Nesrečen začetek evropskega prvenstva: Slovenke so izgubile z Madžarkami, v tretji četrtini pa se je poškodovala Eva Lisec. Foto: www.alesfevzer.com
Nesrečen začetek evropskega prvenstva: Slovenke so izgubile z Madžarkami, v tretji četrtini pa se je poškodovala Eva Lisec. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so večji del igrale spodbudno, vodile 35 minut in pol, največ za 14 točk, toda v odločilnih trenutkih je zmanjkalo zbranosti, težavo pa sta predstavljali tudi poškodba Eve Lisec in peta osebna napaka Shante Evans. Najučinkovitejša je bila Teja Oblak z 21 točkami (trojke 4/5), pri Madžarkah pa je s 23 točkami blestela Yvonne Turner. Slovenija bo v petek ob 16. uri igrala s Turčijo, v nedeljo pa jo čaka še Italija. V četrtfinale se bo neposredno uvrstila le najboljša reprezentanca iz skupine, drugo- in tretjeuvrščeno pa čaka repasaž v Beogradu.

Ostermanova v Minsku četrta na 200 in sedma na 500 metrov

Veliko slovenskih navijačev v Nišu
Slovenke, ki so imele bučno podporo s tribun, so razen na začetku vodile ves prvi polčas, v prvi četrtini za največ šest točk, v drugi četrtini za enajst (24:35), potem ko je Eva Lisec najprej uspešno izpeljala protinapad, nato pa zadela z razdalje, kar je bila njena enajsta točka. Toda Madžarke, ki so v drugi četrtini prevladovale v skoku, so se povsem približale, v zadnji minuti prvega dela bi lahko izenačile, če ne bi Dorina Zele zgrešila oba prosta meta. Ob polčasu je bila prednost Slovenk tri točke (36:39), ob Liščevi je bila dvoštevilčna še Teja Oblak (10).

Poškodba Eve Lisec
V tretji četrtini je Slovenija dosegla 30 točk in hitro ušla za več kot deset točk, medtem ko sta pri Madžarkah zadevali predvsem Bernadett Hatar in Agnes Studer (obe po devet v tretji četrtini). Izid 59:69 po 30 minutah je vlival veliko upanja, toda kaj, ko si je Eva Lisec v 28. minuti poškodovala mečno mišico in se ni več vrnila na igrišče.

Grgić: Če bi Liščeva ostala na igrišču, bi tekmo dobili

Evansova predčasno z igrišča
Madžarke so zadnjo četrtino odprle z nizom 6:0, velike težave pa so se začele ob odhodu Shante Evans na klop zaradi pete osebne napake. Slovenke so ostale brez visokih igralk in brez obrambe za 208 centimetrov visoko Hatarjevo. Prednost je vztrajno kopnela. Tina Jakovina je v 34. minuti s trojko še vnesla nekaj mirnosti (67:74), toda nato se je začel šov Ivonne Turner, ki je pokazala, zakaj igra v ženskem NBA-ju (WNBA). Med drugim je z dvema zaporednima trojkama poskrbela za madžarsko vodstvo 85:83, kar je Slovenkam dokončno vzelo pogum.


Izjavi po tekmi:
Damir Grgić, selektor Slovenije: "Prepričan sem, da če bi Eva Lisec ostala na parketu, bi tekmo dobili. Igrali smo všečno košarko, dobro v napadu, kjer smo si pripravili veliko odprtih metov in dosegli nekaj lahkih košev, slabo pa smo odigrali obrambo. Dobili smo preveč košev in ko je igrišče zaradi petih osebnih napak zapustila še Evansova, nismo imeli več obrambe za visoko Hatarjevo. Gremo na zmago proti Turčiji. Mislim, da smo dobro psihično pripravljeni, vprašanje je le, kako huda je poškodba Liščeve. Po prvih informacijah zdravniške službe, mislim, da ne gre za nekaj hujšega."

Teja Oblak: "Škoda, da se nam ni izšlo, saj smo imeli večji del tekmo pod nadzorom. Ključno je bilo to, da smo v končnici ostale brez dveh visokih igralk in zato v zadnjih minutah izgubile nekaj odločilnih skokov. A tako pač je v športu. Razmišljati moramo naprej, ne pa gledati nazaj, saj poraza ne moremo več izbrisati. Veliko bo še takšnih tekem in na primer pred dvema letoma v Pragi smo prav tako tesno izgubile uvodno preizkušnjo, nato pa naslednji dan zmagale. Upam, da bo tako tudi jutri proti Turčiji."


EP v košarki (Ž), skupina C, 1. krog, Niš:
MADŽARSKA – SLOVENIJA
88:84 (22:25, 14:14, 23:30, 29:14)
500; Turner 23 (prosti meti 7/7), Hatar 21, Studer 17, Zele 8, Dubei 7, Varga in Horti po 4, Raksanyi in Lelik po 2; Oblak 21 (8/13 iz igre, 4/6 za tri), Evans 18, Lisec in Prezelj po 13, Barić in Friškovec po 7, Jakovina 5.

Met za tri točke: 8/20; 5/19
Met za dve točki: 24/52; 24/40
Prosti meti: 25/32; 12/19
Skoki: 35; 38

TURČIJA – ITALIJA
54:57 (17:10, 8:16, 12:10, 17:21)

Petek ob 16.00:
SLOVENIJA – TURČIJA
Ob 18.30:
ITALIJA – MADŽARSKA

Nedelja ob 16.00:
MADŽARSKA – TURČIJA
Ob 18.30:
ITALIJA – SLOVENIJA