Slovenija je kvalifikacije začela z zmago v Zagrebu, nato je bila v Kopru boljša od Švedske, zdaj pa jo čakata dve tekmi s Finsko. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je kvalifikacije začela z zmago v Zagrebu, nato je bila v Kopru boljša od Švedske, zdaj pa jo čakata dve tekmi s Finsko. Foto: www.alesfevzer.com

Devet košarkarjev je imel na voljo Sekulić na prvem treningu v Istri, v ponedeljek zvečer pa so evropski prvaki vadili že v polni postavi. Pot proti svetovnemu prvenstvu, ki bo prihodnje leto, so začeli uspešno z zmagama nad Hrvaško in Švedsko, zdaj, ko jih čaka volčje krdelo, pa so še v močnejši zasedbi. Največji "okrepitvi" v primerjavi z novembrskim oknom sta brez dvoma Zoran Dragić in Mike Tobey, ki sta bila med nosilci igre tudi v poletnem pohodu do olimpijskega polfinala. Ljubljančan, ki se je dobro znašel pri Cedeviti Olimpiji, je prvi tekmi izpustil, ker je bil tedaj še član evroligaškega Žalgirisa, ameriški center pa je bil poškodovan.

Sorodna novica Dragić: Želimo dve zmagi, da bi bili z eno nogo že skoraj na SP-ju

"Ni bilo nobenih težav. Takoj, ko sem poklical Mika, je rekel, da komaj čaka, da pride v reprezentanco. To je še en dokaz, da smo imeli dobro vzdušje in da se je dobro počutil, kar je tudi pokazal s svojimi igrami," je povedal selektor. Center Valencie je slovenski potni list dobil praktično tik pred olimpijsko akcijo, potem ko se je poškodoval Jordan Morgan. Mesto naturaliziranega košarkarja je bilo prej rezervirano zanj, nekdanji član Olimpije in Unicsa, ki je medtem prestopil v Venezio, je že vedno v Sekulićevih načrtih, trenutno pa še okreva po hudi poškodbi kolena: "Govorila sva in seveda je še v igri. Vrača se po tej poškodbi in minute, ki jih dobiva v Benetkah, so minimalne, saj še ni pripravljen za največje napore. V prihodnosti, če bosta zdrava, bomo imeli le sladke skrbi."

Jedro izkušenih igralcev ostaja nespremenjeno, nekaj pa je tudi novih obrazov. Foto: www.alesfevzer.com
Jedro izkušenih igralcev ostaja nespremenjeno, nekaj pa je tudi novih obrazov. Foto: www.alesfevzer.com

"Moram reči, da so igralci vsi v kar dobri formi. Vesel sem, da je Zoran našel dobro okolje in prišel v svoj ritem, da lahko pokaže svojo kakovost. Moram reči, da tudi Žiga Dimec kaže zelo dobre predstave, kar me veseli. Upam, da bomo maksimalno izkoristili formo, ki jo imajo," je o klubskih igrah svojih varovancev spregovoril selektor, ki je na seznam uvrstil kar deset olimpijcev in štiri obetavne košarkarje, od katerih se pričakuje, da bodo v bližnji prihodnosti nosili pomembno breme izbrane vrste. Na koncu je sicer ostal brez poškodovanega Alekseja Nikolića, ki je ob obeh največjih uspehih slovenske košarke opravljal vlogo drugega organizatorja igre, v tej akciji pa bi bil verjetno po novembrskem vzoru glavni dirigent.

