Finale evropskega prvenstva je dodobra napolnil prav vse lokale ob Ljubljanici. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Finale evropskega prvenstva je dodobra napolnil prav vse lokale ob Ljubljanici. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Spremljanje finala Eura v Ljubljani

evropski kroni Španije.
Finale evropskega nogometnega prvenstva sodi med najbolj gledane in odmevne športnih dogodkov na svetu. Poseben čar vsej evforiji okoli okroglega usnja dajejo tudi množična spremljanja v lokalih in na prostem. MMC je na hitro pregledal središča Ljubljane, da vidi kako je slovensko glavno mesto pospremilo odločitev o novih evropskih nogometnih kraljih.

Večina navijala za Špance
Priljubljena promenada ob Ljubljanici je bila prepolna, vsi sedeži, klopi in cvetlični lonci zasedeni, zadovoljni gostinci pa polno zaposleni. Večina zbranih okoli plazemskih televizorjev in platen je stiskala pesti za Španijo, težje opazna manjšina pa za Nemčijo. Prijetno ozračje na nabrežjih je zaokrožila uravnotežena sestava gledalcev, saj je bilo moškega občinstva komajda za dobro polovico, za povrhu pa je bil ženski del občinstva glasnejši in bolj navijaški. Že bežen pogled ob ljubljanski "žili" je razkrival, da za propadlo spremljanje SP-ja na Gospodarskem raztavišču pred dvema letoma ni bilo krivo nezanimanje, temveč okolje in spremljajoča ponudba.

Naslednjič se zberemo čez dve leti
Po slabih dveh urah napetega finala je velika večina domačinov in turistov zadovoljno zaploskala "furii roji" (rdeči jezi), nato pa se je množica po pričakovanjih brez pretiranega veseljačenja napotila proti domu. Naslednja priložnost za vsesplošno nogometno norijo bo svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki čez dve leti. Mogoče bo tam tudi Slovenija, kdo ve, bojda so danes dovoljene sanje, saj je jutri nov dan.

Kako ste vi spremljali Euro 2008? Naložite slike ali videe na Moj splet, napišite blog in sodelujte v burnih debatah na forumu.

T. G.

Spremljanje finala Eura v Ljubljani