Za zmagi nad Španijo in Črno goro morajo vsi nosilci slovenske igre pokazati dobre predstave. Jaka Blažič je skupaj s Klemnom Prepeličem ključni mož oziroma glavni adut. Foto: www.alesfevzer.com
Za zmagi nad Španijo in Črno goro morajo vsi nosilci slovenske igre pokazati dobre predstave. Jaka Blažič je skupaj s Klemnom Prepeličem ključni mož oziroma glavni adut. Foto: www.alesfevzer.com
Blažič ima za sabo zelo dobro sezono v dresu Andorre, ki igra v močni španski ligi. S klubom iz pirenejske državice je nastopil tudi v Evropskem pokalu. Foto: MMC RTV SLO
Dončić obiskal trening reprezentantov v Stožicah

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je po štirih tekmah najboljši slovenski strelec Klemen Prepelič, ki v povprečju dosega 18 točk na tekmo. Drugi je s 16 Gašper Vidmar, ki je odigral tri tekme in ga bo na prihajajočih Slovenija močno pogrešala, tretji pa s 15 Blažič. Tudi statistično so ti trije najboljši posamezniki. Tu je na prvem mestu Vidmar, nato pa sledita Prepelič in Blažič.

Med omenjeno trojico ključnih mož najbolje špansko reprezentanco pozna Blažič, ki zadnja tri leta igra v močni ACB ligi: "Španija ima podobno ekipo kot na prvi tekmi. Igramo doma in upamo, da bo dvorana polna. To je potem naš šesti igralec, ki nam je v veliko pomoč. Sicer pričakujem podobno tekmo, saj nekih skrivnosti ne bo, ker ni dovolj časa. Nimajo ga niti Španci in velikih sprememb v sistemu ne bo. Zagotovo pa moramo biti bolj osredotočeni, kot smo bili na prvi tekmi."

Blažič v povprečju na teh kvalifikacijah prebije največ časa na parketu, hkrati pa je tudi košarkar, ki ima najboljši +/-, torej je tisti, ki je v igri, ko Slovenija naredi največjo razliko. Tekma proti Španiji je bila njegova najslabša, ko je dal le pet točk, razigran pa je bil v Belorusiji, ko je dosegel 27 točk, a je bilo to premalo za uspeh in v Minsku so evropski prvaki kar nekoliko razprodali svoj ugled: "Pred tekmo smo tedaj ugotovili, da se vse točke nesejo naprej. Sledil je ta spodrsljaj. Na srečo imamo dve domači tekmi, ko lahko položaj popravimo in nesemo točke naprej v drugi del, kjer nas čaka trd boj za svetovno prvenstvo. Mislim, da se lahko uvrstimo. Treba je pozabiti Belorusijo, saj sta v četrtek in nedeljo novi priložnosti."

Dončića in Dragića nemogoče nadomestiti
"Zagotovo je bil to velik spodrsljaj. Zdaj sta ti dve tekmi, ki sta pred nami, najpomembnejši, če hočemo igrati na svetovnem prvenstvu. Sistem je tak, da se točke nesejo naprej. Ne bom rekel, da čutimo pritisk, zagotovo pa odgovornost, da nadomestimo to zmago. Hkrati moramo zapolniti vrzeli zaradi odsotnosti nekaterih igralcev in dobiti te dve tekmi," je o dvoboju v Minsku še dodal 27-letni Blejec.

Na evropskem prvenstvu je Slovenija navduševala s hitro igro v napadu in trdno obrambo ter brez poraza prišla do zgodovinskega naslova. Naslednik Igorja Kokoškova je na selektorskem mestu Rado Trifunović, ki se je znašel pred težko nalogo. Razumljivo je, da je ohranil sistem in ideje srbskega strokovnjaka. "Zmagovalni konj se ne menja, pravijo. Rado vodi podobno kot Igor, le dodal je nekaj stvari. Vedno sem trdil in še vedno tako mislim, da je prava izbira za reprezentanco. Igralci pa moramo to tudi pokazati na terenu."

Vendarle pa je reprezentanca ostala v kvalifikacijah brez najboljših mož s septembrskega pohoda na vrh stare celine. Goran Dragić je končal kariero v slovenskem dresu, Luka Dončić je pred tem manjkal zaradi Evrolige, zdaj pa mu je počitek predpisal nov klub Dallas Mavericks iz Lige NBA: "Zagotovo je drugače, ker ni dveh tako dobrih igralcev. Večkrat se zgodijo kakšne napake. Preprosto je pri njima ta individualna kakovost tako neverjetna. Poskušamo zapolniti vrzel, a včasih ne uspe, se pa trudimo."

Tudi v drugem delu bo naloga zahtevna
Blažič, ki je zelo dobro odigral svojo vlogo tudi v Helsinkih in Carigradu, je eden tistih, ki ob njuni odsotnosti prevzeme največ bremena. Po Španiji bo sledila še tekma s Črno goro, proti kateri je v Podgorici dosegel 14 točk, pred obračunom v Stožicah pa je povedal: "Črnogorci bodo šli zagotovo tako na nož kot v Podgorici, ko je bila zelo trda, taka moška tekma. Bilo je veliko pretepanja, če lahko po domače povem, in mislim, da bo podobno tudi v Ljubljani." Septembra sledi že drugi del kvalifikacij, ko se bo slovenska skupina križala z B: "Če sem iskren, podrobno je še ne spremljamo, vemo pa, da so Ukrajina, Turčija in Latvija v najboljšem položaju. Zagotovo bodo znova težke tekme. Turčija ima veliko bazo igralcev. Podobno Latvija, tudi Ukrajina pa zna biti nevarna, kar smo videli v zadnjih letih, ko smo igrali z njimi. Zelo pomembno bo, koliko točk bomo nesli naprej."

Jaka ima za sabo dobro sezono v dresu Andorre, ki je proti Barceloni izpadla v četrtfinalu. Blažič je bil z dobrimi 13 točkami na tekmo prvi strelec moštva in osmi močne ACB lige: "Zadovoljen sem s sezono. Bila je nekako takšna, kot sem jo zastavil pred začetkom. Za zdaj pa še ne vem, kako naprej. Neke konkretne ponudbe še ni bilo in trenutno sem na čakalni listi."

Dončić obiskal trening reprezentantov v Stožicah