Kšyštof in Darjuš Lavrinovič sodita med najboljše evropske visoke igralce v zadnjih desetih letih. Foto: EPA
Kšyštof in Darjuš Lavrinovič sodita med najboljše evropske visoke igralce v zadnjih desetih letih. Foto: EPA
Na svetovnem prvenstvu pomembnejšo vlogo igra Darjuš. Foto: EPA

. Izjemno močna je centrska linija, ki ji tudi letos pomagata brata Lavrinovič.

Če ima zeleni stroj ob odsotnosti Mantasa Kalnietisa kar nekaj težav na zunanjih položajih, pa imajo zato na razpolago kar pet kakovostnih visokih igralcev. Litovci ogromno upov polagajo v mlada NBA-jevca Jonasa Valančiunasa in Donatasa Motiejunasa, ki tvorita v Španiji udarno centrsko navezo in sta pri le 22 oziroma 24 letih že med najboljšimi na stari celini. Tu je tudi koristni krilni center Paulius Jankunas, po katastrofalnem prvem polčasu prvih dveh centrov proti Avstraliji sta v drugem izvrstno začela, ko so evropski podprvaki naredili delni izid 10:0, dvojčka Darjuš in Kšyštof Lavrinovič.

Darjuš (212 cm) je letos rezervni center Litve, Kšyštof pa na prvih dveh tekmah sploh ni igral, nato pa sta Avstralcem dala skupaj 22 točk in dobro v drugem delu ustavila Arona Baynesa, ki je v prvem delu nekajkrat osmešil Valančiunasa. Lavrinoviča, ki bosta letos dopolnila že 35 let, sta najstarejša v izbrani vrsti. Njune predstave niso več na ravni izpred nekaj let, a sta vseeno zelo koristna in nevarna za nasprotnike.

Darjuš je imel ogromno težav s poškodbami
Darjuš je dva centimetra višji od Kšyštofa, ki pa lahko igra tudi kot krilni center. Čeprav letos Darjuš igra več, ima Kšyštof za sabo nekoliko uspešnejšo kariero, saj je imel Darjuš ogromno težav s poškodbami. Vizualno sta skoraj identična, zelo podobna pa sta si tudi njuna načina igranja in znanje košarke. Bistveno boljša sta v napadu kot v obrambi. Oba sta za svojo višino gibljiva, dovolj hitra ter čvrsta in imata izvrsten met z razdalje, saj oba lahko zadeneta tudi izza črte, in to celo v serijah. Z dolgimi rokami sta solidna blokerja in skakalca. Njuni pomanjkljivosti ob povprečnem tehničnem znanju in pogostih nespametnih odločitvah pa so izgubljene žoge in prehitro zaključevanje napadov.

Lavrinoviča, sicer do medijev zelo zadržana, soigralci opisujejo kot zabavna soigralca. Veliko časa preživita skupaj, razen med sezono, ko ne igrata skupaj. Darjuš, ki je med drugim igral za CSKA, Real in Fenerbahče, je podpisal za italijansko Regiio Emilio, Kšyštof, ki je najboljša leta preživel pri Sieni, pa se je pridružil Valencii. Skupaj sta igrala za Alito, nato še za Unics iz Kazana ter Žalgiris. Njuna preteklost pa je precej temačna. Njuna zgodba, čeprav je neki litovski novinar proti njunemu privoljenju, za kar sta ga nato tudi tožila, izdal biografijo o dvojčkih, ostaja zavita v tančico skrivnosti.

Duh preteklosti ju še vedno spremlja
Pred 15 leti sta bila namreč obtožena in tudi obsojena posilstva. Govorice so bile, da sta bila tudi tarči izsiljevanja, dekle, ki je bilo žrtev posilstva, se je med procesom premislilo glede tožbe, govorilo se je celo o poroki z enim od bratov, toda vseeno sta bila obsojena. Lavrinoviča, predstavnika poljske manjšine v Litvi, sta se popolnoma umaknila iz javnosti in se čez čas, ko sta kazen odslužila, kar na enkrat znova pojavila. Najbolj presenetljivo pa je bilo, da sta v tem obdobju naredila neverjeten korak naprej. Pred tem sta bila le dva visoka košarkarja, ki nista veliko obetala. V zaporu sta potem vsak dan igrala ena na ena, največji napredek pa sta naredila pri metu.

Po vrnitvi iz zapora sta si kmalu izborila mesto v reprezentanci. Kšyštof je zaigral tudi na Eurobasketu na Švedskem leta 2003, kjer je Litva osvojila naslov evropskega prvaka. Darjuš je moral turnir izpustiti zaradi hude poškodbe kolena, ki se je potem ponovila, in se na parket vrnil šele po skoraj dveh letih. Sta pa leta 2007 skupaj osvojila bron na Eurobasketu v Španiji in lani srebro v Sloveniji. Duh preteklosti ju še vedno spremlja, čeprav o tem nikoli ne govorita. Novinar, ki je spisal življenjepis, je napisal, da njuni ženi živita razkošno življenje, žrtev posilstva pa živi v revščini. Med kariero na primer Kšyštof ni dobil vizuma, ko so mu pri Torontu ponudili možnost preizkusa za morebiten odhod v NBA.

Iz Las Palmasa