Gledalci v Stožicah bodo letos še spremljali Evroligo, za prihodnja leta pa se vrata precej pripirajo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gledalci v Stožicah bodo letos še spremljali Evroligo, za prihodnja leta pa se vrata precej pripirajo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka zmagoslavno v Ligo ABA

Košarkarji Uniona Olimpije so zmagali v Kragujevcu proti Radničkemu, kjer je še vedno klasična prednost domačega terena in je težko zmagati, Krka pa je dosegla edino prepričljivo zmago v uvodnem krogu, slovenski prvak je bil na koncu za 15 točk boljši od madžarskega, vmes pa vodil že za več kot 30, a so v zaključku zajetno priložnost dobili številni Krkini mladeniči in se je razlika prepolovila. Madžarskemu klubu se v krstni sezoni v druščini jadranske lige ne piše prav nič dobro.

Visok preskok za Madžare
Naši klubi pa se z Madžari srečujejo še v enem športu več: potem ko so stalni gostje drug pri drugem hokejisti in odbojkarji, se bodo zdaj v regionalni konkurenci borili še slovenski in madžarski košarkarji. Če ne bo madžarski prvak kmalu obupal, tako kot so pred tem po kratki avanturi že Čehi, pa tudi Maccabi. Za Szolnok bo preskok iz madžarske lige v jadransko kar velik, čeprav je lani igral na zaključnem turnirju četverice na tekmovanju evropski izziv.

Olimpija bo doma igrala ob ponedeljkih
Tokratni prvi krog jadranske lige je bil raztegnjen od petka do nedelje, v prihodnje pa bo standardni igralni dan tudi ponedeljek: Union Olimpija bo na začetku večino domačih tekem odigrala prav ob ponedeljkih zvečer.

Velika konkurenca v jadranski ligi
V jadranski ligi bo letos še bolj napeto kot do zdaj, kajti regionalna liga bo odločala tudi o napredovanju v Evroligo. Tako Slovenija po sedemnajstih sezonah stalnega igranja Smelta oziroma Uniona Olimpije ter občasnega Laščanov in Novomeščanov morda prihodnjo sezono ne bo imela več nobenega kluba. Teoretično bi sicer lahko imela kar dva, a v konkurenci bogato sestavljene Cedevite (lanskega podprvaka jadranske lige) ter Partizana, z največjim potencialom mladih evropskih košarkarjev, bo to zelo težko. Sploh ker je Union Olimpija prepolovil lanski proračun za moštvo in ker Krka samo z dvorano Leona Štuklja ne more imeti evroligaških ambicij.

Okno v Evropo spet na hribovitem Balkanu
To da bo o uvrstitvi v Evroligo odločala jadranska liga, torej regionalno tekmovanje, in ne slovensko prvenstvo (kot zadnji dve desetletji), pomeni, da smo izgubili košarkarsko samostojnost – in je naše okno v košarkarsko Evropo spet na hribovitem Balkanu.
Franci Pavšer, Val 202

Krka zmagoslavno v Ligo ABA