Za minute na položaju kreatorja slovenske igre se bo zdaj z izkušenima Luko Rupnikom, ki je na zbor prišel kot prvi podajalec turške lige, in Maticem Rebcem, članom italijanskega drugoligaša Orzinuovija, ki je vskočil namesto Nikolića, boril obetavni Žiga Samar. 21-letni Jeseničan v tej sezoni dobiva konkretno minutažo v močni španski ligi pri Fuenlabradi, kar 197 centimetrov visoki "play" pa dano priložnost tudi dobro izkorišča: "Ne le v letošnji, ampak že v prejšnji sezoni in v mlajših kategorijah reprezentance je Žiga dokazal, da gre za zelo nadarjenega igralca. Konec koncev igra v ACB-ligi. Njegova edina pomanjkljivost, ki jo vidim, je, da je neizkušen. Nima dovolj tekem za sabo, a z načinom, kako igra, mislim, da nam lahko, in upam, da nam bo pomagal že v teh dveh tekmah. Luka in Matic oba dobro poznata sistem. Vesta, kaj pričakujem od njiju. Upam, da bosta pomagala Žigi, da se čim prej uigra in spozna sistem."

Poleg Samarja je debitant v reprezentanci Luka Ščuka, ki je najmlajši v tokratni zasedbi, vrnil pa se je tudi Žigov vrstnik, sicer še vedno najmlajši, ki je na uradni tekmi zaigral za Slovenijo, Gregor Glas, ki se dokazuje v Partizanu pod taktirko velikega Željka Obradovića. Kvartet najmlajših zaključuje Krkin center Jurij Macura, ki pa je v zadnjem obdobju stalni član izbrane vrste v kvalifikacijskih oknih. Drugi so preverjeni košarkarji, ki že nekaj časa igrajo skupaj in se zelo dobro poznajo, kar je še dodatna moč zasedbe olimpijskih polfinalistov: "Cilj je, da imamo kontinuiteto in neko okostje. Omejeni smo s časom. Želimo biti v tem kratkem času optimalno pripravljeni. Imamo pravo kemijo, da se ujamemo in povežemo, da smo na igrišču kot prava ekipa."

Sekulić zadovoljen, da se bo treba pripraviti le na enega tekmeca

Moramo se dobro uigrati v napadu, in želim, da bi odigrali mogoče še za stopničko boljšo obrambo kot na prvih dveh tekmah, kar ne bo lahko. Problem je, da igralci prihajajo iz različnih klubov in posledično različnih sistemov tako v obrambi kot v napadu. Poskusili bomo vkomponirati vse skupaj v tem kratkem času, da izkoristimo navade iz klubov in poskusimo biti čim bolj uspešni v tem.

Aleksander Sekulić

"Ni veliko novincev, tako bo ta tranzicija lažja. Po eni strani se že vsaj malo poznajo. Imamo tudi igralce, ki so jim pripravljeni pomagati. Vedo, da potrebujejo njihovo pomoč. Mislim, da lahko skupaj potem premagamo to oviro in pomanjkanje njihovih izkušenj nadomestimo z večjo energijo. Eno je, da so mladi res perspektivni in je pred njimi lepa prihodnost, obenem pa se moramo zavedati odgovornosti, ki je pred nami. Poskušati moramo biti v najboljši možni formi in premagati Fince, da si olajšamo pot na svetovno prvenstvo. To je naša prioriteta, hkrati pa želimo preizkusiti mlade igralce, ki jih bomo konec koncev tudi potrebovali," je zatrdil selektor, ki optimistično pričakuje obe tekmi: "Jasno, da sem. Zelo. Verjamem, da bo ta energija, ki nas je krasila v zadnjem času, znova prisotna. Na tem tudi gradimo."

V četrtek bo reprezentanca trenirala v Istri, nato pa bo odšla na Finsko, kjer jo v petek ob 17.30 čaka prva tekma v Espooju. V ponedeljek bo susijenge, ki so kvalifikacije začeli s porazom na Švedskem, doma pa so bili boljši od Hrvaške, ob isti uri gostila v Kopru: "Smo že kar veliko gledali Fince. Predvsem so zelo nevarni doma, pred polno dvorano, kjer res igrajo na krilih navijačev. So izjemno dobri strelci z razdalje. Igrajo pač to zanje tipično igro – veliko se gibljejo brez žoge in veliko je metov z razdalje. Imajo igralce, ki to lahko delajo. Predvsem v gosteh predstavljajo kar velik izziv za nas. Z metom z razdalje morda spominjajo nekoliko na Švedsko, vseeno pa je slog malce drugačen. Švedi veliko kreirajo z žogo, Finci pa se več gibljejo brez nje. Mislim, da smo pripravljeni na to in imamo igralce, ki se lahko z obrambo zoperstavijo temu ritmu. Poskusili bomo to izkoristiti in omejiti njihove največje nevarnosti."

