Nogometaši Barcelone se veselijo drugega zadetka tik pred odmorom. Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone se veselijo drugega zadetka tik pred odmorom. Foto: Reuters
Dani Alves
Dani Alves je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa z izjemnim diagonalnim strelom povišal na 2:0. Foto: Reuters
Karim Benzema
Karim Benzema je vstopil v 61. minuti in takoj vnesel nemir v obrambo Barce. Sedem minut zatem je znižal na 2:1, imel pa je tudi priložnost za zmagoviti gol. Foto: Reuters
Andres Iniesta
Andres Iniesta je po dvoboju z Alvarom Arbeloo obležal na tleh. Zamenjal ga je Pedro. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo ni mogel verjeti svojim očem. Real je bil v prvem delu za razred boljši, v garderobo pa je odšel z zaostankom 0:2. Foto: Reuters

Gostje so imeli že v prve pol ure pet velikih priložnosti, a jim ni uspelo povesti. Barca, ki je prvo tekmo dobila z 2:1, je tik pred odmorom dvakrat zadela in vse je kazalo na gladko zmago evropskih prvakov. V drugem polčasu so bili izbranci Joseja Mourinha strelsko bolj razpoloženi, še posebej je igro poživil Karim Benzema. V zadnjih minutah so gostitelji pošteno trepetali za napredovanje. Barcelona se bo v polfinalu srečala z Valencio.
Higuain zapravil dve veliki priložnosti
Real je začel odločno. V prvi akciji na tekmi je Dani Alves iz leve strani slabo podal do Gerarda Piqueja, ki ni pričakoval žoge, Gonzalo Higuain je stekel sam proti vratom, a streljal mimo vrat. Real bi lahko vodil že po enajstih sekundah!
V 3. minuti je imel Argentinec novo priložnost po podaji Xabija Alonsa s prostega strela, a je vratar Jose Manuel Pinto odlično posredoval. Napadi Reala so se le še stopnjevali. V 11. minuti je Ricardo Kaka našel Cristiana Ronalda, ki pa je streljal naravnost v Pinta. Najbližje zadetku je bil Mesut Özil, ki je v 25. minuti streljal s 25 metrov, Pinto je bil že premagan, vendar se je žoga odbila od prečke. Popolnoma zmedeni Katalonci so jo zelo srečno odnesli tudi dve minuti zatem, ko je Pinto podal naravnost na nogo Higuaina, a se nato odkupil, ko je obranil strel Argentinca z desne strani. Po pol ure igre se je poškodoval Andres Iniesta, zamenjal ga je Pedro.

Najprej Pedro, nato še evrogol Alvesa
Barca je prvič resneje zapretila v 43. minuti in takoj tudi povedla. Lionel Messi je prodrl po sredini in sijajno našel Pedra na desni strani. Rezervist Barce je z natančnim strelom z desnico ob vratnici matiral Ikerja Casillasa. V zadnji minuti prvega dela je Lassana Diarra, ki je že imel rumeni karton, pokosil Messija, a ga sodnik Fernando Teixeira Vitienes ni izključil. Diarra je prosti strel odbil z glavo naravnost na nogo Danija Alvesa, ki je s pravim evrogolom v sodnikovem dodatku razparal mrežo Reala. Alves in Abidal sta gol proslavila s posebno plesno točko in navdušila razprodani Camp Nou.
Gol Ramosa razveljavljen
V 54. minuti je Xabi Alonso podal s prostega strela pred vrata, Sergio Ramos je z roko odrinil Danija Alvesa in nato zatresel mrežo, a zadetek ni veljal. Jose Mourinho je v igro poslal Estebana Granera, Joseja Callejona in Karima Benzemaja.
Ronaldo in Benzema poskrbela za napet finiš
V 68. minuti je Xabi Alonso podal do Özila, ki je podaljšal do Ronalda. Portugalski zvezdnik je na desni strani preigral Pinta in poslal žogo v prazno mrežo. Štiri minute zatem se je Benzema najprej otresel Piqueja, nato pa je mojstrsko preigral še Carlosa Puyola in matiral Pinta.
Ramos izključen
Madridčani so dobili nov zalet. V 78. minuti je po dolgi žogi Benzema prišel v kazenski prostor in si ustavil žogo, a je Puyol posredoval v zadnjem trenutku. V 88. minuti je bil izključen Ramos, ki je naredil prekršek nad Sergiem Busquetsom in prejel drugi rumeni karton. V zadnji minuti rednega dela je Pedro streljal naravnost v Casillasa. Barca je zdržala prednost tudi po treh minutah sodnikovega dodatka.
To je bil že tretji "el clasico" v zadnjem mesecu in pol, peti v letošnji sezoni in deseti v zadnjih 14 mesecih. Real je dobil le lanski finale kraljevega pokala v Valencii z 1:0 po podaljšku. V letošnji sezoni je Barcelona najprej osvojila superpokal (2:2 in 3:2), 10. decembra je dobila prvenstveni obračun na stadionu Santiagu Bernabeu (1:3), prejšnjo sredo pa še pokalni obračun na istem prizorišču (1:2).

Četrtfinale, povratne tekme:
BARCELONA - Real Madrid 2:2 (2:0) 2:1
Pedro 43., Alves 45.; Ronaldo 68., Benzema 72.
RK: Ramos 88./Real Madrid

Barcelona:
Pinto, Abidal, Puyol , Alves, Pique, Xavi, Iniesta ( 30./Pedro), Fabregas (70./Alcantara), Busquets, Sanchez ( 79./Mascherano), Messi .

Real Madrid: Casillas , Pepe , Ramos , Arbeloa, Coentrao , Xabi Alonso, Kaka ( 61./Callejon), Ronaldo , Diarra ( 52./Granero ), Özil, Higuain ( 61./Benzema).

Sodnik: Fernando Teixeira Vitienes


MIRANDES - Espanyol 2:1 (0:0) 2:3
Infante 58., Cesar 92.; Fonte 46.

Mallorca - ATHLETIC BILBAO 0:1 (0:0) 0:2
Ramis 76./11-m
RK: Chico 90./Mallorca

Levante - VALENCIA 0:3 (0:2) 1:4
Aduriz 25., Piatti 30., 85.
RK: Serrano 72./Levante

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.