Slovenski nogometaši so pripravljeni na trd boj. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski nogometaši so pripravljeni na trd boj. Foto: Aleš Fevžer
Eidur Gudjohnsen - največja zvezda Islandije
Slovenci morajo za zmago "zorati" Stožice
Iz islandskega tabora pred petkovim obračunom

Tri točke več kot Slovenci so na dozdajšnjih štirih tekmah zbrali Islandci. S šestimi točkami so tako že izboljšali izkupiček iz kvalifikacij za SP 2010 in Euro 2012, ko so na osmih tekmah na svoj račun vpisali samo pet oziroma štiri točke. Moč zdaj črpajo iz nekaj obetavnih mladih nogometašev, ki so že pustili svoj pečat v reprezentanci do 21 let. Ta je pred dvema letoma igrala med elitno osmerico na evropskem prvenstvu na Danskem.

56. proti 92. na lestvici Fife
Toda ... "Če se bomo bali Islandije, si ne zaslužimo Brazilije," je že po februarskem porazu proti Bosni in Hercegovini (0:3) jasno povedal Bojan Jokić. Slovenski nogometaši se zavedajo, da proti 92. reprezentanci z lestvice Fife enostavno ne bodo mogli iskati alibijev v primeru morebitnega spodrsljaja.

"Moramo biti pripravljeni na boj. Oni čakajo samo na "duele" in visoke žoge. Nevarne bodo tudi njihove podaje iz avta. Mi bomo morali biti tisti, ki bomo spustili žogo na tla in igrali nogomet. Na takšnih tekmah ni taktike. Vemo, kakšne so ekipe, kot so Islandija in druge skandinavske reprezentance," je pred sinočnjim treningom v Stožicah lepo razmišljal Jasmin Kurtić.

Cilj izkoristiti že prvo pravo priložnost
Islandija bo vsekakor najbolj nevarna iz prekinitev. Po dolgih metih iz avta je dosegla po en zadetek ob zmagah nad Norveško (2:0) in Albanijo (1:2). Vmes je izgubila na Cipru (1:0) in nazadnje doma klonila proti Švici z enakim izidom kot Slovenija (0:2).

"Lahko rečem, da smo v zelo dobrem stanju. Resda je bilo nekaj poškodb oziroma manjših težav, toda smo zadovoljni. Dobro smo analizirali tekmeca in komaj čakamo tekmo. Gotovo bo ponudila pravi moški nogomet. Morali bomo zatreti njihov napad, ki je boljši del njihove reprezentance, poskušali bomo prevladovati na igrišču in izkoristiti že tisto prvo pravo priložnost," je Kurtića dopolnil Goran Cvijanović.

Ljubijankić in Novaković od začetka?
Na tekmi proti BiH-u pred dobrim mesecem sta Cvijanović in Kurtić odigrala po en polčas. Prvi na položaju zadnjega vezista v paru z Renejem Krhinom, drugi z Arminom Bačinovićem. "Kurta" in "Bačo" sta bolje opravila svoje delo in kaže, da bo nogometaš Palerma drevi dobil priložnost v začetni enajsterici, ki pa jo je težko pravilno napovedati. Veliko bo odvisno od tega, kako se bo Katanec odločil glede igranja Valterja Birse, ki si je v torek dopoldne zvil gleženj, včeraj pa vendarle skupaj s soigralci preizkusil stožensko zelenico.

Štirje (Jokić, Ilić/Maroh, Cesar, Brečko) ali trije branilci (Maroh, Ilić, Cesar)? To je le eno izmed odprtih vprašanj, ki vznemirjajo navijače. Tudi kar zadeva sestave vezne vrste, je še marsikaj nejasno, saj je Katanec na treningih preizkušal več različic. Ne glede na to, ali bo Birsa pripravljen za igro ali ne, pa bo mesto enega od krilnih vezistov ob odsotnosti kaznovanih Josipa Iličića in Andraža Kirma najbrž zasedel Zlatan Ljubijankić. V napadu naj bi bil drugi "Japonec" Milivoje Novaković, medtem ko bo Tim Matavž, ki je sicer najbolj padel v oči Islandcem, začel na klopi. "Ve se, kdo je Milivoje Novaković. Vemo, kaj pomeni tej reprezentanci in verjamem, da bo to tudi dokazal," napoveduje Cvijanović.

Katanec: Sistemi ne igrajo
Selektor radovednim novinarjem sinoči ni želel izdati, s kakšnim sistemom oziroma katerimi igralci bo igral. Prvič je po 15 minutah zaprl trening. "Sistemi ne igrajo. Bistveno je, kakšen je pristop in agresija. Najboljši sistem je, če uspeš napadati s čim večjim številom igralcev in da se braniš s čim večjim številom igralcev," je njegovo stališče, pri katerem vseskozi vztraja. Okrog 20.00 bomo izvedeli, ali mu je slovensko nogometno barko uspelo obrniti proti Copacabani.

Kvalifikacije za SP 2014

Skupina E, danes ob 18.00:
SLOVENIJA - ISLANDIJA

Verjetni postavi
Slovenija:
S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Radosavljević, Kurtić, Krhin, Birsa, Ljubijankić, Novaković.

Islandija: Halldorsson, Sävarsson, Ottesen, A. Skulason, R. Sigurdsson, Gunnarsson, Danielsson, Bjarnasson, Hallfredsson, G. Sigurdsson, Finnbogason.

Sodnik: Stavros Tritsonis (Grčija)

Ob 19.00:
NORVEŠKA - ALBANIJA

Sobota ob 17.30:
CIPER - ŠVICA

Lestvica:                         
ŠVICA             4  3 1 0  7:1 10
NORVEŠKA          4  2 1 1  6:5  7
ALBANIJA          4  2 0 2  5:5  6
ISLANDIJA         4  2 0 2  4:4  6
SLOVENIJA         4  1 0 3  3:6  3
CIPER             4  1 0 3  4:8  3
Eidur Gudjohnsen - največja zvezda Islandije
Slovenci morajo za zmago "zorati" Stožice
Iz islandskega tabora pred petkovim obračunom