Tim Matavž je na 82 tekmah v Eredivisie za Groningen dosegel 34 golov in k temu prispeval še 12 podaj. Prvi hat-trick je v dresu Slovenije dosegel proti Ferskim otokom oktobra lani, drugi
Tim Matavž je na 82 tekmah v Eredivisie za Groningen dosegel 34 golov in k temu prispeval še 12 podaj. Prvi hat-trick je v dresu Slovenije dosegel proti Ferskim otokom oktobra lani, drugi "trojček" pa je dosegel za Groningen proti Wiilemu II februarja letos. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankić (Gent)
Zlatan Ljubijankić, ki je prejšnji konec tedna kot edini izmed reprezentantov dosegel gol, je bil v 3. krogu belgijskega prvenstva izključen zaradi dveh rumenih kartonov. Foto: EPA
Dejan Lazarević (Genoa)
Dejan Lazarević bo tudi v novi sezoni posojeni igralec Genoe, le da bo tokrat igral Serio B v Padovi, kjer je svoje bivanje začel z golom v italijanskem pokalu. Foto: www.genoacfc.it

Tretjemu trojčku golov na eni tekmi v članski karieri je Matavž dodal še podajo za 4:0 in postal veliki junak sladke zmage nad ADO den Haagom (4:2), za katerega je 1. polčas na polnem Euroborgu v Groningenu odigral tudi njegov reprezentančni kolega Aleksander Radosavljević.

PSV išče napadalca
Za Matavža se po novem najresneje zanima PSV, ki potrebuje novega napadalca. Klub iz Eindhovna naj bi bil pripravljen Groningenu ponuditi 7 milijonov evrov. Na portalu Voetbol International poteka anketa, kdo je najustreznejši napadalec za PSV. Po več kot 6 tisoč oddanih glasovih s 56-odstotki vodi Matavž.

Bridki konec maja
V 2. krogu Eredivisie se je "ponos severa" srečal s klubom, na katerega še posebej Matavž ni imel najboljšega spomina. V razigravanju za Evropsko ligo ob koncu lanske sezone je Groningenova št. 11 poskrbela za izredno vrnitev v dvoboju, po polomu z 1:5 je Matavž dvakrat zabil za 5:1 in o vozovnici za Evropo so odločale enajstmetrovke. Pri gostih je "Rade" zgrešil, odločilno peto 11-m pri Groningenu je streljal Matavž, ki pa je zadel prečko. A evropska avantura ADO-ja je bila kratka, saj ga je v 3. predkrogu izločila Omonia s Cipra, zdaj pa je haaški klub doživel še maščevanja Matavža.

Zmanjkalo sreče za poker golov
"Mislim, da smo tekmo dobili v prvem polčasu. Dušan Tadić mi je pripravil dve dobri žogi, jaz pa sem zadel trikrat, kar je za napadalca vsekakor dobro, a najpomembnejši je končni dobiček," je Matavž izpostavil odličen prvi del tekme. Drugi se je začel z Matavževo natančno podajo dobremu prijatelju Leandru Bacuni. Po sijajni akciji je bil blizu tudi četrti gol. "Nisem imel sreče, a tudi trije goli so dovolj," je pomežiknil 188 cm visoki nogometaš.

Izvrstni slovenski reprezentančni napadalec je na drugo avgustovsko nedeljo tudi pokazal, zakaj se je ravno med obema "play-off" tekmama odpovedal prestopu v Napoli in Seri A. 22-letni Šempetrc želi igrati in zadevati, kar mu Groningen dobro omogoča, medtem ko je časa za naslednji korak v karieri več kot dovolj.

"Ladje" oz. rubrika s pregledom iger slovenskih reprezentantov in preostalih nogometašev na tujem vstopa v tretje leto. Predloge in ideje o izboljšavah za poročanje o najboljših slovenskih igralcih pošljite na anton.gruden@rtvslo.si

Zakaj "ladje"? Gre za posvetilo legendarni rubriki na TTX-ju Kje so naše ladje, ki je na strani 182 in za katero upamo, da bo preživela prenovo in modernizacijo teleteksta.


