Španski nogometaši so nastopili v prvem finalu po letu 1984 in slavijo drugi naslov. Prvega so osvojili daljnega leta 1964 na domačih tleh. Pokal je dvignil kapetan Iker Casillas. Foto: Reuters
Španski nogometaši so nastopili v prvem finalu po letu 1984 in slavijo drugi naslov. Prvega so osvojili daljnega leta 1964 na domačih tleh. Pokal je dvignil kapetan Iker Casillas. Foto: Reuters
Fernando Torres in Per Mertesacker
Fernando Torres je v 25. minuti zlahka preskočil za 12 centimetrov višjega Pera Mertesackerja. Foto: Reuters
Luis Aragones
Luis Aragones, ostareli, 69-letni, strateg iz Madrida je bil deležen številnih kritih pred in med prvenstvom. Na ponedeljkovi paradi po Kastilji bo najbrž precej drugače. Foto: EPA
Fernando Torres
Fernando Torres je prispeval levji delež za evropski naslov. Tudi v finalu se je pokazalo, da mu je prva sezona v angleškem Premiershipu (pri Liverpoolu), vsaj kar se tiče čvrstosti v igri, le koristila. Agresivna nemška obramba mu ni mogla do živega. Foto: EPA
Carles Puyol in Miroslav Klose
Miroslav Klose je imel v četrti minuti pred sabo le še Carlesa Puyola, a do strela na gol ni prišlo. Foto: Reuters
Fernando Torres in Jens Lehmann
Takole je Fernando Torres v 33. minuti matiral Jensa Lehmanna. Krivec za zadetek je bil Philipp Lahm, ki ga je napadalec Liverpoola zlahka preigral. Foto: EPA

Špancem je prvo veliko lovoriko po letu 1964 v 33. minuti zagotovil Fernando Torres. Akcijo je na svoji polovici začel Senna, podal do Xavija, ta pa je skozi osrčje nemške sredine in obrambe lepo našel Torresa. "El Nino" je nato matiral Lehmanna.

Löw brez rešitev proti Aragonesu
Zmaga Špancev je povsem zaslužena, saj so bili razen prvih deset minut boljši tekmec. Aragonesova skovanka "neskončnih podaj", dovršene tehnike in črvste ter disciplinirane obrambe je bila očitno pretežek zalogaj za četo Joachima Löwa.

Čudež, da finale ni bil odločen že prej
Elf je šesti finale evropskih prvenstev, drugi izgubljeni, odigral brez "smrtnih" priložnosti. Na nasprotni strani je vseskozi dišalo po zadetku. Jens Lehmann je že v prvem delu rešil avtogol Christopha Metzelderja, v 25. minuti pa je Torres zadel vratnico. Tudi v drugem polčasu je bila slika podobna in pravi čudež je, da v nemški mreži ni končala še kakšna žoga. Za igralce tekme je bil izbran Torres, a kaj lahko bi bil to tudi "čarodej" Xavi, izvrstni obrambni vezist Senna ali neutrudni Iniesta. Španska zvezna vrsta je povsem nadigrala nemško sredino.

Uvod v znamenju Nemcev
Prvi so zagrozili Nemci, ki so na začetku izkoristili nervozo nasprotnika. Sergio Ramos je v 4. minuti v obrambi slabo podal proti Carlesu Puyolu. Podajo je prestregel Miroslav Klose, vendar mu je žoga ušla z igrišča. Elf je bil konkretnejši, Španci v uvodnih minutah niso prišli do svoje igre.

Tekmo ste lahko v živo spremljali tudi v naši posebni aplikaciji, kjer najdete veliko zanimivih informacij!

Lehmann rešil avtogol

Furija je v 14. minuti končno sestavila prvo konkretnejšo akcijo. Na levi strani kazenskega prostora je žogo dobil Andres Iniesta in jo poslal v sredino. Pred Davidom Silvo je posredoval Metzelder in skoraj dosegel avtogol. Lehmann je moral s parado reševati svojo mrežo.

