Kapetan Dino Murić ima znova težave s kolenom in ne bo potoval v Turčijo. Zdravnik mu je po vnetju kolena na zadnji tekmi v Beogradu, ko je začutil bolečino, svetoval tri tedne počitka. Foto: Aleš Fevžer
Kapetan Dino Murić ima znova težave s kolenom in ne bo potoval v Turčijo. Zdravnik mu je po vnetju kolena na zadnji tekmi v Beogradu, ko je začutil bolečino, svetoval tri tedne počitka. Foto: Aleš Fevžer
Mirza Begić
Mirza Begić je na zadnji tekmi proti Zvezdi igral odlično in dal 23 točk, zdaj pa bo zaigral tudi v evropskem pokalu, čerav na začetku sezone v Ljubljani še niso vedeli, ali ga bodo registrirali. Foto: Aleš Fevžer
Gregor Hrovat
Gregor Hrovat se vrača na parket. Zaradi zlomljenega nosu je izpustil dve tekmi. Foto: Aleš Fevžer

Pred žrebom je bila Olimpija v drugem zaporednem nastopu v evropskem pokalu, za katerega je prav tako prejela "wild card", v nasprotju z lani uvrščena v vzhodno konferenco in tako dobila nasprotnike iz Rusije, Turčija, Latvije in Madžarske. Ljubljansko moštvo je letos edini slovenski košarkarski klub, ki igra v evropskih tekmovanjih, saj Krka ni dobila povabila v evropski pokal, v Eurochallengeu pa zaradi spremenjenih pravil ne sme več nastopati. Tako Novomeščanom ostaja ob jadranski ligi le še državno prvenstvo.

"Mislim, da je raven tekem v evropskem pokalu enak kot v Ligi ABA. Seznanili se bomo z drugačnim slogom košarke. V tej vzhodni konferenci smo dobili skupino z dvema ruskima predstavnikoma in latvijskim klubom, ki zagotovo igrajo nekoliko drugačno košarko, kot se igra na Balkanu," je pred začetkom evropskega pokala dejal Aleš Pipan. Zmaji so lani odlično igrali v skupinskem delu, ko so s tremi zmagami celo zasedli prvo mesto, dvakrat pa na kolena spravili tudi poznejšega prvaka Valencio.

Igra Bešiktaša temelji veliko na ena na ena
Tudi letos imajo v skupini zanimive nasprotnike, na čelu s Himkijem, ki je na stavnicah prvi favorit tekmovanja. Moskovčani v Stožice prihajajo v drugem krogu, ko bodo zaradi incidenta Zorana Predina igrali pred praznimi tribunami, še pred tem pa v sredo ob 18.30 Ljubljančani gostujejo v Carigradu: "Bešiktaš je kakovostna ekipa, ki ima dobre posameznike. S skavtingom smo opazili, da pa še niso popolnoma uigrani. Nekateri igralci so bili dolgo poškodovani, nekateri pozno prišli v ekipo in ta neuigranost se pozna, kar je morda naša prednost. Individualno so zelo močni, nevarni so pod košem in imajo tudi izkušene ter kakovostne posameznike na zunanjih položajih. Njihova ekipa temelji na individualni kakovosti posameznikov in veliko se zanašajo na igro ena na ena. Prva tekma je dobro igrati v gosteh in tu bomo skušali napasti njihove slabosti. V Carigrad ne potujemo z belo zastavo, ampak po prvo zmago v evropskem pokalu."

"Pod košem kraljujeta temnopolta Johnson in Armstronga, ki odlično skačeta v napadu ter v obrambi in sta izkušena. Treba ju bo z dobro obrambo zriniti čim dlje od koša. Dobro bomo morali zapirati in dobiti skok, ki bo zelo pomemben na tej tekmi. Po drugi strani bo treba tudi nadzorovati njihove zunanje igralce Tunčerija, Loftona, Atsüra, ki se je vrnil po poškodbi, in Gülerja, ki so zelo nevarni na vseh položajih in v vseh situacijah. Nevarni so tako pri metu kot tudi pri prodorih. Čaka nas veliko dela, če pa ne bomo igrali obramb, kot jo znamo, bo težko pripraviti presenečenje, z dobro obrambo pa nam prav to lahko uspe," je o prvem nasprotniku še povedal ljubljanski trener.

Štirje iz skupine napredujejo v Top 32
Olimpija je v drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju pred 20 leti, ko je bil še spremenjen sistem tekmovanja, celo osvojila naslov v Lozani. "Kot vedno poudarjam, imamo še določene rezerve. Iz treninga v trening poskušamo pomanjkljivosti in slabost odpraviti. Verjamem, da bomo rasli iz tekme v tekmo. Vsaka tekma je nova zgodba in vsaka ima drugačen razvoj dogodkov, in kar je bilo do zdaj, je že pozabljeno," je za konec pristavil Pipan. Prvi del tekmovanja bo potekal do 17. decembra, nato pa se najboljše štiri ekipe iz vsake skupine prebijejo v Top 32, kjer se jim bo pridružilo še osem moštev iz Evrolige, ki se ne bodo prebila v Top 16. Po tej fazi tekmovanja sledijo boji na izločanje.

Proti Bešiktašu brez Dina Murića
Olimpija v Carigrad potuje brez kapetana Dina Murića, ki je na tekmi v Beogradu proti Crveni zvezdi začutil bolečine v kolenu. Zdravniki so mu svetovali tritedenski počitek. V evropskem pokalu so zmaji registrirali tudi Mirzo Begića, ki tako do konca prvega dela ne more zaigrati v tem tekmovanju za drugo moštvo, direktor Olimpije Matevž Zupančič pa je dejal, da če bo situacija omogočala, bodo odličnemu centru, ki igra pod odprto pogodbo in so mu za vso pomoč zelo hvaležni, v zmajevem gnezdu tudi ponudili sodelovanje do konca sezone.

V ekipo se pa vrača Gregor Hrovat, ki si je zlomil nos, preventivno pa je izpustil tudi gostovanje v Pionirju: "Vse je v redu. Prestal sem preglede in treniram že z masko. Sem pripravljen, da lahko odigram tekmo." Mladi Primorec bo prvič nastopil v evropskem tekmovanju: "To je neka stopnička višje in višja raven. Če bomo stopili skupaj kot ekipa, lahko naredimo dober rezultat. Nobenega se nam ni treba bati. Najprej nas čaka Bešiktaš, ki ima izkušene igralce. Niso še kompletni in še ne igrajo, kot bi lahko, a bo zelo težka tekma. Moramo biti osredotočeni in popraviti naše napake ter zdržati celo tekmo."

Skupina D, 1. krog, sreda ob 17.30:
HIMKI MOSKVA - VEF RIGA

Ob 18.30:
BEŠIKTAŠ - UNION OLIMPIJA

Ob 19.00:
SZOLNOKI - ZENIT ST. PETERBURG