Risi so izpolnili cilj na Bledu in si zagotovili napredovanje.
Risi so izpolnili cilj na Bledu in si zagotovili napredovanje.

Slovenci so bili predtem boljši še od Italije (5:1), Estonije (5:2), Hrvaške (7:0) in Poljske (3:0).

Dvoboj med Slovenijo in Ukrajino je neposredno odločal o prvem mestu. Reprezentanca, ki bi ga dobila, bodisi v rednem ali dodatnem delu, bi zasedla vrh lestvice.

Kapetan Miha Beričič je dvignil pokal na Bledu.
Kapetan Miha Beričič je dvignil pokal na Bledu.

Na koncu je bila uspešnejša domača zasedba. Filip Sitar je Slovenijo popeljal v vodstvo v 13. minuti, Mai Crnkić je v 21. minuti podvojil prednost gostiteljev, Ivan Šamardin pa je minuto in pol pozneje dosegel prvi gol za Ukrajince.

So pa zadnji kmalu dosegli še drugega, Mikita Sidorenko je zadel v 35. minuti. Do konca tretjine sta padla še dva zadetka, ukrajinskega je v 39. minuti prispeval Gavrjil Simčuk, slovenskega za 3:3 pa Mark Sever v 40. minuti.

Zadnja tretjina se je spet začela po željah Slovencev, saj se je med strelce v 42. minuti še enkrat vpisal Sitar, v 45. pa še Žan Špari Leben za končnih 5:3.

Šivic: Imeli smo nekaj padcev v igri, a smo stopili skupaj
Slovenija je na domačem prvenstvu prvič nastopila pod vodstvom novega selektorja Mitje Šivica, ki je sicer tudi pomočnik selektorja članske izbrane vrste Eda Terglava.

"Velika večina fantov je bila na petah. Zelo so bili nervozni in niso igrali tako, kot znajo. Na koncu je najpomembneje, da smo zmagali. Velika stvar je, da so fantje dali ekipo pred individualne dosežke. Imeli smo nekaj padcev v igri, a smo stopili skupaj," je povedal selektor Šivic.


5., zadnji krog:
SLOVENIJA – UKRAJINA
5:3 (1:0, 2:3, 2:0)
Sitar 13., 42., Crnkić 21., Sever 40., Špari Leben 45.; Šamardin 23., Sideorenko 35., Simčuk 39.

ESTONIJA – HRVAŠKA
8:3 (4:0, 2:3, 2:0)

ITALIJA – POLJSKA
3:4 (1:2, 2:0, 0:2)

Končni vrstni red: Slovenija 15, Ukrajina 11, Italija 7, Estonija 6, Poljska 4, Hrvaška 2.