Devin Booker je nasul 40 točk na prvi tekmi. Že avgusta lani je blestel v mehurčku v Orlandu, ko je Phoenix dobil vseh zadnjih osem tekem redenga dela, a se ni uspel uvrstiti v končnico. V tej sezoni je naredil nov velik korak naprej. Foto: AP
Devin Booker je nasul 40 točk na prvi tekmi. Že avgusta lani je blestel v mehurčku v Orlandu, ko je Phoenix dobil vseh zadnjih osem tekem redenga dela, a se ni uspel uvrstiti v končnico. V tej sezoni je naredil nov velik korak naprej. Foto: AP

Manjkata sta oba glavna zvezdnika. Chris Paul je v karanteni zaradi pozitivnega testa na koronavirus. Kawhi Leonard si je na četrti tekmi proti Utahu poškodoval desno koleno in v tej seriji skoraj zagotovo ne bo igral.

Sunsi so dobili že osem tekem zapored v končnici, kar je nov klubski rekord. Phoenix je v konferenčnem finalu prvič po maju 2010, ko je izgubil proti LA Lakersom z 2:4 v zmagah. Sunsi so v finalu igrali junija 1993, ko je bil Chicago boljši s 4:2 v zmagah.

Phoenix do odločilne prednosti na začetku zadnje četrtine
Po treh četrtinah je bil izid izenačen (93:93). Sunsi so si odločilno prednost zagotovili na začetku zadnje četrtine, ko so s delnim izidom 10:0 povedli s 105:95. Clippersi tri minute in pol niso dosegli točke. Booker in Cameron Payne sta bila natančna izza črte, nato pa je Cameron Johnson z zabijanjem poskrbel za deset točk naskoka.

DeAndre Ayton je bil neustavljiv v raketi. Foto: AP
DeAndre Ayton je bil neustavljiv v raketi. Foto: AP

V končnici je izkušeni Rajon Rondo s polaganjem in trojko znižal na 116:111, nato pa je bil izza črte natančen še Terance Mann. 22 sekund pred zadnjim piskom sirene so se Clippersi približali na 116:114. Trener Phoenixa Monty Williams je vzel minuto odmora. Jae Crowder je podal do Bookerja, ki je ušel obrambi gostov iz Los Angelesa in s polaganjem potrdil zmago Sunsov.

Celotna prva peterka Phoenixa je bila dvomestna. DeAndre Ayton je zbral 20 točk in 9 skokov. Mikel Bridges je prispeval 14, Jae Crowder pa 13 točk.

"Na vsak način smo želeli zadržati prednost domačega igrišča. Zares smo si želeli začeti konferenčni finale z zmago, saj smo igrali brez Chrisa Paula. Težko je bilo igrati brez prvega organizatorja igre. Vsi se zavedamo, da so se Clippersi že dvakrat v letošnji končnici vrnili po zaostanku z 0:2 v zmagah. Ne smemo popuščati na naslednjih tekmah. Že od začetka končnice ponavljam, da je naslednja tekma največja za našo generacijo," je poudaril Booker.

George ni imel dovolj pomoči soigralcev
Pri Clippersih je izstopal Paul George s 34 točkami. Zadel je sedem trojk. Po poškodbi Leonarda je postal pravi vodja ekipe. Reggie Jackson je dosegel 24 točk, a zgrešil osem metov izza čete (4/12). DeMarcus Cousins, ki proti Dallasu sploh ni igral, proti Utahu pa je bil na sedmih tekmah skupaj na parketu le 15 minut, je tokrat dosegel 11 točk v 13 minutah.

Paul George je razočaral v lanski končnici v mehurčku v Orlandu. Po poškodbi Kawhija Leonarda je postal vodja Clippersov. Foto: Reuters
Paul George je razočaral v lanski končnici v mehurčku v Orlandu. Po poškodbi Kawhija Leonarda je postal vodja Clippersov. Foto: Reuters

Lue pravi velemojster za spremembo taktike
"Mislim, da je bila to dobra uvodna tekma serije. Zdaj bo treba spremeniti taktiko. Zares smo bili odlični v zadnjih tednih v spremembah taktike," je pojasnil George.

