Luc Longley je z veseljem obujal spomine na šampionske čase Bullsov. Foto: MMC RTV SLO
Luc Longley je z veseljem obujal spomine na šampionske čase Bullsov. Foto: MMC RTV SLO
Luc Longley

Sabonis je bil moj vzornik. Velikokrat sem se zgledoval po njem. Igral sem proti njemu v Ligi NBA in na olimpijskih igrah, kar je bila prijetna izkušnja. Imel je neverjetno tehniko. Kakšne podaje je imel, z eno roko! To je proti pravilom (smeh). Kako je zavrtinčil žogo! Divac je bil podoben, a ni bil tako močan. Navdušil me je tudi Dino Rađa. Tudi on je bil izjemen.

Scottie Pippen
Longley je imel čast igrati z največjim - Michaelom Jordanom in njegovim večnim "pomočnikom" Scottiejem Pippenom. Foto: Reuters
Phil Jackson
Izjemen vtis je na Avstralca naredil Phil Jackson. Foto: EPA

Danes 45-letni Longley, ki je pomočnik Andreja Lemanisa na klopi boomersov, ni bil nikoli superzvezdnik, čeprav velja za enega najboljših avstralskih košarkarjev vseh časov, bil pa je član prve peterke morda celo najboljše ekipe v zgodovini kraljice iger. Pod obročem je tvoril navezo z Dennisom Rodmanom, prvi organizator igre je bil Ron Haprer, glavni s klopi Toni Kukoč, v prvi peterki pa sta bili mesti rezervirani jasno še za Scottieja Pippena in njegovo leteče visočanstvo Michaela Jordana. Ekipo, ki je trikrat postala prvak Lige NBA (Jordan in Pippen imata še tri prstane več z Bullsi), je vodil Phil Jackson in jo popeljal tudi do rekordnega izkupička po rednem delu.

Jordan ima neverjetno karizmo
Prav sezone 1995/96 in le desetih porazov na 82 tekmah, kar je 87 % uspešnost, se ob omembi Bullsov najprej spomni Longley: "Dolgo je že tega, skoraj 20 let. To so res lepi spomini. Spomnim se le dobrih stvari, slabe sem bolj kot ne pozabil. To so bila najboljša leta v moji karieri. V tem času sem dobil ogromno prijateljev. Še posebej v lepem spominu je ostala tista sezona, ko smo dobili 72 tekem."

218-centimetrov visoki prvi Avstralec, ki je zaigral v Ligi NBA, je seveda pravi naslov za vprašanja o Jordanu, za mnoge najboljšem košarkarju vseh časov: "Jordan je bil vsestranski. Ko si igral z Jordanom, je bila igra enostavno preprosta. To je bila povsem preprosta košarka. Ni bilo kompliciranja, ravno zato je bila igra tako lepa in težko jo je bilo igrati. Bil je neverjetno dominanten. Kdaj je bil tudi naporen, kajti bil je zelo zahteven do sebe in veliko je pričakoval tudi od soigralcev. Bil je zelo tekmovalen. Veliko sem se naučil od njega in zaradi njega postal boljši igralec. Jordan je bil vedno težak nasprotnik in velik profesionalec. Ves čas je stoodstotno osredotočen, in to pričakuje tudi od ljudi okoli sebe. Ne glede na to, za kaj gre, tudi na primer pri partiji kart. Na začetku sem imel kar nekaj težav, da sem se na vse navadil. Jordan ima neverjetno karizmo. Vsi igralci smo mu sledili. Ima zelo močno osebnost. Ne vem, od kod izhaja to, a nisem še spoznal človeka s tako močno osebnostjo. Ni mu treba reči besede, pa mu bodo ljudje sledili in ga spoštovali."

Na treningih sta se Jordan in Pippen pokrivala
Tudi neponovljivi Jordan pa ni mogel brez druge polovice verjetno najboljšega košarkarskega dvojca vseh časov - Pippena. Jordan je bil neustavljiv v napadu, Pippen pa je blestel v obrambi: "Brez dvoma je bil Jordan najboljši v tistem času. Kot sem rekel, težko je primerjati, a v svojem času mu ni bilo para. Že treningi so bili zahtevni, ko sta se pokrivala ravno Jordan in Pippen. Bila sta zelo tekmovalna. Morda sta bila oba celo najboljša košarkarja tistega časa. Tudi Pippen je bil izvrsten tako v obrambi kot v napadu. Bil je idealne soigralec. Nikoli ni zamudil pri rotaciji, imel je izvrsten 'timing'. Nikoli ni zatajil. Če si ga potreboval, je bil vedno tam. Strinjam se, da sta bila izvrstna. Težko je sicer primerjati in reči, ta pa je najboljši dvojec. Nedvomno pa sta bili najboljši dvojec v tistem času. Brez primere."

