Ronald Koeman je takole odločil finale Lige prvakov leta 1992. Foto: EPA
Ronald Koeman je takole odločil finale Lige prvakov leta 1992. Foto: EPA
Roger Milla
Roger Milla velja za najboljšega kamerunskega nogometaša vseh časov. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas je v zadnjih letih najboljši španski vratar. Foto: Reuters
Predrag Mijatović
Predrag Mijatović (levo) je Realu prinesel evropsko krono po 32 letih. Foto: EPA
Stefan Effenberg
Stefan Effenberg se je s soigralci veselil nepričakovanega naslova prvaka. Foto: EPA

Odločilni zadetek na Wembleyju je dosegel Ronald Koeman v 112. minuti. Nizozemec je močno ustrelil s prostega strela, živi zid Italijanov se je razprl, žoga pa je presenetila vratarja Gianluco Pagliuco. Barca je vse do leta 2006 čakala na nov naslov evropskega prvaka.

1952
Rodil se je kamerunski nogometaš Roger Milla. Leta 1982 je s Kamerunom na svetovnem prvenstvu v Španiji izpadel po tekmah v skupini. Sodnik mu je neupravičeno razveljavil gol na prvi tekmi proti Peruju, trije remiji pa niso bili dovolj za napredovanje. Leta 1987 se je odločil, da bo nehal igrati za izbrano vrsto, a ga je tik pred prvenstvom v Italiji leta 1990 prepričal kamerunski predsednik. Milla je postal eden največjih zvezdnikov SP-ja 1990. Romunom je zabil dva gola v predtekmovanju, potem pa je v osmini finala proti Kolumbiji (2:1) v podaljšku z dvema goloma poskrbel za največji uspeh Kameruna. Osmešil je kolumbijskega vratarja Reneja Higuito, ki ga je skušal preigrati. Odvzel mu je žogo in jo poslal v prazno mrežo s 30 metrov. V četrtfinalu so Kamerunci nesrečno izpadli proti Angliji z 2:3 po podaljšku. Štiri leta pozneje v Ameriki je Milla pri 42 letih postal najstarejši strelec v zgodovini SP-jev.

1981
Rodil se je španski nogometni vratar Iker Casillas. Celotno profesionalno kariero brani za madridski Real. V sezoni 1999/00 je nadomestil Nemca Boda Illgnerja. Izkazal se je v finalu Lige prvakov v Parizu, ko je Real ugnal Valencio s 3:0. Bil je junak finala Lige prvakov maja 2002, ko je z neverjetnimi obrambami Realu omogočil zmago nad Bayerjem iz Leverkusna z 2:1. Od takrat je nesporna številka ena v vratih kraljevega kluba. Za špansko izbrano vrsto je debitiral leta 2000 proti Švedski, leta 2008 se je veselil evropskega naslova, leta 2010 pa je postal še svetovni prvak v Južni Afriki.

1982
V Plznu se je rodil češki nogometni vratar Petr Čech. Kariero je začel pri Chmel Blšanyju leta 1999, nato pa se je dve leti pozneje preselil k Sparti iz Prage in se dokazal tudi v Ligi prvakov. Med letoma 2002 in 2004 je bil čuvaj mreže pri francoskem Rennesu, poleti 2004 pa je za 10,3 milijona evrov prestopil k Chelseaju, z modrimi se je veselil naslovov angleškega prvaka v letih 2005, 2006 in 2010. Marca 2005 je postavil rekord Premier lige, saj kar 1.025 minut ni prejel zadetka, ki ga je 27. januarja 2009 za sedem minut poporavil Edwin van der Saar (Manchester United).

1990
Američan Randy Barnes je v Westwoodu v Kaliforniji postavil svetovni rekord v suvanju krogle (23,12 metra), ki je še vedno veljaven.

1992
Reprezentanci Slovenije in Hrvaške sta v Slovenskih Konjicah odigrali prvo medsebojno reprezentančno tekmo. S 93:74 je zmagala Hrvaška, za katero je kapetan Dražen Petrović dosegel 18 točk. Pri Sloveniji je bil prvi strelec Teoman Alibegović (16 točk). Za Slovenijo so igrali še Horvat, Golc, Brodnik, Mirt, Bačar, Mičunovič, Hauptman, Vilfan (kapetan), Gorenc, Kotnik, Đurišić in J. Daneu. Trener je bil Zmago Sagadin.

1995
V finalu angleškega FA-pokala je Everton na Wembleyju presenetljivo premagal Manchester United z 1:0. Edini zadetek je dosegel Rideout v 30. minuti.

1996
Francoski nogometaš Youri Djorkaeff je podpisal enoletno pogodbo z Interjem. Lastnik Massimo Moratti je poleg Djorkaeffa kupil tudi Nizozemca Arona Winterja in Francoza Jocelyna Anglomaja.

1998
Nogometaši madridskega Reala so v finalu Lige prvakov v Amsterdamu premagali Juventus z 1:0. Strelec zmagovitega zadetka je bil Predrag Mijatović. Kraljevi klub se je veselil najvrednejše evropske klubske lovorike po 32 letih. Italijani so imeli že v prvih minutah srečanja nekaj lepih priložnosti za zadetek, a so preveč oklevali. Do 66. minute moštvi nista imeli večjih priložnosti, nato pa je sledil odločilni trenutek tekme. Roberto Carlos je žogo poslal v kazenski prostor, igralci Juventusa so bili nezbrani, kar je izkoristil Mijatović. Preigral je vratarja Angela Peruzzija in žogo poslal v mrežo. Do konca tekme je stara dama neuspešno poskušala izenačiti. Filippo Inzaghi, Edgar Davids in Zinedine Zidane so bili premalo natančni.

2000
Misija nemogoče je uspela nogometašem Bayerna iz Münchna. V zadnjem krogu Bundeslige so nadomestili 3 točke zaostanka za Bayerjem in osvojili 16. naslov prvaka. Bavarci so brez težav ugnali Werder s 3:1, že po četrt ure sta Paulo Sergio in Carsten Jancker poskrbela za gladkih 3:0 in vsi so samo še čakali na novice iz 12 km oddaljenega Unterhachinga.

V predmestju Münchna je gostoval Bayer, ki je za prvi naslov v zgodovini kluba potreboval le točko. V 20. minuti je najboljši igralec Bayerja Michael Ballack nespretno poslal žogo v svojo mrežo. Lekarnarji so ves čas napadali, na vratih Unterhachinga je blestel Gerhard Tremmell. V 72. minuti je Jochen Seitz z leve strani podal pred vrata, kjer je Markus Oberleiner z glavo zapečatil usodo Bayerja. Na olimpijskem stadionu so igralci Bayerna kar sredi tekme proslavljali drugi gol Unterhachinga, po koncu tekme pa je bilo slavje nepopisno, saj pred začetkom zadnjega kroga takega razpleta niso pričakovali.