Gregor Schlierenzauer odhaja v športne anale kot eden najboljših smučarjev skakalcev v zgodovini. Foto: EPA
Gregor Schlierenzauer odhaja v športne anale kot eden najboljših smučarjev skakalcev v zgodovini. Foto: EPA

"Smučarski skoki so mi prinesli veliko veselja in mi dali veliko izkušenj za naprej," je med drugim zapisal Gregor Schlierenzauer. Kot je v daljšem zapisu po 15 letih v svetovnem pokalu pojasnil Tirolec, ki se v zadnjih sezonah po poškodbah nikakor ni več zmogel vrniti na vrh, so bili zadnji meseci zanj zelo zahtevni.

Sprijaznjen s preteklostjo in sedanjostjo

"Zaradi premora ob poškodbi sem imel dovolj časa za razmislek in sem bil dovolj oddaljen od skokov, da sem se sprijaznil s preteklostjo in uvidel, kje sem zdaj. Konec aktivne kariere po vsem, kar sem lahko doživel kot vrhunski športnik, ni preprost, vendar se odločitev zdi prava in ob pravem času," je za svoj blog zapisal dvakratni skupni zmagovalec sezone svetovnega pokala (2009, 2013), ki je dvakrat zaporedoma (2012, 2013) osvojil tudi prestižno novoletno turnejo.

"Z veseljem in ponosom me navdaja, da sem že od malih nog živel svoje sanje. Zahvaljujoč vrhunskemu športu sem se tudi osebnostno razvil, spoznal številne fascinantne ljudi in v svojem srcu za vedno ohranjam nešteto neverjetnih trenutkov," je ob zahvalah najbližjim zapisal v Avstriji priljubljeni "Schliri".

53 posamičnih zmag in še 17 zmag z Avstrijo

Gregor Schlierenzauer je bil ob dveh skupnih zmagah v svetovnem pokalu še trikrat skupno drugi. Zadnjo zmago v svetovnem pokalu je sicer slavil zdaj že oddaljenega decembra 2014, ko je dobil obe tekmi v Lillehammerju. Foto: Reuters
Gregor Schlierenzauer je bil ob dveh skupnih zmagah v svetovnem pokalu še trikrat skupno drugi. Zadnjo zmago v svetovnem pokalu je sicer slavil zdaj že oddaljenega decembra 2014, ko je dobil obe tekmi v Lillehammerju. Foto: Reuters

Gregor Schlierenzauer je eden najboljših skakalcev v zgodovini športa, s 53 zmagami je absolutni rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu, ob tem ima skupno 88 uvrstitev na zmagovalni oder. Z Avstrijo se je veselil tudi 17 ekipnih zmag, še 20-krat pa stal na stopničkah. Ob tem je na olimpijskih igrah osvojil štiri medalje. V Vancouvru 2010 je bil zlat z ekipo ter bronast tako na srednji kot veliki skakalnici, leta 2014 v Sočiju pa je v zbirko dodal še ekipno srebro.

Trikrat prvak v poletih, na SP-jih zbral ducat medalj

Slovel je tudi kot izvrsten letalec in je trikrat osvojil mali kristalni globus za to prestižno skakalno disciplino (2009, 2011, 2013), s svetovnih prvenstev v poletih pa ima pet kolajn: štiri zlate, od tega en posamični naslov, in eno srebrno. Uspešen je bil tudi na nordijskih svetovnih prvenstvih, na katerih je kot član avstrijske reprezentance zbral kar 12 kolajn. Med posamezniki je bil svetovni prvak v Oslu 2011, k temu pa dodal še tri srebrne medalje s posamičnih tekem.

Zadnja Schlierenzauerjeva medalja z velikih tekmovanj je bil ekipni bron s SP-ja 2017 v Lahtiju. Na najboljše čase je zadnjič spomnil v Planici 2018, ko je na treningu 22. marca poletel kar 253,5 m, kar bi bil nov svetovni rekord, a je pri tem podrsal.

Začenja še nerazkrito novo poglavje

"Moj ogenj, ki je v meni vedno gorel za šport, zdaj gori za nove naloge, ki me čakajo v življenju. S strastjo odpiram to novo poglavje, poln sem volje in radovednosti," je še zapisal Schlierenzauer, ki pa za zdaj še ni razkril, kaj bo počel po koncu kariere.