Goran Dragić je na 80 uradnih tekmah za Slovenijo dosegel 943 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić je na 80 uradnih tekmah za Slovenijo dosegel 943 točk. Foto: www.alesfevzer.com

"Čestitati želim Goranu Dragiću za fantastično kariero. Za vse, kar je naredil za svojo Slovenijo. Rad bi se mu tudi zahvalil za vse, kar je napravil v Ligi NBA za nas Evropejce," je na novinarski konferenci kljub težkemu porazu sam od sebe zlatega slovenskega kapetana izpostavil z 22 točkami prvi strelec tekme Mario Hezonja. Dejanje in besede, ki potrjujejo veličino Gorana Dragića.

Sorodna novica Murić: Goran Dragić je ikona in idol vseh nas

"Odigrali smo dobro tekmo. Prva četrtina je bila neverjetna. V obrambi smo bili odlični. Žoga je v napadu lepo tekla in dosegli smo pomembno zmago. Hrvaška ima veliko individualne kakovosti. Naša motivacija je bila izjemna, saj smo igrali doma. Navijači so bili imenitni in nam dali dodatno energijo. Rezultat vse pove," je srečanje opisal povratnik v slovenski izbrani vrsti.

"Že, ko se je porodila ideja, da bi Goran lahko zaigral v kvalifikacijah, je dala vsem nam, igralcem in strokovnemu štabu dodaten elan. Da Goran lahko potrdi, kar je skupaj s soigralci naredil na EuroBasketu 2017, in se na tak veličastni način poslovi, je izjemna stvar. Vesel in ponosen sem, da sem del tega, te zgodovine. Ob sebi imam po mojem mnenju najboljšega igralca na svetu (Luka Dončić, op. a.), Gogi pa je MVP evropskega prvenstva, ki ima za sabo fantastično kariero v NBA. Kdaj se mi zdi, da kar sanjam, ko ju imam ob sebi. To je velika stvar za košarko v Sloveniji, KZS in za vse navijače. Vesel sem, da se je odločil in nam pomaga na zelo pomembnih tekmah," je nad Dragićevo prisotnostjo navdušen selektor Aleksander Sekulić.

Prvič zaigral brez opornice

Čeprav je Hrvaška nastopila z dvema NBA-jevcema, še z dvema nekdanjima, trije pa so minulo sezono igrali v Evroligi, je selektor sosedov, nekoč odlični organizator igre Damir Mulaomerović po športni čestitki za prepričljivo zmago izpostavil "ekstra" individualno kakovost, ki jo ima Slovenija z udarnim branilskim dvojcem, ki je bil pred petimi leti ob pohodu na vrh stare celine izbran v prvo peterko EuroBasketa. Dragić je bil tedaj najkoristnejši posameznik turnirja in tokrat je večkrat v Stožicah slišal vzklike "MVP, MVP".

Zasluženo. 36-letni Ljubljančan je košarkar, ki je v dresu slovenske reprezentance do zdaj pustil največji pečat. Vedno je dal vse od sebe in bil nepopustljiv tako v obrambi kot tudi v napadu. 80. uradna tekma za izbrano vrsto ni bila izjema. V slabih 22 minutah je prispeval 19 točk, v statistiko vpisal še štiri skoke in tri podaje. Na parketu je poveljeval peterki, večkrat pa delil soigralcem nasvete s klopi. Z Dončićem sta kreirala igro v fantastično uvodni četrtini, ki jo je Slovenija dobila s 33:8, ko je praktično že odločila dvoboj in prikazala pravo košarkarsko poezijo.

Aleksander Sekulić je bil vrsto let pomočnik v reprezentanci, zdaj pa je Dragića vodil tudi kot selektor. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je bil vrsto let pomočnik v reprezentanci, zdaj pa je Dragića vodil tudi kot selektor. Foto: www.alesfevzer.com

V svojem slogu je bil kljub 36-letom vedno za korak prehiter za nasprotnikove obrambne igralce. Le trenutek hrvaške defenzivne nepozornosti je znal izkoristiti in akcije zaključeval bodisi z natančnimi meti s polrazdalje bodisi z agresivnim napadanjem obroča in nato iznajdljivimi prodori, ko je zadeval tudi ob visokih nasprotnikovih centrih. "Veliko časa posvetim svojemu telesu. Treniram veliko, sa če hočem igrati še dve ali tri leta, moram biti v dobri formi. Moram povedati, da je to moja prva tekma brez opornice. Zato se počutim zelo dobro. Noga je zdržala. Imel sem v načrtu, da to sezono igram brez. Zelo sem vesel, da sem preizkusil na tej tekmi, hkrati pa, da smo zmagali s tako razliko," je bil zadovoljen Dragić.

Zmaga košarkarjev odmevala tudi na tujem

Čeprav je izpustil zadnjo reprezentančno akcijo, ko je lani Slovenija zaigrala na olimpijskih igrah, pa se je hitro vklopil v moštvo. Odlično se je na parketu ujel tudi z Mikom Tobeyjem: "On je naš ključni igralec. Da nam to širino. Z njim je lahko igrati. Postavlja dobre bloke, je agilen, še posebej pri teh visokih lob podajah. Že proti Italiji sva nekajkrat tako odigrala in tudi proti Hrvaški nama je uspelo. Ko se tako igra, mora še en igralec pomagati pod košem. Če ne, je lob podaja, če pa pomaga, pa je sam nekdo v kotu na trojki. Igramo ekipno, hitro in poletno. Igro pa vodi Luka. Vse kreacije, ki jih ima, so na najvišji ravni, ostali pa mu sledimo in z njim je tudi lahko igrati."

Na evropsko prvenstvo le kot gledalec

Sorodna novica Pravljica o "ljubljanskem zmaju", ki si je pokoril košarkarsko Evropo

Z večino reprezentantov je tako ali tako igral. Kot je sam dejal, je kemija podobna tisti z EuroBasketa 2017. Znova so vloge jasno razporejene, čeprav se pod vsakim selektorjem sistem nekoliko spreminja, pa Slovenija še naprej goji prepoznaven slog igre, ki Goranu nasploh zelo ustreza. Glede na prikazano si vsak navijač slovenske reprezentance želi, da bi Dragić zaigral tudi na evropskem prvenstvu, ko bo septembra Slovenija branila naslov. Sam je večkrat dejal, da sta ti dve kvalifikacijski tekmi njegovi zadnji, toda tudi soigralci ga prepričujejo, naj jim pomaga še v Kölnu in nato v Berlinu, kjer se bodo igrali izločilni boji.

"Sem del te ekipe in vedno bom. Povezan sem s to ekipo. Na evropsko prvenstvo bom šel, a le kot gledalec. Pričarali so mi nepozaben večer in nepozabna dva tedna. Podoživljal sem EuroBasket 2017. Kemija je res odlična. Imamo še eno tekmo, ki jo moramo dobiti, potem bomo pa videli …" Predtem je v zahvali gledalcem na parketu tako kot pred petimi leti, ko je odločno govoril o medalji, napovedal: "Gremo po evropsko zlato!" Besede, ki vlivajo upanje ...

Murić o Gogiju: Bil je idol vsem nam