Yanick Moreira je tretji strelec (malenkost zaostaja za prvima) in najboljši skakalec Angole. Foto: EPA
Yanick Moreira je tretji strelec (malenkost zaostaja za prvima) in najboljši skakalec Angole. Foto: EPA
Paulo Machedo
Paulo Machedo z Angolo na svetovnem prvenstvu nastopa kot afriški prvak. Foto: EPA

eta Zdovca premagati in potem se v četrtek lahko brez težav spustijo v boj za prvo mesto.

Slovenski selektor že ves čas v Las Palmasu poudarja, da so te tekme zelo težke, saj lahko hitro pride do podcenjevanja. Zdovc tudi ne želi govoriti o spopadu z Litvo, ki bo ob pričakovanem razpletu četrtega kroga odločal o prvem mestu. Zdovc je tudi poudaril, da je vedno proti kalkuliranju, da pa bi Slovenci lahko kalkulirali oziroma imeli pri tem najboljše izhodišče, morajo premagati afriške prvake.

Le dva sta igrala na Kitajskem
Ob 17.30 torej čaka Slovenijo dvoboj z ekipo, s katero se je letos že pomerila. Reprezentanci sta se srečali na Kitajskem v pripravljalnem obdobju, tam pa je Angola nastopila z B-ekipo. "Bo težko, ker je tekma že zgodaj, jo imamo že ob 17.30, Angola bo imela več časa za počitek. Mislim, da je kakovost na naši strani in da moramo odigrati eno dobro tekmo. Sploh še ne razmišljamo o Litvi, najprej moramo premagati Angolo. V ekipi sta le dva igralca, ki sta igrala na Kitajskem. Fortes nekaj igra, Gomes pa praktično nič. Tako je to povsem druga ekipa," je o Angolcih po obračunu s Korejo dejal Zdovc. Slovenija je Angolo ugnala z 79:58, Zoran Dragić in Edo Murić pa sta dosegla po 19 točk.

Pri afriških prvakih je bil s 15 tedaj najboljši Joaquim Gomes, ki pa na Gran Canarii ne igra pomembne vloge: "Sem eden izmed dveh iz te ekipe, s katero smo igrali na Kitajskem na Stankovićevem pokalu. Igral sem proti Sloveniji in videl sem jo igrati na preostalih tekmah tam. So odlična ekipa, ena najboljših, če ne celo najboljša v tej skupini. Spoštujemo jih, saj imajo izvrstne igralce. Brata Dragić verjetno igrata svojo najboljšo košarko. Moramo gledati nase, moramo biti agresivni in spoštovati nasprotno moštvo, ki igra zelo dobro."

Dve dobri predstavi, nato pa jih je nadigrala Mehika
Angola je najboljša afriška reprezentanca zadnjih let. Gre za košarkarsko deželo, o čemer priča že dejstvo, da ima tudi B-reprezentanco. Angolci so dobro telesno pripravljeni, odlični skakalci in atletsko zelo sposobni, a so slabši v taktičnem smislu in niso konstantni. Tako so na primer zlahka ugnali Korejo, se dobro upirali Litvi, nato pa jih je nadigrala Mehika.

"Navajeni smo tudi takih porazov. Smo izkušena ekipa. Ob enem smo afriški prvaki in lahko smo boljši. To tekmo moramo čim prej pozabiti in gledati naprej. Pripraviti se moramo na naslednjo tekmo in biti osredotočeni na naslednjega tekmeca. Moramo pogledati, kje so bile glavne napake in jih skušati popraviti. Slovenija je izvrstna ekipa in čaka nas težka naloga. Bili smo že v tej situaciji in proti Sloveniji bo nov dan in nov boj. Ne smemo igrati tako kot proti Mehiki. Moramo biti borbeni in pokazati pravo srce. Ne smemo gledati nazaj, ta poraz je zgodovina, želimo pa proti Sloveniji ustvariti zgodovino. Osredotočeni moramo biti na naslednjega tekmeca, ki je zelo zahteven," je dodal Gomes. Glavni nosilci so Yanick Moreira, Eduardo Mingas in Olimpio Cipriano.

Iz Las Palmasa