Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Nemčija in Finska, ki si je že zagotovila nastop na mundialu, sta korak pred tekmeci, tudi Slovenci imajo dve zmagi več od zasledovalcev, toda v tem oknu je izbrana vrsta zelo oslabljena. Z zmago bi si vrsta Aleksandra Sekulića na široko odprla vrata na turnir, ki bo na Filipinih, Indoneziji in Japonskem. "Nerad razmišljam o tem. Tudi ne želim, da bi igralci, kaj se lahko zgodi. Ne smemo razmišljati kdaj in kako bi si zagotovili nastop, ampak se moramo osredotočiti na svojo igro in na našega naslednjega nasprotnika. Izrael je zelo kakovostna ekipa, ima nekaj dobrih posameznikov in igra doma. To bo kar velik izziv za nas," je dejal selektor.

Sorodna novica Morgan: Selektorjev klic sploh ni bil potreben

"Kot poudarjamo že od samega začetka, bo naše osnovno vodilo igra v obrambi. Vložiti bomo morali veliko energije in biti zbrani od prve do zadnje minute tekme. Nasprotnika moramo onemogočiti pri razvijanju igre in ga prisiliti v čim večje število napak. V ekipi je kar nekaj novih obrazov in kar se tiče same reakcije igralcev je glede tega prav gotovo nekaj neznank. Hitro bomo morali reagirati in se prilagajati situacijam na igrišču. Kot vedno je vzdušje v ekipi fantastično, delovna vnema je na visoki ravni, vsi so zelo motivirani in komaj čakamo tekmo," je dodal selektor, ki se je odločil, da izven dvanajsterice za tekmo ostane Robert Jurković.

Slovenija ima v trenutnem kadru le dva z minulega EuroBasketa. Ni NBA-jevcev in evroligašev, manjkata poškodovana Jaka Blažič in Zoran Dragić, odsotni so tudi Žiga Dimec, Aleksej Nikolić in Gregor Hrovat … Sekulić ima močno pomlajeno in povsem spremenjeno zasedbo. Tudi Izrael seveda nima na voljo vseh moči. Četudi je selektor Guy Goodes na seznam uvrstil Jama Madarja, na organizatorja igre Partizana, tako kot Sekulić na njegovega soigralca Gregorja Glasa, ne more računati. Vseeno pa ima v svoji ekipi evroligaške moči. Kot so sporočili izraelski kolegi, bosta zaigrala tudi Maccabijeva Rafi Menko in Iftah Ziv, njun soigralec pri evropskem velikanu Roman Sorkin, ki je bil tudi na seznamu, pa je poškodovan.

Srečanje bo v dvorani Drive in Arena, kjer sicer domuje Hapoel Tel Aviv. Slovenija in Izrael sta do zdaj sicer odigrala osem medsebojnih tekem, vsaka reprezentanca pa se je veselila štirikrat. Nazadnje sta se izbrani vrsti pomerili prav v Tel Avivu pred petimi leti. Na pripravljalni tekmi pred zlatim evropskim prvenstvom so bili Izraelci boljši z 89:84. Slovenijo v tem oknu čaka še dvoboj z Nemčijo, ki bo v ponedeljek ob 18.00 v Kopru.


SKUPINA J, petek ob 13.00:
IZRAEL – SLOVENIJA

Ob 19.00:
NEMČIJA – FINSKA

Ob 19.05:
ESTONIJA – ŠVEDSKA

Lestvica:                         
NEMČIJA           8  7 1  +85  15 
FINSKA *          8  7 1  +42  15 
SLOVENIJA         8  5 3  +26  13 
--------------------------------- 
ŠVEDSKA           8  3 5  -20  11 
IZRAEL            8  3 5   +6  11 
ESTONIJA          8  2 6  -84  10 
     * - že na svetovnem prvenstvu