Brez prvenstva le še "Italijani"

Bleda sredina reprezentančna tekma z Belgijo (0:0), ki so jo gledalci v Stožicah "nagradili" z žvižgi, je za veliko večino izbrancev Matjaža Keka že preteklost. Od 22 trenutnih reprezentantov Slovenije jih 15 že igra svoja prvenstva, na pravi začetek sezone čakajo le še "Italijani" (šest v Serii A in Belec v Serii B). V tem tednu se začenjajo tudi boji za vstop v skupinske dele evropskih tekmovanj, s čimer bo do konca meseca jasno, koliko slovenskih nogometašev bo igralo na evropski fronti.

Dva za Ligo prvakov, šest za Evropsko ligo
Najbolj izpostavljen je dvojec, ki se bo skušal prebiti v Ligo prvakov: Samir Handanović z Udinesejem igra proti Arsenalu, Andraž Kirm pa ima z Wislo lepe možnosti proti ciprskemu prvaku APOEL-u. Za Evropsko ligo se od reprezentantov potegujeta dva: Jasmin Handanović (Maribor) in Branko Ilić (Lokomotiva Moskva). Med nereprezentanti v tujini je še četverica, ki upa na evropsko jesen: Rene Mihelič (Nacional), Rok Elsner (Slask Vroclav), Gregor Balažic (Karpati Lviv) in Dejan Djermanović (Litex Loveč).

Popolni in klasični hat-trick Matavža

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Sorrento 1:0 (P)vso tekmoostaja posojen igralec Interja
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Domžale 0:0;
Četrtek: Maribor-Rangers (EL)
vso tekmo;
?
drugič zapored nepremagan; ?
Samir HandanovićUdinese (ITA)Torek: Arsenal - Udinese (LP)?podaljšal pogodbo
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Schalke - Köln 5:1vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)28. 8.: Lazio - Chievo--
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Volga - Lokomotiva 0:0;
Četrtek: Lokomotiva - Spartak Trnava (EL)
/;
?
na klopi;
?
Bojan JokićChievo (ITA)28. 8.: Lazio - Chievo--
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Austria - Kapfenberg 5:0/poškodba
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Standard Liege 3:1 78' (3:1)menjan s Škarabotom
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Sfintul Gheorghe - Šerif 2:2do 59' (2:0)v 12' in v 59'
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)28. 8.: Novara - Palermokartoni

Valter Birsa

Genoa (ITA)28. 8.: Napoli - Genoa/
Josip IličićPalermo (ITA)28. 8.: Novara - Palermo/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Zaglebie Lubin 1:0;
Sreda: Wisla - APOEL
od 70' (1:0);
?
/;
?
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Ipswich - Hull 0:1do 93' (0:1)zamenjan v dodatku
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)Krasnodar - Krilja 1:2do 82' (0:1)zadnje mesto v ruskem prvenstvu
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Groningen - ADO 4:2do 45' (3:0)/
Dare VršičOlimpija LjubljanaOlimpija - Rudar 3:1vso tekmo v 18' za 1.1 in podaja za 3:1
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - St. Pauli 1:2/izven postave - letos še ni igral
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Standard Liege 3:1do 86' (3:1)v 18' in v 86'
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Schalke - Köln 5:1/kaznovan zaradi izključitve
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - ADO 4:2vso tekmo v 16' za 1:0, 21' za 2:0, 37' za 3::0 in podaja za 4:0
"Ladje na obzorju"
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Padova - Carpi 4:2 (P)do 65' (3:2) 26' za 2:0
Rene MiheličNacional (POR)Feirense - Nacional 0:0;
Četrtek: Nacional - Birmingham (EL)
vso tekmo;
?
/;
?
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Standard Liege 3:1od 78' (3:1)zamenjal Šulerja