"Ne bom iskal izgovorov. Mislim, da smo igrali zelo zavzeto. Phoenix je zadel težke mete, mi jih nismo. Zelo sem užival v boju. Zadovoljen sem s pristopom," je povedal trener Clippersov Tyronn Lue, ki je vodil ekipe do številnih preobratov v končnici. Pred petimi leti je popeljal Cleveland do edinega naslova, potem ko je v finalni seriji zaostajal že z 1:3 v zmagah proti Golden Statu.

Priznanje za Jamesa Jonesa
Generalni menedžer Phoenixa James Jones, ki je osvojil tri šampionske prstane (Miami 2012 in 2013, Cleveland 2016), je bil izbran za najboljšega funkcionarja sezone v Ligi NBA. Zares je imenitno opravil svojo nalogo in Phoenix je resen kandidat za naslov prvaka.

Clippersi prvič v konferenčnem finalu
Sunsi so počivali en teden, saj so že prejšnjo nedeljo izločili Denver s 4:0 v zmagah. Clippersi so imeli precej težje delo. Po zaostanku z 0:2 v zmagah so štirikrat zapored premagali Utah, ki je bil po rednem delu na prvem mestu Zahoda.

Clippersi so v prvem krogu izločili Dallas po zaostanku z 0:2 v zmagah in z 11:30 na tretji tekmi. Postali so prva ekipa v zgodovini, ki je v dveh zaporednih serijah napredovala po zaostanku z 0:2 v zmagah. V petek so se prvič v zgodovini kluba uvrstili v konferenčni finale.


Atlanta presenetila v Philadelphii
Philadelphia je na sedmi tekmi polfinala Vzhoda izgubila proti Atlanti s 96:103. Hawksi so se presenetljivo uvrstili v konferenčni finale prvič po letu 2015. To je bila prva zmaga Atlante na sedmi tekmi na gostovanju, prejšnjih devet so izgubili.

Trae Young se je že v tretji sezoni v Ligi NBA prebil v konferenčni finale. Foto: Reuters
Trae Young se je že v tretji sezoni v Ligi NBA prebil v konferenčni finale. Foto: Reuters

Young se je mučil 45 minut, nato pa zadel ključno trojko
Nobena ekipa si ni uspela priigrati večje prednosti v prvih 45 minutah. Trae Young je imel zelo slab strelski večer (5/23 iz igre), a v ključnih trenutkih mu ni zmanjkalo poguma. Zadel je izjemno trojko z desetih metrov dve minuti in pol pred koncem (87:93). Tobias Harris je znižal na 92:93, a je nato Matisse Thybulle naredil osebno napako nad Kevinom Huerterjem pri metu za tri točke. Najboljši strelec Atlante na sedmi tekmi (27 točk, 10/18 iz igre) je zadel vse tri proste mete. Po minuti odmora je Danilo Gallinari ukradel žogo Joelu Embiidu in zaključil priotinapad ua 92:98. Young je potrdil zmago Atlante s tremi prostimi meti v zadnjih 35 sekundah.

Navijači izgubili živce tik pred koncem
V Wells Fargo Centru se je zbralo 18.624 gledalcev. Vzdušje je bilo sijajno, razočaranje v zadnji minuti pa ogromno. Nekaterim navijačem so popustili živce, zmetali so številne predmete na parket tik pred zadnjim piskom sirene. Philadelphia je v domači dvorani izgubila tudi prvo in peto tekmo te serije.