Po koncu kariere so tudi legendarni Biki vsak na svojem koncu, tako da se Longley z zvezdniškimi nekdanjimi soigralci ne vidi več tako pogosto: "Z Jordanom se ne slišiva več toliko. Telefonsko številko zamenja vsak teden (smeh). Z Jacksonom sva še v kontaktu, prav tako na primer s Stevom Kerrom. Kadar sem v ZDA, obiščem Phila. Kot bi šel k budi (smeh). Jordana nisem videl že dolgo, Pippena pred nekaj leti v Chicagu. V NBA je drugače kot v Evropi. V ZDA ne poskušajo iz ekipe ustvariti družino. Soigralci si niso zunaj igrišča tako blizu. V Evropi je drugače." V NBA po njegovih besedah ni ekipa tako povezana in tudi igralci ne postanejo tako dobri prijatelji, vseeno pa sta bila Jordan in Pippen, ki sta se tako fantastično razumela in se čutila na parketu, tudi sicer zelo dobra prijatelja: "Scottie in Michael sta bila zelo dobra prijatelja, tudi zunaj dvorane sta se izvrstno razumela. Imela sta ogromno skupnega in ogromno stvari sta doživela skupaj."

Toni Kukoč ima v sebi nekaj čarovnije
Bullsi pa niso bili le Jordan ozirom Jordan in Pippen. Tu je bil še tretji veliki zvezdnik, ekstravagantni neverjetni skakalec Rodman, ki je bil krilni center in je z Lonlgeyjem tvoril navezo pod obročem: "Z Rodmanom sva se odlično razumela. Dennis je sicer nekoliko poseben. Tudi sam sem bil nekoliko poseben, ker sem prihajal iz Avstralije. Ujela sva se in si velikokrat krila hrbet ter si pomagala na parketu."

Od tedanje zasedbe velja omeniti še enega najboljših evropskih košarkarjev vseh časov in sijajnega velemojstra Kukoča, ki je bil najboljši igralec lige, ki je prihajal s klopi: "Kukoč je odigral nekaj izjemno pomembnih tekem za nas in na nekaterih je bil glavni v napadu. V Toniju je bilo nekaj čarovnije. Droben čudežni prašek se ga je dotaknil, ko je bil še otrok. To mu je bilo dano. Imel je neverjeten občutek za igro. Sijajno je bilo imeti takšnega igralca na klopi. Kar je bilo izvrstno, je, da je zelo rad podajal. Tega ni velikokrat pri tako velikih igralcih, še posebej v NBA-ju ti najboljši ne podajajo radi. Razumel je igro. Vpliv evropske košarke se vse bolj pozna. Spursi recimo igrajo na tak način in so zelo uspešni, vse več je v NBA-ju tudi tujcev."

Najbolj ceni Phila Jacksona
Z največjim spoštovanjem in najbolj izbranimi besedami pa Longley govori o tedanjem trenerju Bullsov Jacksonu, ki je kot trener osvojil kar 11 prstanov, še dva pa kot igralec: "Jackson je izjemen. Poskrbi, da si uspešen. Zna potegniti iz igralca maksimum in da ti dodatno samozavest. Zelo je cenjen, še posebej pri svojih igralcih. Še vedno sva v stikih. Zelo ga spoštujem, verjetno je on tisti, ki jo najbolj cenim. Verjel je vame in znal je izkoristiti moje prednosti."

Longley, ki je v desetih sezonah v NBA-ju igral še za Minnesoto, Phoenix in New York, je zdaj pomočnik avstralskega selektorja, čeprav ciljev oziroma velikih ambicij v trenerskem poklicu (za zdaj) nima, saj je tudi uspešen poslovnež. Z Avstralijo se je na Gran Canarii pomeril proti Sloveniji, ki je bila boljša z 90:80, o vrsti Jureta Zdovca pa je dejal: "Dolgo časa smo se pripravljali na Slovenijo in vedeli smo, kaj lahko pričakujemo. Slovenija je disciplinirana in nadarjena ekipa. Slovenci so dobri strelci. Všeč mi je ta ekipa. Brata Dragića sta izvrstna. Goran me je navdušil - ne le z doseganjem košev, ampak predvsem z vlogo vodje in komunikacijo s soigralci. Vodi ekipo. Proti nam je bil dober tudi v obrambi. Vidi se podobna osredotočenost, kot jo je imel na primer Jordan. Ko si ob takih igralcih, to vpliva tudi nate. Ne pravim, da je kot Jordan, a mu je bolj podoben, kot sem si mislil."

Iz Las Palmasa

Sabonis je bil moj vzornik. Velikokrat sem se zgledoval po njem. Igral sem proti njemu v Ligi NBA in na olimpijskih igrah, kar je bila prijetna izkušnja. Imel je neverjetno tehniko. Kakšne podaje je imel, z eno roko! To je proti pravilom (smeh). Kako je zavrtinčil žogo! Divac je bil podoben, a ni bil tako močan. Navdušil me je tudi Dino Rađa. Tudi on je bil izjemen.