Matic Rebec je bil znova blizu trojnega dvojčka. Foto: Aleš Fevžer
Matic Rebec je bil znova blizu trojnega dvojčka. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca je v prvem polčasu tekme za 11. mesto zaostajala že za 17 točk, a jim je uspelo v zadnji minuti izenačiti izid, za popoln preobrat pa je zmanjkalo moči. Matic Rebec je z 20 točkami in desetimi podajami znova dosegel dvojni dvojček, dodal pa je še sedem skokov. Tomaž Bolčina je dosegel 16 točk in zbral sedem skokov, Jure Ritlop in Aleksej Nikolić pa sta dodala po 14 točk.

Selektor članske reprezentance Jure Zdovc je določil tri košarkarje, ki se bodo pridružili pripravam članske izbrane vrste. To so Tomaž Bolčina (Krka, 1994), Aleksej Nikolić (Spars - BiH, 1995) in Matic Rebec (Helios Domžale, 1995). Ekipi se bodo pridružili v drugem ciklusu priprav, to je v torek popoldne v Rogaški Slatini.


Izjemno slab začetek Slovencev

Britanci so že na začetku tekme pokazali, da so na Slovence tokrat bolje pripravljeni kot na prvi tekmi drugega dela prvenstva (Slovenci so v ponedeljek zmagali kar s 75:52), in po petih minutah že vodili z desetimi točkami razlike (21:11). Vodstvo Otočanov je narastlo že na visokih 17 točk. Do odmora so Slovenci zmanjšali zaostanek na 12 točk (38:50).

Rebec izenačil izid
Po polaganju Ritlopa na začetku zadnje četrtine so se Slovenci približali na 63:70 in dobro igro nadaljevali ter pet minut pred koncem tekme zaostajali le še za tri točke (74:71). Po štirih zaporednih točkah Rebca je bil izid 56 sekund pred koncem tekme izenačen (82:82). V naslednjem napadu je s trojko odgovoril najboljši igralec Velike Britanije Luke Nelson.

Trije neuspešni poskusi za tri točke
Po minuti odmora slovenske reprezentance je s hitrim metom za tri točke poskusil Rebec, a njegov met ni bil uspešen. Zapravljeni napad Britancev je nato poskušal kaznovati še Aleksej Nikolić, žoga pa tudi tokrat ni želela v koš. Zadnji met na tekmi je dve sekundi pred koncem tekme zgrešil Ritlop.

"Očitno se nismo prav nič naučili iz poraza proti Poljski, saj smo praktično na isti način odprli tekmo. Najzgovornejši podatek, ki kaže na to, je, da smo imeli v prvi četrtini tri skoke in v celem prvem polčasu le sedem osebnih napak. V drugi polovici tretje četrtine mi je uspelo najti šest igralcev, ki so si želeli zmage in ki so dali vse od sebe. Skoraj nam je uspel preobrat, a žal je Nelsonova trojka končala v obroču, Ritlopova za izenačenje pa ne. Celotno prvenstvo je bilo izjemno izenačeno. Lahko smo nesrečni, da smo imeli smolo in za las zgrešili uvrstitev v četrtfinale, obenem pa tudi zadovoljni, da smo se izognili krvavi borbi za obstanek," je pojasnil selektor Damjan Novaković.

Tekma za 11. mesto:
SLOVENIJA - VELIKA BRITANIJA
82:85 (18:32, 20:18, 18:15, 16:20)
Rebec 20, 10 podaj in 7 skokov, Bolčina 16 in 7 skokov, Nikolić in Ritlop po 14, Kokol 8, Rizman 6, Dolenšek 4; Nelson 25, Young 17, 10 podaj in 6 skokov, Graham 13.