Josipa Iličića zanimajo samo zmage. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Josipa Iličića zanimajo samo zmage. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Josip Iličić in Tim Matavž
Palermov as v družbi Tima Matavža na ponedeljkovem dopoldanskem treningu v Kidričevem. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Josip Iličić
Palermo je v soboto po dolgem času prišel do novih točk. Foto: EPA
Antonio Nocerino
Vezist Antonio Nocerino je eden izmed treh nogometašev Palerma, ki jih je italijanski selektor Cesare Prandelli vpoklical v reprezentanco za tekmo s Slovenijo. Druga dva sta vratar Salvatore Sirigu in branilec Federico Balzaretti. Foto: EPA
Drugi dan v Kidričevem trenirali vsi

"Iličić je igral sredi zvezne vrste v sistemu 3-5-1-1 in pokazal, da v tej vlogi lahko igra zelo dobro in pokaže vse svoje sposobnosti," so bile besede Serseja Cosmija po zmagi z 1:0, s katero so rožnato-črni prekinili niz petih porazov v italijanskem prvenstvu in bili boljši od Milana še četrto sezono zaporedoma na domačem stadionu.

"Tekma je izpostavila prilagodljivost Slovenca, ki je bil odločilen element tudi v fazi obrambe. Žrtvoval se je pri pokrivanju tekmečevih igralcev in bil vseskozi pripravljen za protinapade. Pri žogi je bil 82-krat in začenjal akcije Palerma. Imel je 50 uspešnih podaj in le dve napačni, poleg tega je na sredini igrišča odvzel kar 12 žog," je zapisala La Gazzetta dello Sport.

Vsekakor je to dober obet pred petkovo tekmo Slovenije in Italije v Stožicah, čeprav jo bo 23-letni Kranjčan verjetno začel na klopi. Ali pa tudi ne. Na torkovem treningu v Kidričevem je vadil skupaj z deseterico reprezentantov, ki ima skoraj zacementirano mesto v udarni postavi ... Z njim smo se na Ptuju pogovarjali že v ponedeljek.


Dobivate pred to tekmo tudi od italijanskih novinarjev veliko prošenj za intervjuje?
Vsekakor. Prišli so tudi k meni v klub, zanima jih veliko stvari o naši reprezentanci. Jaz sem bil skrivnosten, vse se bo pokazalo na igrišču. Upamo na zmago oziroma na rezultat, ki bo nam ustrezal.

So vam v klubu sicer po teh "burnih" časih dovolili veliko pogovorov z novinarji ali so vam omejili stike z njimi?
Nekako smo "zaščiteni" pred njimi, saj se porazdelimo pri opravljanju obveznosti z mediji. S tem nimamo težav, mislim, da je korektno do vseh igralcev, da ni samo eden izpostavljen in mora obiskovati vse mogoče televizije. Vse je urejeno.

Palermo je po nizu porazov premagal Milan. Verjetno ste si po tej zmagi oddahnili, kajne?
Seveda, saj Palermo še nikoli v zgodovini kluba ni izgubil petkrat zaporedoma. Res nam je padel kamen od srca po tej zmagi proti Milanu in še na domačem stadionu. Upam, da je to tekma, ki nas bo znova dvignila, da bomo spet ustvarili lep rezultat.

Igrali ste vso tekmo ... Mnogi so menili, da boste tako kot v prejšnjem krogu v Genoi začeli na klopi.
Vsak novinar si drugače razlaga, kdo bo igral in kdo ne. Jaz se s tem ne obremenjujem. Če igram, igram, če ne igram, pač ne igram. To je odločitev trenerja. To so po moje samo ugibanja, že dva dni pred tekmo sem vedel, da bom igral.

Ste bili zadovoljni s predstavo proti Milanu?
Najpomembneje je bilo, da smo zmagali. Moramo delovati kot ekipa, saj smo na zadnjih tekmah, ki smo jih izgubili, pokazali veliko pomanjkljivosti. Upam, da je bila to tekma, ki nam bo vsem skupaj vlila novih moči za naprej in nove uspehe.

Kako ste se znašli na novem položaju sredi zvezne vrste?
Tega položaja nisem navajen, a sem se pripravljen žrtvovati za ekipo. Upam, da sem se dobro odrezal, tudi trener me je pohvalil. Ne vem, pomembna mi je samo zmaga, zmaga in še enkrat zmaga. Tudi če igram v obrambi. Vseeno mi je, kje igram. Samo, da igram.

Kako ste se ujeli z novim trenerjem? Verjetno je bilo tudi vam težko po odhodu Delia Rossija?
Vsekakor. Ta trener ima drugačno miselnost, veliko se pogovarja, uvaja drugačen sistem igre, imamo bolj okrepljeno sredino. Vse je nekoliko drugače. Privajamo se nanj in on na nas. Upam, da bomo prišli do uspehov, ki si jih želimo.

Je Slovenija sposobna premagati Italijo?
Gotovo. Na svetovnem prvenstvu je Slovenija naredila dober vtis. Verjamem, da se Italijani tudi nas bojijo. To bo težka tekma, upam, da se bo tehtnica obrnila na našo stran.

Kako so vas soigralci pospremili na reprezentančno akcijo?
Šalili so se v slogu: "Pustite nam, da mi zmagamo, ali vsaj eno točko." Tako mi kot oni se zavedamo, kaj nam ta tekma pomeni. Naredili bomo vse, da bomo zmagali.

Kako bo igrati proti soigralcem iz Palerma? To bo neka nova izkušnja za vas.
Lahko rečem, da sem enkrat že igral proti njim, a takrat še nisem bil v Palermu. Ko si na igrišču, pozabiš na vse skupaj. Po tekmi se pozdraviš, pogovoriš, in to je to. Ne obremenjujem se s tem, proti komu igram, ali je moj soigralec ali ni. Pomembna je samo zmaga.

Ste jih mogoče naučili kaj slovenščine?
Ja, kakšno besedo tudi rečejo. Se učijo tudi oni od nas, zanima jih, kakšen jezik imamo.

Verjetno z zanimanjem spremljajo vzpon slovenskega nogometa?
Odkar nas je toliko Slovencev v Italiji, redno spremljajo dogajanje pri nas. Nekdo iz kluba redno spremlja moj nekdanji klub Maribor. Za vsak izid ve, kako igrajo, kje igrajo. Presenetilo me je, da se tako zanimajo za slovenski nogomet. To veliko pove in je še en dokaz več, da se v Sloveniji dobro dela, saj se vsi zavedamo, kako kakovostna je italijanska liga. Verjetno je v Sloveniji še veliko zanimivih igralcev, drugače nas ne bi spremljali.

Drugi dan v Kidričevem trenirali vsi