Dejan Fabčič: Vesela sva, da sva del prvenstva in tega čudovitega vzdušja. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Fabčič: Vesela sva, da sva del prvenstva in tega čudovitega vzdušja. Foto: MMC RTV SLO

V finale je vodila zgolj zmaga, ki sta si jo med mešanimi dvojnimi dvojci (TAMix2x) priveslala ukrajinska tekmovalca. Slovenca sta zaostala kmalu po startu, a se vse do konca nista vdala.

"Izredno sem zadovoljna s to tekmo, bila je zgodovinska. Start se mi je zdel zelo dober, čeprav sva naredila nekaj napak. Največ težav sva imela z valovi, čoln, ki je šel mimo, naju je malo zmotil, zavila sva v boje. Jutri bova veslala bolj sproščeno in skušala odpeljati čim bolje. Ne vem sicer, koliko je realna olimpijska norma, ampak potrudila se bova na vso moč. Malo se še loviva, ampak bova tudi to popravila," je nastop na SP ocenila Tomažinova.

"Bilo je težko, a nad pričakovanji. Bila sva malo živčna pred startom, nisva upoštevala navodil trenerja. Sva prva invalidska posadka na SP in ponosna sva, da sva del prvenstva in tega čudovitega vzdušja. Na treningu se dobro ujameva, danes na tekmi pa je bilo nekaj napak. Čoln imava šele dober mesec in mislim, da je bil nastop zelo zelo soliden. Jutri bova šla bolj sproščeno v tekmo, krst je za nama. Taktika bo enaka kot danes, skušala bova bolje upoštevati navodila trenerja in mislim, da če bo tako mirno, sva lahko hitrejša," pa je po nastopu dejal Fabčič.

32-letna Mojca Tomažin je leta 1990 po prometni nesreči zaradi poškodbe hrbtenice ostala na invalidskem vozičku, predtem pa se je aktivno ukvarjala s tenisom, kjer je dosegala odlične rezultate na mednarodnih turnirjih. 33-letni Dejan Fabčič se je rodil z okvaro obeh nog, zaradi česar mora pri hoji uporabljati invalidski pripomoček, imenovan "orteza". Leta 2008 je nastopil na paraolimpijskih igrah v Pekingu in osvojil šesto mesto v plavanju.