Fernando Torres bo še nekaj časa proslavljal ta uspeh. Foto: Reuters
Fernando Torres bo še nekaj časa proslavljal ta uspeh. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger in Joachim Löw
Nemški selektor je takole tolažil Bastiana Schweinsteigerja. Foto: EPA

24-letni napadalec je z zadetkom v 33. minuti finala proti Nemčiji "furijo" usmeril in, kot se je na koncu izkazalo, tudi popeljal proti prvemu naslovu po 44 letih in zmagoslavju na evropskem prvenstvu pred domačimi gledalci. "To je najpomembnejši naslov za svetovnim prvenstvom. Še užival bom ... Ta zmaga je dobra za nogomet. Končno je bilo pravici zadoščeno in je slavila ekipa, ki je na turnirju igrala najboljši nogomet," je poudaril zvezdnik Liverpoola, ki pa že razmišlja o prihodnosti.

"Sanje so se uresničile. To je naš prvi naslov in upamo, da je prvi od mnogih. Moramo biti ambiciozni, saj je pred nami svetovno prvenstvo."

El Nino se je takole spomnil zmagovitega zadetka: "Xavi je čudovito podal. Branilec je bil premalo pozoren in žoge ne bi smel prepustiti Lehmannu. Izteklo se je perfektno!"

Löw priznal premoč boljšemu
Nemški selektor Joachim Löw je gentlemansko priznal premoč, tudi po njegovem, premočni Španiji: "Španski igralci so zelo kvalitetni. Igrali so zelo dobro skozi cel turnir, danes pa bili tehnično izvrstni in imeli več priložnosti od nas. Mislim, da so si zaslužili zmago. Ta poraz moramo sprejeti. To bo za nas spodbuda, da v naslednjih dveh letih delamo trdo. Za nas je uvrstitev v finale odličen dosežek."

Lahm se je poškodoval
Löw je tudi zagovarjal odločitev, da še ne povsem pripravljenega kapetana Michaela Ballacka pošlje na zelenico od začetka: "Bilo je dobro, da smo ga imeli. Je vedno zelo pomemben za nas. Je naš kapetan in med prvenstvom je naredil veliko. Nemčijo in ekipo predstavlja zelo dobro," je povedal 48-letnik in dodal, da je Philippa Lahma ob polčasu zamenjal zaradi poškodbe.

Ž. K.