Veselje Blaža Kramerja z vratarjem Legie. 27-letnik iz Zreč je eden izmed štirih Slovencev, ki bo igral v izločilnih bojih Konferenčne lige. Ob Kramerju so to še Miha Zajc (Fenerbahče),  Nino Žugelj (Bodø/Glimt) in Kenan Bajrić (Slovan Bratislava) Foto: EPA
Veselje Blaža Kramerja z vratarjem Legie. 27-letnik iz Zreč je eden izmed štirih Slovencev, ki bo igral v izločilnih bojih Konferenčne lige. Ob Kramerju so to še Miha Zajc (Fenerbahče), Nino Žugelj (Bodø/Glimt) in Kenan Bajrić (Slovan Bratislava) Foto: EPA

Ko se je prva Kekova reprezentanca po Južni Afriki na naslednjih kvalifikacijah ukvarjala z mankom golov, se je v MMC-jevih komentarjih rodil mitski slovenski nogometaš Kraner. Napadalec, za katerega nismo vedeli niti točnega imena, je serijsko zabijal za PAOK iz Soluna. Seveda, ko ni imel težav z zdravjem ali so mu na letališčih izgubljali prtljago. Mit iz komentarjev je živel kar nekaj let, dokler se ni pred leti pojavil Blaž Kramer.

Mladenič iz Zreč, ki je prek Aluminija šel k drugi ekipi Wolfsburga, pri katerem je blestel v tretji nemški ligi. Po prihodu v Zürich je hitro eksplodiral, a po uspešnem preboju je bilo nato golov vse manj. V treh letih je za švicarskega velikana na 89 tekmah zabil 21 golov in prispeval 13 podaj, v tem času pa je petkrat zaigral za člansko reprezentanco Slovenije.

Sorodna novica Blaž Kramer: Vedno sem izbral težjo pot, a sem se pri tem veliko naučil

Selektor ga omenja kot kandidata

Matjaž Kek ga je nazadnje vpoklical lani za junijske tekme Lige narodov, a selektor nanj ni pozabil in ob redkih priložnosti, ko Mariborčan začne naštevati potencialne reprezentante oziroma igralce s širšega seznama kandidatov za izbrano vrsto tudi med uspešnimi kvalifikacijami ni pozabil na Kramerja.

Lani poleti se je 191 cm visoki osrednji napadalec iz Švice preselil na Poljsko, kjer je podpisal 3-letno pogodbo z Legio Varšavo. Dva gola na 14 tekmah ob kopici poškodb niso navdušili zahtevnih navijačev v poljski prestolnici.

Najprej zadel proti Alkmaarju, nato še proti Cracovii

Sezono 2023/24 je Kramer začel udarno, z dvema zadetkoma v kvalifikacijah za Konferenčno ligo. Ravno v evropskem tekmovanju je pustil najvidnejši pečat, saj je v skupinskem delu zadel še dvakrat: evrogol za zmago pri Zrinjskem v Mostarju (2:1) in pretekli četrtek proti AZ Alkmaarju, ko je v 81. minuti z glavo potrdil zmago Legie z 2:0 in napredovanje v izločilne boje.

Za nameček se je Kramer kot as iz rokava izkazal še v nedeljo v poljskem prvenstvu, ko je z bele točke v 86. minuti potrdil novo zmago legionarjev z 2:0 nad Cracovio, s katero se Varšavci srečajo znova že v sredo v Krakovu.

Štirje goli v Konferenčni ligi, dva v pokalu in zdaj še dva v poljskem prvenstvu. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Štirje goli v Konferenčni ligi, dva v pokalu in zdaj še dva v poljskem prvenstvu. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Dober učinek ob omejeni minutaži

Poškodba tetive mu je omejila minutažo – skupaj 760 minut na 24 tekmah. Vseeno je kot tretji napadalec Legie zbral 8 golov, s čimer je tretji strelec. 18-krat je vstopil s klopi, 6-krat je bil zamenjan, le eno tekmo pa je odigral v celoti. Nedavno v začetku decembra proti Zaglebie Lubin (3:0).

Pod lupo že zaradi drugih "Poljakov"

Skratka, Keku ne manjka kandidatov za zaostrovanje konkurence v napadu. Zadnje tedne so redno zadevali Žan Celar, Tomi Horvat in Andres Vombergar. Kramerjeve igre na Poljskem ostajajo na radarju, ne nazadnje, ker iz Ekstraklase že prihajajo trije stalni reprezentanti. Bočni branilec Erik Janža (Gornik Zabrze), osrednji branilec Miha Blažič (Lech Poznan) in rezervni napadalec/napadalni vezist Luka Zahović (Pogon Szczecin). Zanimivo, da so klubi štirih omenjenih Slovencev trenutno razporejeni med 3. in 7. mestom na lestvici Ekstraklase.

Šeško prekinil strelski post, skorajda tudi v Bundesligi

Sorodna novica Gol Šeška in podaja Kampla za zmago Leipziga; v osmino finala še PSG in Porto

Jedro reprezentance, ki je priigrala Euro 2024, po klubih večinoma ne blesti. Po učinkovitosti izstopa Žan Karničnik kot gonilna sila v Prvi ligi vodilnega Celja, na srečo pa je v Ligi prvakov v sredo strelski post prekinil Benjamin Šeško, ki je v nedeljo n koncu tekme proti Leipzigu v 10 minutah lepo poživil igro in tudi dosegel nov gol, a je žoga že zapustila igrišče, preden je prvi napadalec Slovenije pokazal, kako domiselno lahko zatrese mrežo.

Zadetek Šeška in podaja Kampla za zmago Leipziga