Slovenske odbojkarice se bodo borile za nastop na evropskem prvenstvu leta 2019, ki ga bodo gostile Madžarska, Poljska, Slovaška in Turčija. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske odbojkarice se bodo borile za nastop na evropskem prvenstvu leta 2019, ki ga bodo gostile Madžarska, Poljska, Slovaška in Turčija. Foto: www.alesfevzer.com

Italijanski strateg v Mariboru pričakuje šestnajsterico odbojkaric, med katerimi ni nekaterih izkušenih igralk, prav tako pa Lane Ščuke, ene izmed najbolj nadarjenih slovenskih igralk, ki je zaradi osebnih razlogov manjkala že na sredozemskih igrah.

Slovenske odbojkarice si bodo skušale še drugič doslej zagotoviti nastop na evropskem prvenstvu, na katerem so prvič igrale leta 2015 na Nizozemskem in v Belgiji. Kvalifikacije bodo naša dekleta igrala v skupini A, skupaj z Belgijo, Izraelom in Islandijo. Prvenstvo bodo jeseni 2019 gostile Turčija, Poljska, Slovaška in Madžarska.

Ciljamo na drugo mesto, a tudi prvo je dosegljivo
"Pred nami so zelo pomembne kvalifikacije. Imamo mlado ekipo, ki jo še gradimo, in uvrstitev na evropsko prvenstvo bo za nas ključnega pomena. Gre za pomembno izkušnjo, ki jo nujno potrebujemo. Naredili bomo vse, da cilj izpolnimo. Skupino, v kateri igramo, poznamo. Prve favoritinje so Belgijke, ciljamo na drugo mesto, a je tudi prvo dosegljivo. Čaka nas trdo delo,"
je uvodoma dejal slovenski selektor, ki je našo izbrano vrsto lani popeljal do zadnjega, tretjega, kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo in do srebrnega odličja na svetovnem prvenstvu do 23 let.

Italijanski strateg, ki je po svojem prihodu v Slovenijo precej pomladil reprezentanco, je pred pričetkom priprav tudi nekoliko okrcal svoje varovanke, predvsem mlajše članice izbrane vrste: "Na seznamu je nekaj manjših sprememb, a te ne bodo prav veliko vplivale na sistem igre. Za večje spremembe časa ni, je pa treba povedati, da imamo v tem trenutku v ekipi dve vrsti igralk. Tiste, ki v svojo odbojkarsko kariero vlagajo maksimum, verjamejo vase in v svoje sposobnosti ter imajo jasno zastavljene cilje, žal pa tudi tiste, pri katerih ni vse tako. Predvsem gre za mlajše igralke. Včasih se trenerji preveč posvečamo tehniki in taktiki, igralke novega rodu pa pozabimo naučiti, kakšen mora biti profesionalen odnos do dela, kaj pomeni nositi reprezentančni dres, in predvsem, kaj pomeni trdo delo. Ne sme se dogajati, da so igralke tudi po tri mesece brez treninga. V Sloveniji imamo kar nekaj talentiranih posameznic, a dokler ne bodo razumele, da talent brez trdega dela in sanj ni dovolj, želenega napredka ne bo."

Chiappini bo reprezentanco zbral v ponedeljek, v Mariboru, kjer bodo treningi potekali do odhoda v Milano, kjer bodo Slovenke med 22. in 27. julijem opravile skupne priprave z mlado reprezentanco Italije. V začetku avgusta bo izbrana vrsta odpotovala na Poljsko, kjer jo čakajo močne tekme proti tamkajšnji reprezentanci, ki sicer zaseda osmo mesto na evropski lestvici. Pred prvim obračunom kvalifikacij se bodo naša dekleta vrnila v Maribor in se srečala še s Finsko, Azerbajdžanom in Hrvaško.

Prvo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo bodo slovenske odbojkarice odigrale 15. avgusta v Mariboru, proti Izraelu, sledili bosta gostovanji na Islandiji (19. avgust) in v Belgiji (22. avgust) ter domači obračun z Belgijo, ki bo 25. avgusta. Preostali dve tekmi kvalifikacij bosta na sporedu v začetku prihodnjega leta.

SPISEK IGRALK
Podajalke: Eva Mori (Beziers), Sara Najdič (Nova KBM Branik), Eva Pogačar (Calcit Volley);
Korektorici: Iza Mlakar (Nova KBM Branik), Darja Eržen (Formula Formis);
Srednje blokerke: Saša Planinšec (Dresdner SC, Nem), Tina Grudina (Calcit Volley), Ela Pintar (Nova KBM Branik), Brina Bračko (Nova KBM Branik);
Sprejemalke: Anita Sobočan (Nova KBM Branik), Ana Marija Vovk (Nova KBM Branik), Katja Mihalinec (Calcit Volley), Pia Blažič (GEN-I Volley), Žana Zdovc Sporer (Formula Formis);
Prosti igralki: Maja Pahor (Calcit Volley), Veronika Mikl (Roto-Kema Puconci).