Janja Garnbret: Ob toliko športnicah je velika čast biti najboljši

"Prejeti naziv športnice leta se mi nikakor ne zdi samoumevno, tako da se ga nikoli ne bom naveličala. Slovenija ima veliko vrhunskih športnic, zato ne more biti samoumevno, da tu stojim in sprejemam to nagrado," je dejala po podelitvi nagrad v Cankarjevem domu o tem, da se je na najvišjo stopničko izbora vrnila po letih 2018, 2019 ter 2021.

Janja Garnbret je v glasovanju 121 športnih novinarjev za iztekajoče se leto zmagala prepričljivo s 336 točkami. Druga je bila atletinja Tina Šutej (107), tretja judoistka Andreja Leški (75).

Sorodna novica Tadej Pogačar drugič, Janja Garnbret četrtič

Na SP-ju potrdila sloves najboljše športne plezalke

Ob prejemu nagrade je na odru Gallusove dvorane dejala, da je v pretekli sezoni najbolj ponosna, da se je po prvi resni poškodbi v karieri vrnila na tekmovalne stene. Februarja si je poškodovala palec na nogi, že na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanih v Pragi, na kateri je nastopila po poškodbi, pa je stopila na zmagovalni oder.

Sama nima nobenih dvomov, da je slovenske športne novinarje v preteklem letu prepričala predvsem z dosežki na svetovnem prvenstvu avgusta v Bernu. Tam je postala dvakratna svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji balvanov in težavnosti, temu pa je dodala še srebro v težavnosti. 24-letna športnica je do zdaj osvojila že osem naslovov na svetovnih prvenstvih.

S štirimi priznanji za športnico leta je Janja Garnbret stopila ob bok tenisačici Mimi Jauševec (1975, 1976, 1977 in 1980). Foto: www.alesfevzer.com
S štirimi priznanji za športnico leta je Janja Garnbret stopila ob bok tenisačici Mimi Jauševec (1975, 1976, 1977 in 1980). Foto: www.alesfevzer.com

Pariz 2024? "Cilj je medalja, v prvi vrsti zlata!"

Pred olimpijskim letom z zadnjimi svetovnimi naslovi tudi močno naraščajo apetiti športne javnosti glede njenih možnosti za olimpijsko medaljo. V Parizu prihodnje leto bo Garnbret namreč branila zlato s prve olimpijske tekme v športnem plezanju v Tokiu leta 2021. Sama se glede tega noče obremenjevati preveč, vloga branilke olimpijskega naslova pa ji po njenih besedah ne predstavlja težav.

"Na olimpijske igre bom prišla kot branilka naslova, ampak branjenje mi ni tuje, tega položaja sem že vajena. Vsekakor mi je izkušnja v Tokiu dala veliko. Vem, kako se stvari odvijajo, tako da je ta olimpijska izkušnja dobrodošla za tekmovanje v Parizu, čeprav zaradi tega ne bo lažje zmagati. Morala bom dati vse od sebe, imeti dober dan in cilj je medalja, seveda v prvi vrsti zlata," je dodala Korošica.

Ob novem olimpijskem uspehu v Parizu najbrž izredno priljubljeni plezalki ne bo ušel še novi naziv športnice leta. Pet priznanj DŠNS-ja ima atletinja Brigita Bukovec (v obdobju 1993–1998), po šestkrat sta bili športnici leta alpska smučarka Tina Maze (2005–2015) in atletinja Nataša Urbančič (1969–1974), medtem ko je absolutna rekorderka po nazivih najboljšega športnika v Sloveniji še vedno alpska smučarka Mateja Svet (1984–1990).

Pogovor s športnico leta Janjo Garnbret