos naredila korak naprej, kar se tiče priprav na evropsko prvenstvo. Kako na to gledate vi?
Ko je prišel na zvezo Dušan Šešok, je saniral dolgove, in šlo je na bolje. Mene morda moti, da je tam premalo nekdanjih košarkarjev. Zdaj so končno sprejeli tisti naš predlog, da se moraš z igralci pogovarjati, ne pa da jim pošlješ le nekakšen formular, na katerega mora napisati, ali bo igral ali ne. To so ljudje in veliki otroci, vsakemu godi, da prideš k njim na obisk in se osebno dogovoriš.

Se vam zdi, da bo to na koncu odločilo?
Letos imamo dobre možnosti, razen Bečiroviča in Nesteroviča, smo končno zbrali vse dobre igralce. Veliko naredijo dobra "klapa" in pa kapetan, ki mora igralce držati skupaj. Tak je bil Marko Milič tako pri Olimpiji kot pri reprezentanci. Jaz na to prvenstvo gledam optimistično in si želim, da bi končno le osvojili kolajno, pa tudi če bo le srebrna ali bronasta.

Kako gledate na prejšnja prvenstva?
Na žalost smo bili večkrat le za en koš ali pa eno podajo oddaljeni od preboja v drugi del. Tako je bilo tudi na kvalifikacijah za olimpijske igre, ko je igral še Zdovc. Upam, da bodo dobro zastavili igro, čeprav je skupina zelo močna, premagati pa bi morali vsaj Veliko Britanijo, da ne bi prišlo do kakšnega večjega presenečenja. Španijo bomo, denimo, veliko težje, čeprav ni nemogoče. Vse je odvisno od tega, kaj bodo imeli fantje v glavi in kako si bodo želeli uspeha. Poleg tehnike na koncu odloča glava, v ekipi ne sme biti zavisti.

Bi moral po vašem mnenju Jure Zdovc na prvenstvu tekmo vedno začeti z enako peterko ali bi moral na parket pošiljati različne igralce?
To je odvisno od forme, razpoloženja in poškodb igralcev. Če pogledam nazaj, je imel tudi Aca Nikolić "zabetonirano" prvo peterko, vedelo se je, v 7. minuti gre ven Nikolić, notri gresta Gordić ali Giergia, ven gre Kovačić in tako naprej. Igral je s sedmimi ali osmimi igralci, medtem ko je zdaj tempo igre močnejši in treba je uporabiti več igralcev. Pri nas sta enajsti in dvanajsti igralec v ekipo prihajala le, če smo vodili ali pa izgubljali z res veliko razliko.

Katera pa je za vas tista slovenska peterka, ki bi morala biti prva na Poljskem?
To je težko reči, bomo videli. Zdovc ima izredne branilce, Lakoviča, Udriha in Vujačiča, čeprav lahko zadnja dva kombinira tudi na položaju "dva". Ogromno bo odvisno od Smodiša, če bo igral tako kot pri CSKA-ju, potem se ni bati. drugi bodo to le dopolnjevali. Težava trenerja pride takrat, ko igralec prve peterke igra slabo, na igrišče pošlje rezervo, ki pa igra še slabše. Mislim, da so igralci zreli, morajo pa se tudi sami pogovarjati, tako kot smo se mi. Velikokrat nismo upoštevali navodil trenerja, in dobro je izpadlo. Ko je Boris Gorenc igral za reprezentanco, sem mu že dejal, da ne sme igrati pasivno. Ko si na igrišču, moraš prodirati in metati, saj te bo trener prej ali slej zamenjal. On je bil zelo simpatičen igralec, zdaj pa kaže, da je dober menadžer.

V slovenski reprezentanci so vrhunski košarkarji, ki v svojih klubih igrajo vodilno vlogo. Bo ena žoga dovolj?
To je ta težava, med sabo se bodo morali razporediti in ugotoviti, kdo je tisti dan bolj razpoložen. Zaradi te težave je želel imeti Žeravica dvanajst enakovrednih igralcev, česar pa ne moreš imeti, saj so vedno nekateri malo boljši, drugi pa slabši.