Selektor Alekander Sekulić in kapetan reprezentance Edo Murić. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Alekander Sekulić in kapetan reprezentance Edo Murić. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica "Volčje krdelo" predstavilo ekipo, ki bo izzvala Slovenijo

Slovenija ima seveda kakovostnejšo ekipo in boljše posameznike, toda Finci so že večkrat pokazali, da znajo biti zelo nevarni, kar je ne nazadnje izkusila tudi reprezentanca aktualnih evropskih prvakov. Finska je Slovenijo na devetih medsebojnih obračunih sicer premagala le enkrat, a to na domačem EuroBasketu, ko je bilo v Stožicah kar 67:92. Tedaj so Nordijci skupinski del igrali na Bonifiki, kjer bodo torej gostovali tudi v ponedeljek. Zadnji medsebojni dvoboj je bil na evropskem prvenstvu leta 2017, ko je Slovenija v Helsinkih slavila z 81:78. Sicer je ogrodje finske izbrane vrste izkušeno in že nekaj let igra skupaj: "Oni imajo zelo specifičen sistem dela. Postavljeno imajo nekakšno piramido. Postavil jo je Henrik Dettmann in po tem sistemu se igra od mlajših kategorij do članske vrste. V vseh kategorijah gojijo tako igro, da so potem v članski konkurenci maksimalno pripravljeni za tak način igranja. Imajo kontinuiteto tako s selektorjem kot igralci. So nevarni. Konec koncev so dosti suvereno premagali Hrvaško. Na koncu je bilo sicer napeto, toda na tekmi so bili kar suvereni."

Sekulićeva vrsta ima dovolj izkušenj in orožij, da si izbori želeni zmagi, ki bi jo v boju za svetovno prvenstvo postavili v zares dober položaj. V zunanji liniji ima selektor dobre obrambne igralce, ki lahko ustavijo največje finske nevarnosti, hkrati so tudi kakovostni strelci, tako da je napad Slovenije dovolj potenten. Veliko orožje bi bila tokrat lahko tudi igra po globini, saj Finska nima dominantnih centrov, Slovenija pa je zdaj s prihodom Tobeyja pod obročem zelo močna: "Tudi to je ena prednost, ki bi jo lahko izkoristili. Tu je še Dimec. Je pa res, da precej specifično branijo igro pod košem. Veliko je podvajanja in bomo morali biti pozorni na to. Je pa ena od stvari tudi takšna igra."

Luka Ščuka in Žiga Samar navdušena nad prvim vpoklicem v člansko reprezentanco

SKUPINA B, 3. krog, petek ob 17.30:
FINSKA – SLOVENIJA

Ob 18.30:
HRVAŠKA – ŠVEDSKA

Ponedeljek ob 17.30:
SLOVENIJA – FINSKA (Koper)

Ob 19.00:
ŠVEDSKA - HRVAŠKA

Lestvica:               
SLOVENIJA       2 2 0  7 4 
ŠVEDSKA        2 1 1  5 3 
FINSKA         2 1 1  -4 3 
HRVAŠKA        2 0 2  -8 2 

Na seznamu so reprezentanti in slovenski košarkarji, ki igrajo v najmočnejših tujih prvenstvih oz. ligah.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Split/HRV)

Pokal: Cedevita - Split 86:82

32

9 (3/9 za tri)

2

4

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

Pokal: Helios - Olimpija 80:99

Pokal: Olimpija - Krka 93:75

26

21

13 (1/4 za dve, 3/8 za tri)

