Sepp Blatter med
Sepp Blatter med "poslovilnim" govorom. Pritiski zadnjih dni in očitki o koruptivnosti so bili prehudi tudi za "jeklenega" Švicarja. Foto: EPA
Sepp Blatter
Kdo bo zasedel stolček, ki ga je 17 let grel Blatter? Foto: EPA
Sepp Blatter
Blatter, fotografija je iz leta 2007, v Fifi dela od leta 1975. Foto: EPA

79-letni Blatter, ki je Fifo vodil od leta 1998, je novico o odstopu sporočil na novinarski konferenci v Zürichu.

Blatter: Nimam podpore vseh
"Fifa je moje življenje. Fifa kot institucija in nogomet po svetu sta zame najpomembnejša. In čeprav so mi članice Fife dale nov mandat, pa se zdi, da nimam podpore vseh v svetovnem nogometu, to je navijačev, igralcev, klubov, ljudi, ki živijo, dihajo in ljubijo nogomet in Fifo. Zato sem se odločil, da odstopim. Naloge predsednika bom opravljal do naslednjega kongresa. Naslednji redni je 13. maja 2016 v Ciudadu de Mexicu. A to bi ustvarilo nepotrebno zavlačevanje, zato bom pozval izvršni odbor, da skliče izreden kongres za volitve mojega naslednika. To mora biti znotraj statuta, mora pa biti dovolj časa, da se najboljši kandidati predstavijo,"
je dejal Blatter. "Fifa potrebuje globoko prestrukturiranje."

Jordanski princ bo spet kandidiral
Novi volilni kongres naj bi bil med decembrom letos in marcem prihodnje leto. Jordanski princ Al bin Al Husein, ki ga je kot edinega protikandidata Blatter premagal na petkovem kongresu, je že napovedal, da bo znova kandidiral.

Afera usodno zamajala Fifo in Blatterja
Blatter je odstopil šest dni po izbruhu korupcijske afere, v okviru katere je bilo pred volilnim kongresom Fife v Zürichu aretiranih več visokih uradnikov krovne nogometne organizacije. Čeprav Blatter ni med osumljenimi, so ga številni - sploh iz zahodnoevropskih držav - pozvali, naj odstopi. Švicar je to sprva zavrnil, a nazadnje pod pritiski le klonil. To je storil na dan, ko se je pojavila informacija, da naj bi bila pod drobnogledom ameriških preiskovalcev transakcija 10 milijonov ameriških dolarjev, v katero naj bi bila vpletena Blatterjeva desna roka, generalni sekretar Fife Jerome Valcke. Fifa je sicer Valckejevo vpletenost v transakcijo zanikala, zanjo naj bi bil odgovoren lani umrli Argentinec Julio Grondona.

Platini: Pogumen umik in prava odločitev
Na odstop Blatterja se je že odzval predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini in ga označil kot "težak, a pogumen umik in pravo odločitev". Predsednik angleške nogometne zveze Greg Dyke je odločitev označil za veliko za nogomet. "Menim, da je to briljantno za svetovni nogomet. Začetek nečesa novega. Celotna Fifa potrebuje rekonstrukcijo. Prihodnost mora biti transparentna, toda to so odlične novice," je povedal Dyke. Tudi predsednik nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach meni, da je to prava odločitev: "Škoda le, da tega ni storil prej."

Lineker: Blatter odstopil? Ne morem verjeti.
Z Blatterjevim odstopom sta bila zadovoljna tudi nekdanji angleški in brazilski nogometni zvezdnik Gary Lineker in Romario. "Blatter je odstopil ... kar ne morem verjeti. Fifa je vedno delovala tako močno," je dejal Lineker. Romario, zdaj brazilski senator, pa je povedal: "To je najboljša novica v zadnjem času. Z Blatterjevim odstopom se začenja novo obdobje za svetovni nogomet. Upam, da bo cunami, ki ga bo povzročil ta odstop, odplaknil vso umazanijo, ki je povezana z Blatterjem."

Mutko: Blatter želi ohraniti Fifo enotno
Rusija je bila ena tistih držav, ki je Blatterja ves čas podpirala, zato njegovega odstopa ni pričakovala. "Blatterjeve izjave jasno kažejo, da želi ohraniti Fifo enotno. Želi nadaljevanje reform. Po Blatterjevem odstopu je zelo pomembno, da ponudimo svetu vodjo, ki bo imel podporo," je povedal ruski minister za šport Vitalij Mutko. Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa je sporočil: "Nič ne morem reči ali odgovoriti, dokler ne dobimo vseh informacij. To bomo storili, ko jih dobimo."

ABC: FBI preiskuje Blatterja
Čeprav Blatter za zdaj ni med osumljenimi, pa ameriški ABC poroča, da naj bi FBI in ameriški tožilci preiskovali 79-letnega Švicarja. Pri tem se sklicuje na vire, ki obravnavajo primer.

Odmevi iz sveta po odstopu Blatterja
Blatter se poslavlja po 17 letih
Blatter podlegel pritiskom in odstopil
Blatter zapustil predsedniški stolček
Odmevi iz sveta po odstopu Blatterja
Blatter se poslavlja po 17 letih
Blatter podlegel pritiskom in odstopil
Blatter zapustil predsedniški stolček