Torres zatresel vratnico
Španci so bili vse nevarnejši. Ramos je v 23. minuti poslal v sredino navidez nenevaren predložek. Torres je v neposrednem dvoboju preskočil 12 centimetrov višjega Pera Mertesackerja in z glavo zatresel vratnico. Sreča za Nemce.

Igra z roko, vendar brez najstrožje kazni
V 29. minuti je Joan Capdevila pri sprejemu žoge v svojem kazenskem prostoru igral z roko, vendar sodnik Roberto Rosetti ni zapiskal ničesar. Štiri minute pozneje je enega izmed nevarnih španskih napadov kronal Torres. Španci so imeli po zadetku še eno priložnost, vendar je volej Silve zletel prek vrat. Do konca polčasa so imeli žogo več v nogah Nemci, ki pa niso imeli velikih priložnosti. Na drugi strani je pri vsakem španskem napadu ob razredčeni nemški obrambi dišalo po golu.

Lahm ostal v slačilnici
Na začetku drugega polčasa je selektor Löw namesto krivca za zadetek Lahma v igro poslal Marcella Jansena. Nemškega pritiska ni bilo, tudi v nadaljevanju so bili boljši Španci. Zapretili so Xavi, Silva in Torres. Vratar Iker Casillas je bil najbolj nezaposlen mož na igrišču, nekajkrat je moral ob nemških predložkih posredovati le z izbijanji. Löw je v igro poslal še drugega napadalca, Kevina Kuranyija.

Nemci le pokazali nekaj več
V 60. minuti je na igrišče končno stopil Michael Ballack. Žogo je v obrambi izgubil Puyol, vendar je nemški kapetan z roba kazenskega prostora zadel le zunanji del mreže. Aragones je z menjavo Cesc Fabregas - Xabi Alonso začel zapirati igro.

Frings rešil zanesljiv zadetek
V 67. in 68. minuti so imeli Španci kar tri lepe priložnosti. Najprej je Ramos zgrešil z glavo iz idealnega položaja, le nekaj sekund pozneje pa je strel Inieste s črte izbil Torsten Frings. Še en poskus Inieste iz gneče v kazenskem prostoru je ustavil Lehmann.

Nadaljevali so se nevarni španski napadi
Torresa je zamenjal Daniel Güiza. Španci so bili še naprej bližje vodstvu z 2:0 kot Nemci izenačenju. Eno izmed najlepših priložnosti je v 81. minuti zapravil Senna, ki je tri metre od gola zgrešil žogo. Nemci tudi v zaključku niso imeli pravih rešitev in Španija je več kot zasluženo postala evropski prvak.

Ballack v začetni enajsterici
V udarnih postavah ni bilo presenečenj. Od prve minute je zaigral tudi poškodovani Ballack. Glede na polfinalno tekmo s Turčijo je Simona Rolfesa v nemški zvezni vrsti pričakovano zamenjal Torsten Frings. V španski prvi enajsterici je namesto poškodovanega prvega strelca prvenstva Davida Ville dvoboj začel Cesc Fabregas.
Novica, da ima kapetan Nemčije Ballack poškodovano desno mečno mišico in da je njegov nastop v finalu vprašljiv, je kot strela z jasnega udarila v soboto popoldne. Bolečine je začel čutiti v petek dopoldne, zato je tudi izpustil treninge pred tekmo.



NEMČIJA 0 - 1 ŠPANIJA
Torres 33.
---------------------------------------
1 Lehmann 1 Casillas
3 Friedrich 15 Ramos
17 Mertesacker 5 Puyol
21 Metzelder 4 Marchena
16 Lahm * 11 Capdevila
15 Hitzlsperger ** 19 Senna
8 Frings 6 Iniesta
7 Schweinsteiger 8 Xavi
13 Ballack 10 Fabregas *
20 Podolski 21 Silva **
11 Klose *** 9 Torres ***
---------------------------------------
* 46./Jansen * 63./Alonso
** 58./Kuranyi ** 66./Cazorla
*** 79./Gomez *** 78./Güiza
Sodnik: Roberto Rosetti (Italija)

R. K.