Volkan Demirel je navdušil v prvih dveh krogih. Bo moral tokrat pokazati svoje znanje tudi pri izvajanju 11-m? Foto: EPA
Volkan Demirel je navdušil v prvih dveh krogih. Bo moral tokrat pokazati svoje znanje tudi pri izvajanju 11-m? Foto: EPA
Milan Baroš
Milan Baroš naj bi vnovič združil moči z Janom Kollerjem. Foto: EPA
Karel Brückner
Karla Brücknerja najbolj tepe odpoved Pavla Nedveda in poškodba Tomaša Rosickega. Foto: EPA
Nihat Kahveci se sicer še ni vpisal med strelce na prvenstvu, a je bil podajalec pri obeh zadetkih na tekmi s Švico. Foto: EPA

Oba selektorja sta odločena, da bosta igrala na zmago že po 90 minutah, čeprav so "švejki" priznali, da so že vadili izvajanje enajstmetrovk. Kako je sploh prišlo do tega, da bi lahko loterija odločala o potniku v drugi del prvenstva? Obe reprezentanci imata po tri točke in razliko v golih 2:3, v primeru neodločenega izida po rednem delu bodo po razmeroma novem pravilu takoj sledili streli z bele točke, kar bo prvi primer v zgodovini velikih prvenstev. Vsekakor zmagovalca obračuna v Ženevi čaka lepa nagrada - četrfinalni obračun s Hrvaško.

Demirel zadnja češka ovira
"Vse bomo storili, da se tekma ne bo odločala z enajstmetrovkami," je za selektorjem Fatihom Terimom ponovil tudi turški čuvaj mreže Volkan Demirel, ki je v letošnji Ligi prvakov s tremi ubranjenimi kazenskimi streli v Sevilli že prinesel Fenerbahčeju napredovanje v četrtfinale. "Vsi zelo zaupamo naši št. 23 in če pride do 11-m, imamo v njem izredno močno orožje," je samozavestno podprl svojega vratarja Arda Torun, junak 92. minute na srečanju s Švico (2:1).

Čehi z navezo Baroš-Koller
V nasprotnem taboru so še naprej nezadovoljni s svojo napadalno igro. Karel Brückner naj bi proti nedeljskim nasprotnikom opustil taktiko s samo enim pravim napadalcem in bo v igro po daljšem času znova poslal udarni dvojec Milan Baroš - Jan Koller. Novo priložost za dokazovanje bo dobil tudi kreator igre Marek Matejovsky, ki se na srečanju s Portugalsko (1:3) sicer ni proslavil. "Zaupati moramo v svoje znanje in v napadu pokazati to, po čemer smo znani," verjame v svoje fante 68-letni stateg.

Tradicija na strani Čehov
Turčija na štirih medsebojnih prijateljskih srečanjih še ni zmagala, pred dvema letoma pa so v Izmirju iztržili edini remi. Češka oz. Češkoslovaška je na velikih tekmovanjih trikrat slavila po izvajanju enajstmetrovk, pri tem pa so češki nogometaši zadeli prav vseh 20 strelov. Kljub statusu enega najboljših vratarjev na svetu pa Peter Čech nima lepih spominov na nogometno loterijo. Pred slabim mesecem dni je vratar Chelseaja izgubil v finalu Lige prvakov proti Manchestru Unitedu ravno po strelih z bele točke.

Češka nima težav s poškodbami ali kaznovanimi, medtem ko bosta pri Turkih manjkala kapetan Emre Belozoglu in branilec Gokhan Zan, vprašljiv pa je tudi nastop njegovega partnerja v obrambi Serveta Cetina.

Skupina A, tretji krog

Ženeva, nedelja ob 20.45:

TURČIJA                           ČEŠKA
---------------------------------------
23 Demirel           1 Čech       
22 Altintop          2 Grygera          
 2 Cetin            21 Ujfaluši         
15 Asik             22 Rozehnal         
 3 Balta             6 Jankulovski      
10 Karadeniz         3 Polak           
11 Metin            17 Matejovsky      
 7 Aurelio          20 Plašil           
14 Turan             7 Sionko    
17 Tuncay            9 Koller           
 8 Nihat            15 Baroš     
---------------------------------------


Sodnik: Peter FROJDFELDT (Švedska)

 

T. G.