Kljub sodobnemu teptalnemu stroju skakalnico še vedno pripravljajo teptači. Foto: MMC RTV SLO
Kljub sodobnemu teptalnemu stroju skakalnico še vedno pripravljajo teptači. Foto: MMC RTV SLO
Nagrajeni so s tem, da se kot zastavonoše spustijo od mize do izteka. Foto: MMC RTV SLO
V filmu se pretekle zgodbe prepletajo s sočasnimi dokumentarnimi posnetki. Foto: MMC RTV SLO

Sneg začnejo pripravljati že decembra, led na zaletu nastaja dva meseca. Kljub sodobnemu teptalnemu stroju skakalnico še vedno pripravljajo teptači, ki pred tekmo velikokrat na smučkah preteptajo strmino. Najbolj pogumni med pridnimi so nagrajeni s tem, da se kot zastavonoše spustijo od mize do izteka.

Prvi pripravljavci skakalnic so bili rateški lopatarji, na smučkah pa so jim pomagali reprezentanti v alpskih disciplinah. Skakalnico so najprej prehodili v gojzarjih. Številni so Planici ostali zvesti 50 in več let. Janko Dernič, dolgoletni vodja teptačev, je bil leta 1936 priča prvemu skoku prek 100 metrov Seppa Bradla. Prenovljeno Bloudkovo velikanko je prvi preizkusil Rudi Finžgar. Smučarski poleti pa so se uveljavili po zaslugi bratov Gorišek, ki sta si zamislila in po letu 1969 posodabljala planiško letalnico.

Preizkus skakalnice leta 1969 si je ogledala tudi skupina kovačev iz Krope, ki so postali najbolj cenjeni "štamfarji". Tudi v zimah, ko drugod ni bilo snega, jim je uspelo pokriti skakalnico in izpeljati tekmo. Nenadno toplo vreme, ogromne količine na novo zapadlega snega, hudournik ali plaz so planiške junake prisilili v nenavadne rešitve, odločnost pa je bila povezana tudi z nekaterimi nesrečami.

V filmu Zlati teptači se pretekle zgodbe prepletajo s sočasnimi dokumentarnimi posnetki, vzporedno pa spremljamo delo teptačev, ki bedijo nad skakalnico tedne pred tekmo, med samo prireditvijo, pa vse do slavnostne podelitve.

Režiser in scenarist dokumentarnega feljtona je Amir Muratović. Na sporedu bo v nedeljo na 2. programu Televizije Slovenija ob 23.05.