Rivers: To je bil boj v blatu
"To je bil boj v blatu. Veliko je bilo v igri, nervoza je bila ogromna, izgubili smo kar 17 žog. Prejeli smo lekcijo ob nepravem trenutku, saj je bila to sedma tekma konferenčnega polfinala," je povedal trener Sixersov Doc Rivers. To je bila že njegova 15. sedma tekma, dobil jih je le šest.

Kevin Huerter je bil nepričakovani junak sedme tekme. V Wells Fargo Centru je vse tekme odigral zelo dobro. Foto: Reuters
Kevin Huerter je bil nepričakovani junak sedme tekme. V Wells Fargo Centru je vse tekme odigral zelo dobro. Foto: Reuters

Simmons zgrešil kar 30 prostih metov v tej seriji
Ben Simmons je zgrešil ključni prosti met minuto in 48 sekund pred koncem. V tej seriji je katastrofalno izvajal proste mete (15/45). V zadnji četrtini se na zadnjih štirih tekmah ni odločil niti za en met iz igre!

"Simmons je imel velike težave v tej seriji s črte prostih metov in to je bilo ključno. Čaka ga veliko dela v telovadnici poleti," je na novinarski konferenci povedal trener Rivers.

McMillan preporodil Hawkse
"Znova smo končali serijo na gostujočem parketu. To je dokaz, da so naši mladi košarkarji zares hitro odrasli. Young ni imel strelskega večera, a je steklo Huerterju. To smo zares potrebovali, na šesti tekmi je imel res velike težave. Vso tekmo sem bil zelo miren, saj sem imel vseskozi občutek, da nam bo uspelo. Moji izbranci so se odlično držali načrta," je bil zadovoljen Nate McMillan, ki je marca zamenjal Lloyda Pierca. Atlanta je sezono začela s 14 zmagami in 20 porazi, do konca rednega dela je nanizala 27 zmag. V končnici je izločila New York s 4:1 in presenetila Philadelphio.

Finale Vzhoda se bo začel v četrtek v Milwaukeeju
Prva tekma finala Vzhoda bo v četrtek ob 2.30 v Milwaukeeju. Letošnja sezona Lige NBA je res nekaj posebnega. Šele drugič po letu 1973 se je zgodilo, da sta oba prva nosilca po rednem delu izpadla pred konferenčnem finalu.


Vzhod, polfinale, sedma tekma:
Philadelphia (1) - ATLANTA (5) 3:4
96:103 (28:25, 18:23, 25:28, 25:27)
Embiid 31 (11/21 iz igre, 2/5 za tri) in 11 skokov, Harris 24 (8/24 iz igre) in 14 skokov, Se. Curry 16 (3/5 za tri), Thybulle 8, Simmons 5, 13 podaj in 8 skokov, Korkmaz 5, Hill 3, Maxey in Milton po 2; Huerter 27 (10/18 iz igre) in 7 skokov, Young 21 (5/23 iz igre, 2/11 za tri) in 10 podaj, Gallinari 17 (3/7 za tri), Collins 14, Capela 13, Williams 6, Bogdanović 4 (2/8 iz igre, 0/4 za tri), Okongwu 1.

Že odigrano:
Brooklyn (2) - MILWAUKEE (3) 3:4


Zahod, finale, prva tekma:
PHOENIX (2) - LA CLIPPERS (4) 1:0
120:114 (21:21, 36:33, 36:39, 27:21)
16.583; Booker 40 (15/29 iz igre, 3/7 za tri), 13 skokov in 11 podaj v 44 minutah, Ayton 20 (10/14 iz igre) in 9 skokov, Bridges 14, Crowder 13, Johnson 12, Payne 11 in 9 podaj, Craig 8, Šarić 2; George 34 (10/26 iz igre, 7/15 za tri), Jackson 24 (4/12 za tri), Cousins 11, Mann (3/3 za tri) in Zubac po 9, Rondo 8, Morris (0/5 za tri) in Kennard po 6, Batum 5 in 10 skokov, Beverley 2.


Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.