13 (2/2 za dve, 2/7 za tri)

6

3

4

3

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

poškodovan

Jakob Čebašek (Leuven Bears/BEL)

BNXT: Bruselj - Leuven 70:75

BNXT: Leuven - Charleroi 87:92

40

34

25 (2/2 za dve, 7/11 za tri)

17 (2/5 za dve, 3/6 za tri)

7

4

4

2

Žiga Dimec (Anwil Wloclawek/POL)

Pokal: Anwil - Szczecin 94:98

14

13 (5/5 za dve)

5

1

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

New Orleans - Dallas 118:125

38

49 (10/21 za dve,7/14 za tri)

15

8

Goran Dragić (Brooklyn Nets/ZDA)

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Helios - Olimpija 80:99

Pokal: Olimpija - Krka 93:75

29

20

21 (2/2 za dve, 4/9 za tri)

18 (5/6 za dve, 1/4 za tri)

8

2

0

1

Gregor Glas
(Partizan/SRB)

Pokal: C. zvezda - Partizan 85:68

Pokal: Partizan - FMP 92:89

Pokal: Partizan - Borac Z. 101:48

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Gregor Hrovat (Elan Bearnais/FRA)

DP: Limoges - Elan 85:75

34

11 (1/3 za dve, 2/2 za tri)

5

4

Jaka Klobučar (Duna Aszfalt Kecskemet/MAD)

DP: Duna - Sopron 91:71

30

9 (3/6 za dve, 1/4 za tri)

5

8

Martin Krampelj (Sioux Falls Skyforce/ZDA, razvojna liga)

Sioux Falls - Rio Grande 117:127

15

4 (2/3 za dve, 0/1 za tri)

4

0

Jurij Macura (Krka)

DP: Ilirija - Krka 74:86

Pokal: Olimpija - Krka 93:75

21

16

6 (1/6 za dve)

10 (3/6 za dve)

5

5

2

0

Blaž Mesiček (OSE Lions/MAD)

DP: OSE Lions - Hubner 80:74

35

26 (8/10 za dve, 1/4 za tri)

8

4

Jordan Morgan (Reyer Venezia/ITA)

DP: Napoli - Venezia 76:81

/

/

/

/

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Helios - Olimpija 80:99

Pokal: Olimpija - Krka 93:75

28

22

11 (1/2 za dv, 2/6 za tri)

17 (3/6 za dve, 3/4 za tri)

9

8

3

1

Aleksej Nikolić (San Pablo Burgos/ŠPA)

DP: Burgos - Bilbao 104:97

/

/

/

/

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

Pokal: Valencia - Murcia 83:86

24

19 (2/2 za dve, 3/7 za tri)

4

1

Rok Radović (Cedevita Junior/HRV)

Pokal: Cibona - Cedevita 67:65

Pokal: Cedevita - Split 86:82

27

22

5 (1/4 za dve, 1/2 za tri)

4 (2/3 za dve)

6

4

0

1

Matic Rebec (Agribertocchi Orzinuovi/ITA, 2. liga)

DP: Orzinuovi - Cantu 73:86

DP: Torino - Orziunuovi 91:80

35

33

21 (4/7 za dve, 4/9 za tri)

11 (3/8 za dve, 1/5 za tri)

5

5

4

8

Luka Rupnik (Yalovaspor/TUR)

DP: Yalovaspor - Bursaspor 65:81

27

16 (1/1 za dve, 3/4 za tri)

2

6

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

DP: Fuenlabrada - Unicaja 53:73

24

4 (0/1 za dve, 1/5 za tri)

5

4

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

Pokal: Helios - Olimpija 80:99

Pokal: Olimpija - Krka 93:75

2

7

0

2 (1/3 za dve, 0/2 za tri)

0

4

0

0

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

/


Mike Tobey (Valencia/ŠPA)

Pokal: Valencia - Murcia 83:86

13

2 (1/2 za dve)

1

1