Slovenci so po osmih letih ugnali Norvežane, a to je šele uvod v nove dvoboje s severnjaki, ki bodo ključni v boju za polfinale. Glavna nasprotnika Slovencev v nadaljevanju so Švedi in Danci. Foto: AP
Slovenci so po osmih letih ugnali Norvežane, a to je šele uvod v nove dvoboje s severnjaki, ki bodo ključni v boju za polfinale. Glavna nasprotnika Slovencev v nadaljevanju so Švedi in Danci. Foto: AP

Med gledalci v dvorani in v domovini sta ogromno prahu dvigali francoski sodnici dvojčici Bonaventura, ki sta agresivnim Slovencem proti Norvežanom podelili kar za 18 minut izključitev. A mogoče je to ravno še dodatno podkurilo slovensko obrambo, da je v odločilnih zaključnih trenutkih ustavila Norveško in z 28:27 dosegla odmevno zmago in prvo mesto v skupini D ter s tem začetni dve točki za drugi skupinski del, kjer izbrance Uroša Zormana po vrsti čakajo Švedska, Portugalska, Nizozemska in Danska.

Sorodna novica Slovence že v sredo čakajo branilci naslova Švedi, visoka ovira bodo tudi Danci

Kapetan Dolenec: Izključitve kažejo na borbenost

"Prava zmaga. Danes se je pokazalo, kam zares spadamo. Vedel sem, da smo dobri, da igramo dober rokomet. Borimo se, na igrišču pustimo srce drug za drugega, za svojo državo. Nisem pa bil prepričan, da bo to dovolj za zmago proti eni najboljših ekip na svetu. Tekma je bila težka, nervozna, kar se je videlo v drugem polčasu, ko je bilo precej manj zadetkov. Mislim, da ni bilo ravno tako, da je bila vsaka izključitev ali sedemmetrovka napačno dosojena. Mogoče smo vložili kanček več energije in agresivnosti v tekmo, zato smo veliko več časa igrali z igralcem manj. A velikokrat ravno ta energija odloča, izključitve pa kažejo na borbenost ekipe," je po zmagi nad Norvežani povedal kapetan Slovenije Jure Dolenec.

Športna zgodba po zmagi nad Norvežani

Tudi Gašper Marguč se je strinjal, da sta sodnici popestrili tekmo, a na koncu to ni odločalo: "Nekaj odločitev je bilo res takšnih, ki bi lahko tekmo prelomile v njihovo korist. Borili smo se, ostali zbrani. V vratih smo imeli razpoloženega Lesjaka, ki je branil, ko smo malce padli. Tudi zadnji napad – odličen blok naših dveh najboljših obrambnih igralcev. Zelo velika zmaga, a tu se ne smemo ustaviti. Opravili smo veliko delo, še večje pa nas čaka v nadaljevanju prvenstva. Odločili so boj, srce, pa tudi kakovost. Norvežani so odlična ekipa, težko jih je ustavljati ena na ena. Da premagaš te dobre ekipe, moraš imeti razpoložene prav vse igralce, tudi vratarja. Zelo smo veseli."

Sorodna novica Po Pogačarjevem scenariju in z Lesjakovimi bravurami strli Norvežane

Lesjak: Lahko igramo z najboljšimi

Ob najboljšem strelcu, pri čemer je Aleks Vlah dosegel tudi na koncu zmagoviti gol, se je na tekmi najbolj izkazal vratar Urban Lesjak: "Vesel sem za ekipo, ta zmaga nam ogromno pomeni. Dokazali smo sami sebi, da smo sposobni igrati z najboljšimi. Vsem dvomljivcem smo nekako povedali svoje z zmago, torej z najlepšim načinom. Ne želimo se ustaviti tu, pol ure bomo uživali v zmagi, potem pa že razmišljali o nadaljevanju tekmovanja."

Zorman: Točki moramo unovčiti, a tekmo za tekmo

Po slavju nad prvo zmago nad Norveško po osmih letih je selektor Uroš Zorman hitro obrnil pogled naprej proti skupini II v Hamburgu, kjer Slovence že v sredo čakajo branilci naslova Švedi.

"Sodniški kriterij nam ni šel na roko, vse je bilo dosojeno proti. A dejstvo je, da smo bili maksimalno osredotočeni. To ves čas izboljšujemo, razen mi na klopi. Fantom kapo dol, to je tisto, kar smo čakali, premagati enega velikega tekmeca. Zdaj prihajamo še v težjo skupino, a točki moramo unovčiti. Malo nas je, ampak tisti smo hrabri. Kar smo se dogovorili, so fantje oddelali in dodali še marsikaj svojega. Daleč od tega, da pa bi zdaj visoko leteli. Zavedamo se, da ena taka zmaga na koncu še nič ne pomeni. Z nogama ostajamo na realnih tleh in gremo tekmo za tekmo," vodilo za drugi del tekmovanja podaja selektor Zorman.

Izjave Zormana, Kodrina in Lesjaka po zmagi nad Norveško
Evropsko prvenstvo v rokometu in deskanje na snegu