Jure Zdovc je najprej sedel na reprezentančni stolček, pozneje pa je prevzel še Olimpijo. Je bila to morda napaka? Za Olimpijo je bil vendarle le druga opcija ...
Nad Olimpijo visi neko prekletstvo. Po mojem mnenju je bil Džikić dober trener, a so bili očitno odnosi znotraj ekipe taki, da je moral oditi. Takrat je bila očitno taka situacija, da nihče ni želel prevzeti Olimpije. Juretu želim vse najboljše, upam, da se bo izvlekel tudi pri Olimpiji, čeprav bo imel pri reprezentanci lažje delo. Kako bo sestavil ekipo za naslednjo sezono, je vprašanje denarja, ki je zdaj sveta vladar. Z malo denarja je malo muzike, enostavno se ne da konkurirati Realu, Barceloni, CSKA-ju ali pa Grkom, ki imajo desetkrat več denarja.

Javnost je bila ob imenovanju Zdovca za selektorja precej skeptična. Krivulja priljubljenosti se mu je pozneje malce popravila in zaradi Olimpije spet padla.
Koga bi pa dali za selektorja, je kateri boljši? Ta Olimpija je enostavno zelo nesrečna, vsak igralec, ki pride, igra slabše, kot je igral prej. Poglejte Rudeža, ki je pri Hrvaški in Splitu igral zelo dobro. Ali pa Golubović, ki je bil prvi skakalec Lige NLB. Kaj je tisto, kar vpliva, ne vemo.

Krilni položaj je v slovenski košarki zelo šibek, potem pa si je premislil še Emir Preldžić ...
S tem, kar imaš, moraš igrati. Trener lahko kombinira in postavi kakšnega drugega igralca na pomoč. Emir se je pač tako odločil, to je legitimna pravica vsakega igralca. Očitno so pri Bosanski košarkarski zvezi zelo vztrajni, morda pa je svoje odigral tudi njegov trener Bogdan Tanjević. Ga pa je škoda.

Manjka morda v tej reprezentanci rojeni strelec, nekdo z mehko roko, ki zna vedno odločiti srečanje?
Saj znajo vsi fantje zadeti, morajo pa seveda dobiti uporabno žogo, da lahko to izkoristijo. Pomembno je tudi, ali je igralec prepričan, da bo zadel, ali pa ga je strah.

Koliko se bo po vašem mnenju poznala odsotnost Sanija Bečiroviča?
Zagotovo se bo poznalo, a ne more igrati, če je poškodovan. Sam se bolj bojim, da svojega ne bodo naredili centri, tu ne mislim na Smodiša, temveč na druge, ki bodo imeli težko delo. Enako kot s Smodišem, če bo Erazem tako dobro igral, kot je pri CSKA-ju, potem bo to super. Ekipa ima lahko dobre igralce na zunanjih položajih, a brez centrov, ki zapirajo prostor in skačejo, ne moreš zmagovati.

Imate povabilo KZS-ja za spodbujanje naše reprezentance na Poljskem?
Ne še.

Zdovc ima izredne branilce, Lakoviča, Udriha in Vujačiča, čeprav lahko zadnja dva kombinira tudi na položaju 2. Ogromno bo odvisno od Smodiša, če bo igral tako kot pri CSKA-ju, potem se ni za bati. Drugi bodo to le dopolnjevali.

Nad Olimpijo visi neko prekletstvo. Po mojem mnenju je bil Džikić dober trener, a so bili očitno odnosi znotraj ekipe taki, da je moral oditi. Takrat je bila očitno taka situacija, da nihče ni želel prevzeti Olimpije. Juretu želim vse najboljše, upam, da se bo izvlekel tudi pri Olimpiji, čeprav bo imel pri reprezentanci lažje delo.

O zapletu Zdovc - Milič
Je Zdovc dovolj avtoritativen?
O svoji vlogi pri plebiscitu