Trenutek, ko se je za Kevina Duranta sezona dokončno končala. Foto: EPA
Trenutek, ko se je za Kevina Duranta sezona dokončno končala. Foto: EPA

Durant se je prvič poškodoval na peti tekmi konferenčnega polfinala proti Houstonu 8. maja, na parket se je vrnil na peti tekmi finala, ko je Golden Statu tekla voda v grlo. Toronto je vodil že s 3:1 v zmagah. Na začetku druge četrtine je ravno začel akcijo, ko se je prijel za nogo in padel na tla. Iz kluba so hitro sporočili, da gre zelo verjetno za strgano ahilovo tetivo.

"Moja vrnitev nazaj se začenja zdaj. Košarka je moja največja ljubezen in zares sem želel pomagati soigralcem pri našem velikem cilju - tretjem zaporednem naslovu," je med drugim zapisal Durant.

Prvaki so še v igri
Najboljši igralec na svetu je dvignil ekipo, dosegel 11 točk in vrnil prepričanje v preobrat. Tega sta – vsaj v končnici pete tekme – udejanjila Steph Curry in Klay Thompson, ki sta poskrbela za minimalno zmago s 106:105 in znižanje v seriji na 3:2. Šesta tekma bo v noči na četrtek v Oaklandu.

Barkley: Kriv je Golden State!
Po tekmi je športni direktor Bob Myers v čustvenem govoru nase prevzel vso krivdo za nastali položaj, pričakovano je hitro sledil plaz kritik nekdanjih igralcev. Najglasnejši je bil analitik TNT-ja Charles Barkley: "Kriv je le Golden State! V zadnjih dveh tednih smo brali članke, da bo za Duranta najhujša mora, če bodo Bojevniki osvojili naslov brez njega, potem smo brali, da so v klubu nezadovoljni, ker ne skuša igrati, tudi zaradi tega je čutil breme. Ne bi ga smeli poslati v igro! Kako to vem? Poškodoval si je namreč tetivo!"

Jezen je bil tudi Kendrick Perkins, ki je bil z Durantom soigralec v Oklahomi: "Golden State je naredil hudo napako. Igralci naj igrajo le, če so 100-odstotno pripravljeni."

Green korak od kazni
V resnici nihče ni 100-odstotno pripravljen. Sploh pri prvakih imajo v letošnji končnici s poškodbami hude težave, saj so v seriji ob Durantu vsaj na eni tekmi manjkala še Kevon Looney in Thompson, DeMarcus Cousins pa se je komaj vrnil po poškodbi. Obstaja tudi scenarij, po katerem bi v primeru morebitne sedme tekme lahko ostali brez Draymonda Greena. Ta ima namreč v letošnji končnici šest tehničnih napak, če bi še eno dobil na četrtkovi tekmi, ne bi smel igrati na odločilni sedmi tekmi.

Draymond Green je pred tremi leti zaradi kazni že izpustil eno finalno tekmo. Takrat je Golden State zapravil vodstvo s 3:1. Foto: Reuters
Draymond Green je pred tremi leti zaradi kazni že izpustil eno finalno tekmo. Takrat je Golden State zapravil vodstvo s 3:1. Foto: Reuters

Prav Golden State zapravil 3:1
Seveda, če do nje sploh pride. Do zdaj se je le enkrat pripetilo, da je v finalu ekipa zapravila vodstvo s 3:1. Golden State dobro pozna ta primer, saj je leta 2016 to sam dopustil Clevelandu.

Koliko časa bo manjkal?
Strgana tetiva v teoriji pomeni slabo leto neigranja, seveda v odvisnosti od tega, kako strgana je tetiva. To v posebno luč postavi tudi Durantovo prihodnost in ne nazadnje prihodnost celotne lige. MVP zadnjih dveh finalov je namreč z Bojevniki podpisoval enoletne pogodbe, marsikdo je bil prepričan, da se bo ta trend letos končal, KD pa naj bi dolgoročno prihodnost iskal kje drugje, največkrat se je omenjal New York. Dolga odsotnost v novo luč meče tudi ta dejavnik in vprašanje, kdo je zdaj pripravljen podpisati tako pogodbo. Nekateri špekulirajo, da bi morda to v igro lahko spet vrnilo Golden State, ki bi z Durantom lahko podpisal daljšo pogodbo. Začetek prestopnega roka se začne 1. julija, ko bo poleg Duranta prostih še nekaj odličnih igralcev (Thompson, Cousins, Kawhi Leonard, Kyrie Irving, Jimmy Butler, Kemba Walker) ...

IgralecSezonaStarostPrejPotemDnevi
DeMarcus Cousins2017–18273,31,1357
Rudy Gay2016–17300,70,7273
Wesley Matthews2014–15283,01,6237
Kobe Bryant2012–13345,1-0,2240
Chauncey Billups2011–12350,30,2296
Elton Brand2006–07275,50,0243
LaPhonso Elis1996–97261,10,2222
Dominique Wilkins1991–92322,03,7283
Povprečje
302,60,9269

Opombe:
– Prej/Potem: VORP-indeks pred poškodbo in VORP-indeks po poškodbi. VORP (Value over Replacement Player) je posebna ocena vrednosti igralca glede na rezervista v ekipi. Visok plus torej pomeni, da je bil igralec izrazito pomemben, minus pa da je bil, statistično gledano, zamenljiv.
– Dnevi: Število dni od poškodbe do vrnitve igralca v ligo.
– Vir: ESPN